ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Οι προκλήσεις της ζωής στην Τένεδο με τα μάτια του Δημάρχου της
Η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού και τα προβλήματα της καθημερινότητας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/8/2024
Εδώ και 25 χρόνια περίπου, η τουριστική δραστηριότητα έχει γίνει η κύρια απασχόληση στο μικρό αλλά γραφικό νησί της Τενέδου των 10 μόνιμων κατοίκων. Ο Yahya Göztepe Δήμαρχος του νησιού, σε μια όμορφη συνέντευξη στην κάμερα του «Ν» μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για τα πλεονεκτήματα αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι λόγω της τουριστικής κίνησης.
«Εδώ, το νησί είναι μικρό και βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ηπειρωτική χώρα,» λέει ο Δήμαρχος. «Αυτό μας δίνει κάποια πλεονεκτήματα, όπως το ότι παίρνουμε από το υπόλοιπο όσα χρειαζόμαστε, όπως νερό και ηλεκτρική ενέργεια. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πολλοί τουρίστες μάς επισκέπτονται.»
Η αυξημένη τουριστική κίνηση φέρνει μαζί της και μια σειρά από προκλήσεις. Ένα από τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί είναι η παροχή νερού, σε αντίθεση με την Ιμβρο που δεν έχει το ίδιο πρόβλημα. «Ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αυτό γίνεται πιο έντονο,» εξηγεί ο Δήμαρχος. Επιπλέον, οι συνθήκες συγκοινωνίας δυσχεραίνουν τις μεταφορές τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κάτι που επηρεάζει την καθημερινή ζωή των κατοίκων.
Η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί επίσης ένα σοβαρό ζήτημα. «Έχουμε ένα μικρό νοσοκομείο και βασιζόμαστε σε φέρι μποτ, για πιο σοβαρές περιπτώσεις,» λέει ο Δήμαρχος. Αυτό σημαίνει ότι σε επείγουσες καταστάσεις, όπως καρδιακά επεισόδια, η μεταφορά ασθενών γίνεται κρίσιμη και η αναμονή για το Τσανάκαλε μεγάλη.
Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί είναι η εκπαίδευση. «Αν το πλοίο δεν λειτουργεί, οι δάσκαλοι δεν μπορούν να έρθουν γιατί δεν έχουν πού να μείνουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απουσία των δασκάλων και δυσκολίες για τα παιδιά μας,» τονίζει ο Δήμαρχος. Η έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν οι μαθητές του νησιού.
Επίσης, πρόσθεσε ότι «χάνουμε την κουλτούρα της καλλιέργειας των σταφυλιών μας και του ψαρέματος. Ολοι εδώ ασχολούνται μόνο με τον τουρισμό».
Με την ελληνική κοινότητα
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική συνεργασία με την ελληνική κοινότητα που ζούσε στο Τένεδο. «Έχουμε ζήσει μαζί με τους Έλληνες για χιλιάδες χρόνια. Οι πολιτικές καταστάσεις και τα προβλήματα, όπως ο πόλεμος του 1974, οδήγησαν στην αποχώρηση πολλών Ελλήνων από το νησί. Σήμερα, ζούμε περίπου 10 άτομα εδώ όλο το χρόνο, σε σύγκριση με τα χιλιάδες άτομα που ζούσαν κάποτε εδώ, κι αυτό είναι πολύ στενάχωρο.»
Η ζωή στο νησί έχει τις ιδιαιτερότητές της. «Με λίγους κατοίκους, όλοι γνωρίζονται και πρέπει να είναι προσεκτικοί στις σχέσεις τους γιατί τους βλέπεις καθημερινά,» αναφέρει ο Δήμαρχος. «Είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία να ζεις σε ένα νησί σε σύγκριση με την ηπειρωτική χώρα.»
Κοιτάζοντας το μέλλον
Παρά τις προκλήσεις, ο Δήμαρχος είναι αισιόδοξος για το μέλλον του νησιού. «Αγαπάμε το νησί μας και κάνουμε το καλύτερο για το μέλλον μας και τα παιδιά μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είστε εδώ και που ενδιαφέρεστε για την κοινότητά μας,» καταλήγει.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά για την αποστολή του «Ν» και την ενδιαφέρουσα συζήτηση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή στήριξη και κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί της Τενέδου.