× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για ψυχική υγεία και απεξάρτηση

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών συμμετέχει στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία τη Δευτέρα 29/7

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/7/2024

Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για ψυχική υγεία και απεξάρτηση
' χρόνος ανάγνωσης

Την αντίθεση της στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση εκφράζει η συνδικαλιστική παράταξη Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουλίου. Παράλληλα τονίζει πως συμμετέχει στην απεργία που έχουν κηρύξει για αύριο Δευτέρα 29 του μήνα οι Υγειονομικοί σε όλη την χώρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης αναφέρει:

Μέσα στον καύσωνα και στο βαθύ καλοκαίρι, η κυβέρνηση καθόλου τυχαία διάλεξε να περάσει από τη βουλή νομοσχέδιο που αποδιαρθρώνει τα πάντα στο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Ψηφίζει το νομοσχέδιο τη Δευτέρα 29/7, κόντρα στην καθολική αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας. Συγκεκριμένα, κλείνει τα δύο μεγαλύτερα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας και ανοίγει περισσότερο το δρόμο στις ιδιωτικές κλινικές. Βάζει λουκέτο στο ΚΕΘΕΑ, στο «18 ΑΝΩ», στο «ΑΡΓΩ», στο «ΙΑΝΟΣ», στο «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», σε δημόσια και δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράµµατα που έχουν συμβάλει τόσα χρόνια στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Δίνουν γενναίες χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και σε κάθε λογής ιδιώτη για να αναλάβει υπηρεσίες που το ίδιο το κράτος θα έπρεπε να παρέχει και τις βάζει μάλιστα κάτω από τον ίδιο διοικητικό οργανισμό µε τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

Είναι καθαρό πως το σχέδιο νόμου δεν στοχεύει ούτε στην ανάπτυξη της πρόληψης, ούτε στη θεραπεία, ούτε στην κοινωνική επανένταξη. Το νομοσχέδιο είναι στα προαπαιτούμενα μέτρα για να εκταμιευτούν τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης. Γνωρίζουμε πως ωφελούνται από αυτό οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η αποδιοργάνωση της ψυχικής υγείας προετοιμάζει την τέλεια διάλυση όλης της δημόσιας υγείας. Αυξάνεται η εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας και η μετάθεση της ευθύνης του κράτους, στους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Σημαίνει χειρότερη περίθαλψη για τους ασθενείς, μεγαλύτερη ταλαιπωρία και έξοδα για τις οικογένειες τους, χειρότερες συνθήκες εργασίας και εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους.

Η συνεχής μείωση των κονδυλίων για την υγεία και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών πρέπει να σταματήσει και αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων. Κάνουν λάθος τα μέλη της διοίκησης του σωματείου των εργαζομένων, όταν πιστεύουν πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τους εργαζόμενους και τους ασθενείς του τόπου μας. Το νομοσχέδιο μας αφορά όλους.

Συνεπώς απαιτείται από το Δ.Σ του σωματείου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να δυναμώσει τις αγωνιστικές του παρεμβάσεις και να καλέσει στην απεργία που έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ, καθώς να πάρει και μέτρα για την προετοιμασία της και την επιτυχία της. Αναρωτιόμαστε. Πώς θα αντιμετωπίζονται τα οξέα περιστατικά, οι κατηγορίες εκείνων των ασθενών που η σοβαρότητα της νόσου τους απαιτεί να έχουν ιατρική – νοσηλευτική νοσηλεία και οι παθήσεις που χρειάζονται εξειδικευμένη αντιμετώπιση; Για ακόμα μία φορά οδηγούμαστε να βάλουμε εμείς γερά το χέρι στην τσέπη, χρησιμοποιώντας μάλιστα αναμφίβολες υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές; Τι θα σημαίνει επίσης για τον τόπο μας, αν κλείσει το ΚΕΘΕΑ και το κέντρο πρόληψης ΠΝΟΗ; Δεν θα δεχτούμε να πληρώσουμε ξανά το μάρμαρο.

Αγωνιζόμαστε :

    Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα που βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης.

    Να πάψει η υποχρηματοδότηση των δομών υγείας.

    Να σταματήσει η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

    Απαιτούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Σήμερα διαλύουν την ψυχική υγεία για να διαλύσουν αύριο όλη την δημόσια.
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΟΥΝ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου