Ταξιδεύουν για τις πρώτες επιλογές τους οι αριστούχοι των χωριών της Λέσβου
Χαμόγελα χαράς και επιτυχίας για τους αποφοίτους των Λυκείων στην περιφέρεια του νησιού μας. Βάζουν πλώρη για τις σχολές των ονείρων τους μετά από μια δύσκολη χρονιά
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/7/2024

Εξαιρετικές βαθμολογίες, σημαντικές πρωτιές και μια θέση στη σχολή των ονείρων τους εξασφάλισαν και φέτος, παρά τις δυσκολίες των θεμάτων τα παιδιά των Λυκείων της υπαίθρου στη Λέσβο τα οποία βάζουν πλώρη από το φθινόπωρο για Ιατρικές, Σώματα Ασφαλείας και Αστυνομία, Αρχαιολογίες, Παιδαγωγικά, επαγγέλματα υγείας και σχολές οικονομίας και πληροφορικής.
Αναλυτικά οι πρωτιές στα σχολεία της Λέσβου έχουν ως εξής:
Λύκειο Αγιάσου
Με 16.840 μόρια από την κατεύθυνση θετικών σπουδών με 19,1 στην Χημεία ο Στέφανος Τζαννής από το Λύκειο Αγιάσου, βάζει πλώρη για την Σχολή Ικάρων - ελεκγτών εναέριας κυκλοφορίας. Ο ίδιος δηλώνει πολύ χαρούμενος για την επιτυχία του, αφού πέρασε σε μια υψηλόβαθμη σχολή που επιθυμούσε πολύ.
Ικανοποιημένος από την επίδοσή του δηλώνει ο Ταξιάρχης Καμπουρέλλης, ο οποίος από την κατεύθυνση θετικών επιστημών συγκέντρωσε 16.840 με καλύτερο βαθμό στη Χημεία 19,1 . «Λόγω των δυσκολιών της χρονιάς είμαι ικανοποιημένος, από την επίδοσή μου, δήλωσε». Ο Ταξιάρχης πέρασε στη σχολή Νοσηλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που ήταν η πρώτη του επιλογή. Όπως είπε είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή και πλέον ετοιμάζεται για την πρωτεύουσα προς αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας.
Δεύτερη χρονιά πανελλαδικών εξετάσεων ήταν και για τον Έντι Ζεκιολλάρι ο οποίος από την κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής συγκέντρωσε 15.000 μόρια Ο Έντι ξαφνιάστηκε ευχάριστα από τα αποτελέσματα των βάσεων αφού κατάφερε να περάσει στην πρώτη του επιλογή που είναι η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας . Ο ίδιος αυτό το διάστημα προσπαθεί να ξεκουραστεί και να προετοιμαστεί για την καινούργια του ζωή
Λύκειο Άντισσας
Πρώτη στο Λύκειο της Άντισσας είναι η Αγγελική Τελωνιάτου από την Ερεσό με 16.800 μόρια,στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών. «Η χρονιά πήγε γενικά καλά, μας λέει, ήταν δύσκολη και πιεστική, όμως με καλό πρόγραμμα και διαχείριση χρόνου έβγαινε. Η Αγγελική κατάφερε να περάσει στην πρώτη της επιλογή που ήταν το Παιδαγωγικό της Θεσσαλονίκης. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων βρήκε το κορίτσι ενθουσιασμένο να κάνει διακοπές στην Χίο.
Ακολουθεί στο Λύκειο της Άντισσας η Παναγιώτα Τσολάκη, με 16.330 μόρια από την κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής. «Η χρονιά ήταν περίπλοκη, αναφέρει με διάφορες διακυμάνσεις, πολλές φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω, γενικά κουράστηκα και μου φάνηκαν δύσκολα. Η Παναγιώτα πέτυχε το στόχο της και πέρασε στη Σχολή Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιάο. Το κορίτσι συνεχίζει μέχρι σήμερα να δουλεύει καθημερινά για να μαζέψει χρήματα για τις σπουδές της.
Για την σχολή Κοινωνικών Λειτουργών στην Πάτρα βάζει πλώρη Σταυρούλα Τσιρλή, από το ίδιο σχολείο με 16.000 στην κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών. «Η χρονιά μέχρι το Δεκέμβριο ήταν σχετικά ήρεμη, μας λέει, στη συνέχεια από Φεβρουάριο και μετά το διάβασμα εντατικοποιήθηκε, με πολλή πίεση, όμως είχα καλή ψυχολογία, αναφέρει. «Έβγαινα τακτικά όταν ένιωθα πιεσμένη, υπήρχαν περίοδοι που δεν άντεχα άλλο.
Λύκειο Καλλονής
Πρώτη στο Λύκειο της Καλλονής συναντάμε την Ταξιαρχούλα Κουμάνιου με 17.700 μόρια στην κατεύθυνση Υγείας, η οποία πέρασε στην Κτηνιατρική Θεσσαλονίκης που ήταν η πρώτη της επιλογή. «Ήταν η δεύτερη προσπάθεια μου αναφέρει η Ταξιαρχούλα και όπως μας λέει είχε περισσότερο χρόνο φέτος για διάβασμα. «Αποφάσισα να ξαναδώσω γιατί ήθελα κτηνιατρική δεν τα κατάφερα, στην πρώτη μου προσπάθεια, όμως φέτος όλα πήγαν πολύ καλύτερα
Ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα δηλώνει ο Πάρης Μάρκου ο οποίος συγκέντρωσε 16.250 στην κατεύθυνση Επιστημών Υγείας. Παραδέχεται ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά με αρκετές προκλήσεις, πολύ διάβασμα, επιτυχίες και ανάμεικτα συναισθήματα. Ο Πάρης πέρασε στη σχολή Μηχανικών Βιοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. «Αρχικά ήθελα ιατρική, όταν όμως είδα ότι δεν συγκέντρωσα αρκετά μόρια έψαξα για άλλες σχολές. Πιστεύω ότι αυτή που βρήκα είναι η καλύτερη δυνατή. Το αντικείμενό της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πιστεύω ότι θα ανταποκριθώ στις σπουδές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Για το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών βάζει πλώρη η Χρύσα Γκουγκή με 16.050 μόρια, όπου κατάφερε τελικά να περάσει. «Με τα μόρια που είχα μας λέει, μπορούσα να περάσω και σε άλλες σχολές πιο υψηλόβαθμες. Ωστόσο η Φυσική ήταν ο μοναδικός μου στόχος εδώ και πολλά χρόνια και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα.
Στο Λύκειο της Καλλονής συναντάμε και την Φρόσω Βοσδογαλή με 16.000 μόρια στην κατεύθυνση Επιστημών Υγείας. «Η χρονιά ήταν πολύ απαιτητική, μας λέει, διότι είμαι αθλήτρια στίβου και αναγκάστηκα να αφήσω όλες μου τις δραστηριότητες και προπονήσεις, τώρα όμως θα συνεχίσω. Η Φρόσω πέρασε στην πρώτη της επιλογή που είναι η Σχολή Φυσικοθεραπείας του Πανεπιοστημίου Δυτικής Αττικής.
Λύκειο Γέρας
Πρώτος στο Λύκειο Γέρας είναι ο Ηλίας Φαϊδάς με 18.420 μόρια. Οι βαθμολογίες του Ηλία 19,8 Φυσικής, 19,8 Βιολογία, 19,9 Χημεία, τον στέλνουν απευθείας στην Ιατρική Κρήτης, που ήταν από τις πρώτες του επιλογές. «Η χρονιά είχε πολύ διάβασμα, πολλές δυσκολίες και λίγες βόλτες με φίλους». Όλα αυτά τώρα τελείωσαν και ο Ηλίας πλέον φτιάχνει βαλίτσες για την Σαντορίνη.
Στη δεύτερη θέση στο Λύκειο Γέρας συναντάμε την Κέλλυ Νικήτα με 18.200 μόρια στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών. «Η χρονιά ήταν κάπως απαιτητική, μας λέει η Κέλλυ, όμως είχα πρόγραμμα και μπόρεσα να ανταποκριθώ. Κάποιες βόλτες με φίλους που έκανα στον ελεύθερο χρόνο μου με βοήθησαν σημαντικά. Η Κέλλυ πέρασε στην πρώτη της επιλογή που είναι το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στην Αθήνα.
Στην Σχολή Βιολογίας στη Θεσσαλονίκη περνάει η Μιχαηλία Ψωμά με 18.000 μόρια από την κατεύθυνση Υγείας. «Η χρονιά ήταν πιεστική και αγχώδης, αναφέρει η Μιχαηλία αλλά ευτυχώς το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Γενικά τα πήγα καλά έγραψα 18,8 στη Χημεία αλλά δυσκολεύτηκα στη Φυσική.
Για τη Σχολή Αστυφυλάκω της Ελληνικής Αστυνομίας βάζει πλώρη η Μυρσίνη Δράκου με 14.760 μόρια από την κατεύθυνση Οικονομίας - Πληροφορικής. «Η χρονιά ήταν δύσκολη και απαιτητική με πολύ διάβασμα και κακή ψυχολογία, μας λέει. Ένιωθα ότι όλοι είχαν απαιτήσεις από μένα όμως κι εγώ πίεζα τον εαυτό μου γιατί ήθελα να γράψω καλά και να δικαιώσω την προσπάθειά μου, ευτυχώς όλα πήγαν καλά και πέρασα στην πρώτη επιλογή μου».
Λύκειο Παμφίλων
Στο Λύκειο Παμφίλων συναντάμε την πρώτη των πρώτων για φέτος στη Λέσβο την Μαντώ Τζωρτζή, με 19.335 μόρια στην κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής. Συγκεκριμένα έγραψε 20 στην Οικονομία, 19,9 στην Πληροφορική, 19,8 στα Μαθημαντικά και 17 στην έκθεση. Η Ματνώ παρά τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της χρονιάς που πέρασε στάθηκε όρθια με πολύ διάβασμα, σφιχτό πρόγραμμα και κατάφερε να περάσει στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας που ήταν άλλωστε και η πρώτη της επιλογή.
Ακολουθεί από το Λύκειο Παμφίλων η Ευαγγελία Κυπριώτου από την κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής με 17.130 μόρια. «Η χρονιά μας λέει ήταν απαιτητική αλλά διαχειρίσημη, δεν στερήθηκα κάτι ιδιαίτερα έκανα παράλληλα και βόλτες μαζί με προπονήσεις. Με καλό πρόγραμμα έβγαινε η δουλειά.
Η Ευαγγελία πέρασε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων, που ήταν μια από τις πρώτες επιλογές της. Αυτή την περίοδο η κοπέλα εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση στην Παναγιούδα.
Η Ειρήνη Γιακούπη με 17.460 μόρια από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών, του ίδιου σχολείου μας λέει ότι η χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη, αυτό όμως ήταν αναμενόμενο. «Διάβασμα και φροντιστήρια πολλές ώρες όμως όταν έβρισκα χρόνο τον αφιέρωνα στη ζωγραφική. Η Ειρήνη κατάφερε να περάσει στην σχολή της πρώτης επιλογής της που είναι Αγγλική φιλολογία στην Θεσσαλονίκη.
Στο Λύκειο Παμφίλων συναντάμε και τον Στέλιος Σταμάτη με 16.325 μόρια στην Οικονομική κατεύθυνση. «Η χρονιά ήταν δύσκολη όπως για όλους άλλωστε. Τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολιόμουν με τον προγραμματισμό, έκανα ποδήλατο και έβλεπα παλιές ταινίες». Ο Στέλιος πέτυχε στην σχολή Μηχανικών Πληροφορικής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που ήταν η ουσιαστικά η πρώτη του επιλογή.
Λύκειο Πέτρας
Τον Φώτη Γεωργέλλη με 18.260 μόρια στην κατεύθυνση Υγείας, συναντάμε φέτος για δεύτερη φορά να αριστεύει στο Λύκειο της Πέτρας. «Ο Φώτης κατάφερε να περάσει σε μια από τις πρώτες του επιλογές που είναι η Φαρμακευτική Αθηνών.
Στην δεύτερη θέση στο Λύκειο της Πέτρας συναντάμε τον Χάρη Παπουτσάνης με 18.210 μόρια από την θετική κατεύθυνση. Ο Χάρης από οικογένεια αριστούχων αφού και ο αδελφός του πέρυσι ήταν ο πρώτος των πρώτων σε όλη της Λέσβο και πέρασε στην Ιατρική, έχει μάθει να δίνει πολλές μάχες. «Η χρονιά ήταν δύσκολη, μας λέει, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Στον ελεύθερο χρόνο μου πήγαινα στο γυμναστήριο. Κατάφερα να περάσω στη σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών στη Θεσσαλονική που ήταν η πρώτη μου επιλογή. Θα μείνω μαζί με τον αδελφό μου, που είναι ήδη εκεί και σπουδάζει».
Πολυτάλαντος και πολυάσχολος ο Ταξιάρχης Πουλόπουλος με 17.980 μόρια στην κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής. «Η χρονιά ήταν απαιτητική, λέει, ωστόσο φρόντισα να κάνω πράγματα που μου αρέσουν και με κάνουν χαρούμενο για να παραμείνω προσηλωμένος στο στόχο μου. Πήγαινα γυμναστήριο, έγραφα στίχους και μουσική, έκανα τρέξιμο και μπάσκετ». Ο Ταξιάρχης βάζει πλώρη για την σχολή ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, που ήταν η μόνη του επιλογή. «Έχω σχέδια για το μέλλον και τη συνέχεια και είμαι χαρούμενος που θα κάνω αυτό που αγαπώ».
Στο Λύκειο Πέτρας, συναντάμε και την Ραλλία Μόλβαλη με 17.920 μόρια ή 20.995 μόρια μαζί με το ειδικό μάθημα των Αγγλικών, στην κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών. «Η χρονιά ήταν δύσκολη, μας λέει, όχι όμως τρομακτική. Το επίπεδο δυσκολίας ήταν μάλλον ανεκτό. Η Ραλλία πέρασε τελικά σε μια από τις πρώτες της επιλογές που είναι η Αγγλική Φιλολογία Θεσσαλονίκης.
Λύκειο Πλωμαρίου
Πρώτη στο Λύκειο Πλωμαρίου συναντάμε την Ευδοκία Ζυμβραγουδάκη από την κατεύθυνση Θετικών σπουδών η οποία συγκέντρωσε 17.680 μόρια και βάζει πλώρη για τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Αθήνας. Όπως αναφέρει η ίδια η χρονιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική, χωρίς ελεύθερο χρόνο ούτε για να πάρεις ανάσα αφού τα μαθήματα στο φροντιστήριο και στο σχολείο ήταν πολύ πιεστικά.
Στο ίδιο σχολείο συναντάμε τον Παναγιώτη Γεωργαντέλλη ο οποίος συγκέντρωσε 17.000 μόρια και πλέον ετοιμάζεται για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Τμήμα Λογιστικής - Χρηματοοικονομικής που ήταν η πρώτη του επιλογή. «Στον ελεύθερο χρόνο μου, προσπαθούσα να βγαίνω με τους φίλους μου και να αθλούμαι. Γενικά τα ενδιαφέροντά μου σχετίζονται με τα οικονομικά έχω λάβει μέρος και σε διαγωνισμούς οικονομικών με διακρίσεις οπότε θα στραφώ εκεί και επαγγελματικά.
Από το Λύκειο Πλωμαρίου είναι και ο Στράτος Πετρέλλης ο οποίος από την κατεύθυνση Οικονομίας Πληροφορικής συγκέντρωσε 16.175 μόρια. Όπως μας λέει ο Στράτος η χρονιά ήταν απαιτητική, όμως ο ίδιος δεν πιέστηκε ιδιαίτερα και μάλιστα συμπληρώνει πέρασε πολύ καλά διαβάζοντας και μαθαίνοντας ενδιαφέροντα πράγματα. Ο Στράτος πέρασε σε μια από τις πρώτες επιλογές του και συγκεκριμένα στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Λύκειο Πολιχνίτου
Στο Λύκειο Πολιχνίτου συναντάμε την Κωνσταντίνα Μάζε με 16.240 μόρια στην κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών, η οποία συγκέντρωσε την καλύτερη βαθμολογία του σχολείου. Το κορίτσι πέρασε στην σχολή Παιδαγωγικών Ειδικής Αγωγής στο Βόλο που ήταν στις πρώτες της επιλογές. «Η χρονιά ήταν δύσκολη απαιτητική με πολύ άγχος, μας λέει, όμως στο τέλος ανταμείφθηκε ο κόπο μου από το βαθμό που συγκέντρωσα. Είχα λιγοστό ελεύθερο χρόνο λόγω τεράστιων απαιτήσεων και φρόντιζα να αποφορτίζομαι με καλή ελληνική και ξένη μουσική».
Το παιδικό του όνειρο, θα καταφέρει να πραγματοποιήσει ο Απόλλωνας Κίτκας με 15.192 από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών, ο οποίος βάζει πλώρη απευθείας για την σχολή Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεσσαλονίκης που είναι η πρώτη του επιλογή. « Με δυσκόλεψε η παπαγαλία το σύστημα χρειάζεται εκ θεμελίων αλλαγές για να είναι πιο αποτελεσματικό και πιο κοντά στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής». Τον ελεύθερο χρόνο του ο Απόλλωνας επέλεγε να κάνει βόλτες με φίλους, να βλέπει καλές ταινίες και να ξεκουράζεται, αν και το πρόγραμμά του όπως λέει ήταν αρκετά πιεσμένο.
Λύκειο Ιππείου
Πρώτη στο σχολείο του Ιππείου συναντάμε την Αναστασία Γιαννάκη με 17.500 μόρια στην κατεύθυνση Οικονομίας Πληροφορικής. «Η χρονιά, όπως λέει η Αναστασία ήταν αγχωτική ωστόσο είχαμε τη στήριξη γονιών και εκπαιδευτικών. Έβγαινα λίγο το Σάββατο με φίλους, μετά το φροντιστήριο. Η Αναστασία βάζει πλώρη για το τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το οποία είναι η πρώτη της επιλογή. Αυτό το διάστημα όπως μας λέει βοηθά την οικογένειά της στην επιχείρηση που διατηρεί.
Στο Ίππειος συναντάμε και τον Λευτέρη Ζαρούλη με 17.460 μόρια στην κατεύθυνση Οικονομίας Πληροφορικής. « Η χρονιά ήταν δύσκολη, μας λέει, είχε χαρές και προβλήματα όμως τελικά όλα πήγαν στο καλά». Ο Λευτέρης με την βαθμολογία που συγκέντρωσε βάζει πλώρη για την σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία όπως λέει ήταν από τις πρώτες του επιλογές.
Στο Λύκειο του Ιππείου συναντάμε και τον Δημήτρη Πασινιό από το Κάτω Τρίτος με 15.025 μόρια στον τομέα Οικονομίας και Πληροφορικής. «Η χρονιά ήταν δύσκολη, μας λέει αλλά η προσπάθεια ήταν οργανωμένη και πιστεύω ότι απέδωσε καρπούς. . Ο Δημήτρης πέρασε στην πρώτη του επιλογή που ήταν η Σχολη Διοίκησης Χρηματοοικονομίας και Τραπεζών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.
Λύκειο Μανταμάδου
Ξεχωριστές επιδόσεις και πολύ καλές βαθμολογίες εξασφάλισαν δύο μαθητές του Λυκείου Μανταμάδου και συγκεκριμένα η Χρυσάνθη Βασιλέλη και ο Άγγελος Αψώκαρδος.
Η Χρυσάνθη Βασιλέλη από την κατεύθυνση Ανθρωπιστικών Σπουδών συγκέντρωσε συνολικά 15.485 μόρια τα οποία της επιτρέπουν να ετοιμάζει βαλίτσες για την Παιδαγωγική Σχολή του Βόλου όπου πέρασε και ήταν μια από τις αρχικές τις επιλογές.
Η ίδια όπως μας είπε είχε μια κουραστική και απαιτητική χρονιά, χωρίς πολύ ελεύθερο χρόνο με διάβασμα και στερήσεις σε όλα τα επίπεδα. «Αυτό που προσπάθησα, μας λέει ήταν να μην απομακρυνθώ από τους φίλους μου και τους ανθρώπους που αγαπώ και για αυτό πάλεψα πολύ».
Ο Άγγελος Αψώκαρδος από την κατεύθυνση Οικονομίας και Πληροφορικής συγκέντρωσε 12.200 μόρια και βάζει πλώρη για τη Σχολή Διοίκησης Οργανισμών και Marketing της Θεσσαλονίκης, που ήταν η πρώτη του επιλογή. «Η χρονιά δεν ήταν τόσο δύσκολη για μένα, μας λέει. Προσπάθησα με μέτρο, χωρίς να στερούμαι ανθρώπους και δραστηριότητες που αγαπώ. Πιστεύω ότι η σχολή που περνάω θα με βοηθήσει να ασχοληθώ με το αντικείμενο που με ενδιαφέρει που είναι τα τουριστικά επαγγέλματα».