Έτσι έχασαν την επιδότηση των αναβαθμίδων οι νησιώτες
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ σιγοντάρισαν το πάρτι στα οικολογικά σχήματα
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 9/7/2024

Οι αναβαθμίδες (το οικολογικό σχήμα) ήταν μια από τις λίγες ελπίδες που είχαν οι νησιώτες αγρότες, ιδιαίτερα οι αμπελουργοί και οι ελαιοπαραγωγοί, να πάρουν κάποια χρήματα από το κονδύλι των 425 εκατ. ευρώ των οικολογικών σχημάτων. Χρήματα που θα αντιστάθμιζαν κατά ένα μέρος τις απώλειες από το «πρασίνισμα» που καταργήθηκε ως επιδότηση. Φυσικά οι νησιώτες παραγωγοί μπορούσαν και συμμετείχαν και σε άλλα οικολογικά σχήματα, ωστόσο τα έσοδα τους από αυτά είναι περιορισμένα διότι οι εκτάσεις που δηλώνουν στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) είναι περιορισμένες, σε σχέση με τις εκτάσεις που δηλώνουν οι αγρότες της ηπειρωτικής Ελλάδας. Έτσι ο σχεδιασμός του οικολογικού σχήματος των αναβαθμίδων ήταν ένας τρόπος να δοθεί μια μικρή πρόσθετη επιδότηση στους νησιώτες παραγωγούς. Το συνολικό κονδύλι της επιδότησης αυτή, για το 2023 ήταν μόλις 5 εκατ. ευρώ.
Όμως στην υπόθεση των οικολογικών σχημάτων, με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επικράτησε μια λογική της αρπαχτής.
Η πλειοψηφία των αγροτών και των κτηνοτρόφων προσπάθησαν να δηλώσουν όσο μπορούσαν περισσότερα οικολογικά σχήματα για να αντισταθμίσουν την σίγουρη χασούρα. Μια και οι πιστώσεις για τα οικολογικά σχήματα είναι πολύ μικρότερες από τις πιστώσεις για το «πρασίνισμα». Πέρα από αυτούς υπήρξαν αρκετοί που είδαν τα οικολογικά σχήματα ως την κότα που κάνει τα χρυσά αβγά. Έτσι προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους αξιοποίησαν το μπάχαλο του ΟΣΔΕ και την σκόπιμη χαλαρότητα στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η ηγεσία του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ, έκλειναν το μάτι, για ένα ολόκληρο χρόνο, στα αρπακτικά έτρεξαν να κατασπαράξουν τα 425 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα το δεύτερο μισό του 2023 πιστοποιήθηκαν απίστευτα μεγάλος αριθμός εκτάσεων αροτραίων καλλιεργειών ως βιολογικές.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι η πλειοψηφία των μικρών αγροτών της νησιωτικής Ελλάδας, να λάβουν ως επιδοτήσεις από τα οικολογικά σχήματα μικροποσά.
Δεν είναι μόνο τα οικολογικά σχήματα
Το οικολογικό σχήμα των αναβαθμίδων ήταν ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας που στο όνομα του «πρασινίσματος» της αγροτικής παραγωγής μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι καλλιέργειες φιλικές προς το περιβάλλον (βλέπε παραδοσιακοί ελαιώνες, νησιωτικά αμπέλια κλπ), με καλλιέργειες ενεργοβόρες που παράλληλα απαιτούν μεγάλες εισροές σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
Αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό του κυβερνητικού σχεδιασμού για εφαρμογή της ΚΑΠ στην χώρα. Με την τακτική αυτή καταδικάζονται σε καταστροφή οι μικροί αγρότες, οι παραδοσιακοί ελαιώνες, οι νησιωτικοί αμπελώνες, οι μικρές παραδοσιακές καλλιέργειες των νησιών και κάθε παραδοσιακή μεθοδολογία αγροτικής παραγωγής είτε αφορά την γεωργία, είτε την κτηνοτροφία.