× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«GEOΓΡΑΦΟΝΤΑΣ», το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα

Ο Στρατής Μπαλάσκας χρόνια τώρα ταξιδεύει, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου και στις απέναντι μικρασιατικές ακτές. Όπως λένε πολλοί, με τα κείμενα του ταξιδεύει και όσους τον διαβάζουν

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/7/2024

«GEOΓΡΑΦΟΝΤΑΣ», το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα
' χρόνος ανάγνωσης

Το όνομα του περίεργο όπως και ο τύπος της δημοσιογραφίας μέσα από την οποία ξεπήδησε. Ο λόγος για το «GEOΓΡΑΦΟΝΤΑΣ», το νέο βιβλίο του ανταποκριτή του ΑΠΕ- ΜΠΕ στο βόρειο Αιγαίο Στρατή Μπαλάσκα, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες και περιλαμβάνει κείμενα 28 ταξιδιών τού δημοσιογράφου έτσι όπως αυτά δημοσιεύτηκαν πριν από 20 και περισσότερα χρόνια στα περιοδικά ΓΕΩ και Γεωτρόπιο, της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία».

Και δεν είναι μόνο η «άλλη» δημοσιογραφική γραφή, με το δημοσιογράφο πότε να συμμετέχει σε γεγονότα ως αυτόπτης μάρτυρας και πότε να διατρέχει τις ιστορίες των τόπων που επισκέπτεται, είναι και η απόδειξη τού ότι τελικά, η δημοσιογραφία μπορεί να αποτελέσει και ιστορική πηγή για το πώς κάποιοι τόποι ήταν, πριν μόλις λίγα χρόνια!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στρατής Μπαλάσκας χρόνια τώρα ταξιδεύει, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου και στις απέναντι μικρασιατικές ακτές. Όπως λένε πολλοί, με τα κείμενα του ταξιδεύει και όσους τον διαβάζουν. Για αυτό το λόγο και επιλέχθηκε εξόν από δημοσιογραφικό «μάτι» της αξέχαστης «Ελευθεροτυπίας» στο Αιγαίο, από το 1989 μέχρι το κλείσιμο της, να δημοσιεύει από το 2000 και μετά, τα ταξίδια του στα περιοδικά ΓΕΩ και Γεωτρόπιο, που κυκλοφορούσαν κάθε Σάββατο μαζί με την εφημερίδα. «Ταξίδια σε ανθρώπους, ιστορίες και μέρη γνωστά και άλλα λιγότερο γνωστά που πάντα με ένα ανήσυχο και δημοκρατικό ήθος, πάντα ως ταπεινός προσκυνητής αφουγκράστηκε ανθρώπινους ήχους του παρελθόντος, του παρόντος και μερικές φορές, μέσα από αυτούς, του μέλλοντος» λέει στον πρόλογο της έκδοσης ο πρώην Διευθυντής της «Ελευθεροτυπίας» και της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» Βαγγέλης Παναγόπουλος.

Αυτά τα 28 ταξίδια στην ιστορία και στη μυθολογία, σε γεγονότα και θρύλους αποτυπωμένα με συγγραφική μαεστρία παραδίδονται ακριβώς, όπως τότε είχαν γραφτεί, με τη μορφή ενός βιβλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτόπτης μάρτυρας» στη Ρωμαϊκή Μυτιλήνη, στη Σμύρνη του Αγίου Βουκόλου, στο Αϊβαλί του Άι Γιώργη του Αμπατζή, στη Χίο με τον καμένο της πύργο, ύστερα ταξίδια πάνω - κάτω στα μεγάλα και στα μικρότερα νησιά του Αιγαίου και στα βραχονήσια του. Σε πανηγύρια, βραχότοπους και πονεμένες ιστορίες, ήρωες και παραμύθια. Και «καρσί» σαν Μικρασιάτης περήφανος για τη ρίζα του ο Στρατής Μπαλάσκας, ξανά πάνω κάτω σε τόπους μαγικούς, στην προϊστορία και στην ιστορία ενός Αχιλλέα σε μια καμένη και πατημένη Τροία, ενός πατέρα σε μια κουρσεμένη Πέργαμο, στον πόνο ενός Ρωμαίικου που υπομένει και επιμένει. Κι από εδώ και από εκεί...

Το βιβλίο αφιερώνεται από το συγγραφέα «Στον Σεραφείμ, εκεί πάνω. Για τα όσα μας έμαθε...», στον αείμνηστο Σεραφείμ Φυντανίδη.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «άλφα πι» (www.alfapibooks.gr).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Στρατής Μπαλάσκας γεννήθηκε, στην Αθήνα, από γονείς εργάτες. Ο πατέρας του ήταν πρώτη γενιά πρόσφυγας από τη Μικρασιατική Πέργαμο που μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο αφού από την οικογένεια του το 1922 δεν σώθηκε κανένας.

Μεγάλωσε στη Μυτιλήνη όπου και ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια εκπαίδευση του. Σπούδασε στην Αθήνα.

Σήμερα δημοσιογραφεί για θέματα Αιγαίου στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ενώ έχει πίσω του μια σχεδόν 40χρονη επαγγελματική πορεία σε μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης της Λέσβου και της Αθήνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα να σημειωθεί η περίοδος της εργασίας του στην «Ελευθεροτυπία» από το 1989 μέχρι το οριστικό κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας το 2014. Για τη δημοσιογραφική του δουλειά έχει βραβευτεί επανειλημμένα: Το 2015 - 2016 του απονεμήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το βραβείο «Ανδρέας Χριστοδουλίδης» για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης. Ενώ το Μάιο του 2024 βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασ. Μπότση για την ανάδειξη και προαγωγή θεμάτων της Περιφέρειας και ειδικά της περιοχής του βορειοανατολικού Αιγαίου. Έχει τιμηθεί δυο φορές με το βραβείο Αμπντί Ιπεκτσί για τη συμβολή του στην Ελληνοτουρκική προσέγγιση. Είναι ενεργό μέλος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από το οποίο έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, ενώ ανακηρύχθηκε και Επίτιμο Μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Ιδρύματος Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων.

Στο περιθώριο της δημοσιογραφικής του έρευνας αλλά και μερικές φορές εξαιτίας της, συνέταξε σειρά ιστορικών μελετών. Συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων, έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές και βιβλία για την ιστορία της Λέσβου και της Μικρασιατικής Αιολίδας. Με πλούσια κοινωνική δραστηριότητα και δεκάδες αναφορές σε αυτόν, στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία έχει συμμετάσχει σε δεκάδες επαγγελματικά και επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης

Η πρώτη συνάντηση με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου, στις 11:00 το πρωί, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Ορχήστρα νέων ετοιμάζει ο Δήμος Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου

H ιστορία από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα
Το 10ο βιβλίο του Τάσσου Σταθόπουλου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία «επίκαιρα»

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
Βιβλία «επίκαιρα»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο

Μεγάλη μουσική βραδιά στο Κτήμα Οινοφόρος το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2026 με έναν καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας
Μια μοναδική μουσική εμπειρία με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στη Λέσβο
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και εγκαίνια ομαδικής έκθεσης τη Δευτέρα
Με φωτογραφίες για τον «Τόπο» υποδέχεται το 2026 η ΦΕΜ
ΘΕΑΤΡΟ

Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»

Γέλιο με… τεχνητή νοημοσύνη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Aνεβαίνει ξανά η κωμωδία «Μπότοξ ΑΙ …κι αλίμονο στα νιάτα»
ΒΙΒΛΙΟ

Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian

Το Σάββατο 24 Ιανουαρίου από 12:30 ως 3:30μ.μ. στο εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας και χαρακτικής tortuguita
Εργαστήριο για την τεχνική βιβλιοδεσίας Secret Belgian
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί» του Φεστιβάλ Μολύβου σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το νησί
Ένα φαγκότο στα σχολεία της Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη

Μια όπερα… αλλιώς, για παιδιά την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου
«Ο Κουρέας της Σεβίλλης» στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης

Πρόσκληση συμμετοχής σε σχολεία και ερασιτεχνικές παιδικές και εφηβικές θεατρικές ομάδες για το Παιδικό Θεατρικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2026 στο Δημοτικό Θέατρο
Ανοίγει η αυλαία για τη ΦΕΣΤΙΒΑΛίτσα του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΙΒΛΙΟ

Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας

Το έργο του π. Αθανάσιου Γιουσμά κυκλοφόρησε στη ρουμανική γλώσσα και φιλοδοξεί να κάνει ευρύτερα γνωστή την Αγία του τόπου μέσα από αφήγηση και ιστορικά στοιχεία
Από τη Λέσβο στη Ρουμανία ένα βιβλίο για τη ζωή της Αγίας Θωμαΐδας