Από το Αφγανιστάν, στη Λέσβο και στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στο Παρίσι!
Η πορεία του Αμίρ Ανσάρι από τη Λέσβο έως το Παρίσι είναι γεμάτη θυσίες, αγώνες και θρίαμβους- Μια υπενθύμιση ότι με αποφασιστικότητα και επιμονή, μπορείς να προσεγγίσεις την ουτοπία
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 1/8/2024

Ο Αμίρ Ανσάρι, ένας νεαρός ποδηλάτης από το Αφγανιστάν, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα θάρρους, αποφασιστικότητας και αντοχής. Η ιστορία του ξεκινά από την εποχή που έπρεπε να εγκαταλείψει την πατρίδα του λόγω του συνεχούς πολέμου και της δίωξης της εθνοτικής του ομάδας, των Χαζάρα και περνά και από τη Λέσβο. Σήμερα, στα 24 του χρόνια, ο Αμίρ βρίσκεται στη Σουηδία και έχει καταφέρει να κερδίσει μια θέση στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων για τους Αγώνες που γίνονται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι.
Καλοί αναγνώστες του «Ν» εντόπισαν το σχετικό άρθρο του Dan Challis, στην ηλεκτρονική εφημερίδα «cyclingweekly.com» και συγκινημένοι μας το έστειλαν για να μοιραστούμε την ιστορία του Αμίρ, εδώ στη Λέσβο, από όπου περνά η προσφυγική του ιστορία.
Από τη Καμπούλ στη Λέσβο
Ο Αμίρ γεννήθηκε το 1999 στο Ιράν, όπου η οικογένειά του είχε καταφύγει λόγω της διωγμού των Χαζάρα από τους Ταλιμπάν. Το 2009, η οικογένειά του επέστρεψε στο Αφγανιστάν, ελπίζοντας σε μια πιο σταθερή ζωή. Όμως, οι συγκρούσεις και η βία συνεχίζονταν, και το 2015 η μητέρα του αποφάσισε ότι ο Αμίρ έπρεπε να φύγει για να βρει ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Το ταξίδι του ήταν γεμάτο κινδύνους. Αφού έφτασε στις δυτικές ακτές της Τουρκίας, ο Αμίρ επιβιβάστηκε σε μια υπερφορτωμένη φουσκωτή βάρκα, μαζί με δεκάδες άλλους πρόσφυγες. Η διαδρομή προς τη Λέσβο ήταν επικίνδυνη και αβέβαιη, αλλά κατάφερε να φτάσει σώος. Στον καταυλισμό της Μόριας, έμεινε για αρκετό καιρό, ζώντας σε δύσκολες συνθήκες και προσπαθώντας να βρει τρόπο να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη βόρεια Ευρώπη.
Στην αναζήτηση μιας νέας ζωής
Ο Αμίρ δεν έχασε ποτέ το πάθος του για το ποδήλατο. Στην Ελλάδα, συνάντησε την Αμερικανίδα ακτιβίστρια και ποδηλάτισσα Σάννον Γκάλπιν, η οποία τον βοήθησε να συνεχίσει να προπονείται και του έδωσε την ψυχολογική υποστήριξη που χρειαζόταν για να συνεχίσει. Με τη βοήθειά της και την αποφασιστικότητά του, κατάφερε να φτάσει τελικά στη Σουηδία, όπου ξεκίνησε μια νέα ζωή.
Ο Αμίρ εγκαταστάθηκε σε ένα στρατόπεδο αιτούντων άσυλο και σύντομα εντάχθηκε στο Stockholm Cykleklubb, ένα τοπικό ποδηλατικό κλαμπ. Ο προπονητής του, Πιέρ Μονκορζέ, αναγνώρισε το ταλέντο του και τον βοήθησε να βελτιώσει τις ικανότητές του. Με τη στήριξη του κλαμπ και της νέας του «σουηδικής οικογένειας», ο Αμίρ άρχισε να διαπρέπει στους αγώνες και να κερδίζει αναγνώριση στη σουηδική ποδηλατική κοινότητα.
Ο Δρόμος προς την Ολυμπιάδα
Οι προσπάθειες του Αμίρ απέδωσαν καρπούς όταν του προσφέρθηκε μια υποτροφία από το Ίδρυμα Ολυμπιακών Προσφύγων. Αυτή η υποτροφία του έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχει στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2023 στη Γλασκώβη, όπου κατάφερε να τερματίσει σε μια πολύ καλή θέση. Αυτή η επιτυχία τον ώθησε να συνεχίσει την προσπάθειά του για μια θέση στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων για τους Αγώνες του Παρισιού το 2024.
Σήμερα, ο Αμίρ ζει στην Ουψάλα και σπουδάζει δομική μηχανική, ενώ συνεχίζει την εντατική προπόνησή του. Η καθημερινότητά του είναι γεμάτη από προκλήσεις, αλλά το όνειρο του να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του δίνει τη δύναμη να συνεχίζει. «Η ζωή μου είναι κρεβάτι, προπόνηση, σχολείο, φαγητό», λέει. «Το όνειρο με παρακινεί να είμαι πειθαρχημένος».
Ελπίδα και Έμπνευση
Η ιστορία του Αμίρ Ανσάρι δεν είναι απλώς μια ιστορία για το πώς ένα παιδί πρόσφυγας κατάφερε να πετύχει το όνειρό του. Είναι μια ιστορία ελπίδας και έμπνευσης για όλους όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Ο Αμίρ δεν θεωρεί τον εαυτό του μόνο Αφγανό. Είναι ένας Χαζάρα, και η ταυτότητά του αυτή του δίνει τη δύναμη να συνεχίζει, γνωρίζοντας ότι αντιπροσωπεύει μια κοινότητα που έχει υποφέρει αλλά ποτέ δεν έχει χάσει την ελπίδα της.
Ο Αμίρ ελπίζει ότι η συμμετοχή του στην Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων θα δώσει κουράγιο και έμπνευση σε άλλους πρόσφυγες. «Σε αυτόν τον κόσμο, βλέπουμε παντού πόλεμο», λέει. «Πολλοί άνθρωποι χάνουν τα όνειρά τους. Μπορεί να χρειάζονται ένα παράδειγμα για να τους δείξει ότι υπάρχει μια ευκαιρία, υπάρχει ελπίδα».
Ο δρόμος του Αμίρ Ανσάρι από τη Λέσβο έως το Παρίσι είναι μια διαδρομή γεμάτη θυσίες, αγώνες και θριάμβους. Είναι μια υπενθύμιση ότι με αποφασιστικότητα και πίστη, ακόμη και τα πιο φιλόδοξα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.
Η Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων
Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ δημιουργήθηκε το 2015, εκπροσωπούμενη από 10 αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο. Από τότε, έχει υπερτριπλασιαστεί σε μέγεθος, με 36 πρόσφυγες αθλητές που αγωνίζονται στο Παρίσι. Ο Αμίρ Ανσάρι είναι ένας από τους δύο ποδηλάτες της ομάδας, με την δεύτερη να είναι η Eyeru Tesfoam Gebru, από την Αιθιοπία που θα συμμετάσχει στον γυναικείο αγώνα δρόμου. Έντεκα χώρες εκπροσωπούνται σε 12 διαφορετικά αθλήματα. Οι περισσότεροι από τους αθλητές επιλέχθηκαν από τους πρόσφυγες αθλητές που υποστηρίζονται από τη ΔΟΕ μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών για Αθλητές Πρόσφυγες.
Η εμφάνιση της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες εστιάζει την προσοχή στην κατάσταση των εκτιμώμενων 114 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν παγκοσμίως. Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι, δήλωσε: «Η Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων πρέπει να μας υπενθυμίζει την ανθεκτικότητα, το θάρρος και τις ελπίδες όλων αυτών που έχουν ξεριζωθεί λόγω πολέμου και δίωξης».