«Η εξάρτηση από νόμιμες και παράνομες ουσίες, μας αφορά όλους»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών η υπεύθυνη της ΠΝΟΗΣ, Σοφία Κιστάνη, μιλά για την προσπάθεια βελτίωσης της ψυχικής υγείας των πολιτών ώστε να αντιμετωπίζουν ευκολότερα τις προκλήσεις
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/6/2024

Το Κέντρο Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Πνοή» του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) θυμίζει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών που είναι η 26η Ιουνίου, ότι η Πρόληψη αποτελεί έναν τρόπο ζωής, που στόχο έχει την αποφυγή ή την μείωση οποιασδήποτε επικίνδυνης συμπεριφοράς απέναντι στον εαυτό μας και την ψυχοσωματική μας υγεία.
Σε συνέντευξή της στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου ΠΝΟΗ Σοφία Κιστάνη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών εξάρτησης δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία στάση ασυνείδητης επιθετικότητας απέναντι στον εαυτό μας, όταν τα επίπεδα άγχους ή θλίψης έχουν ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια, τα οποία δεν είναι κοινά για όλους τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, που βιώνουν.
«Ως κρίση, σημείωσε η κ. Κιστάνη, θα μπορούσε να οριστεί μια προσωρινή κατάσταση, που προκαλεί έντονο άγχος και αποδιοργάνωση και χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του ατόμου ή του συστήματος μέσα στο οποίο ζει να ελέγξει και να διαχειριστεί το γεγονός αυτό.
Σε αυτές τις κρίσεις η Πνοή είναι δίπλα στους πολίτες του νησιού, με προγράμματα Αγωγής Υγείας στα Σχολεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης , με δια ζώσης και διαδικτυακές ομάδες και εργαστήρια ενηλίκων στην κοινότητα (ομάδες εκπαιδευτικών, ομάδες γονέων, ομάδες φοιτητών, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης ενηλίκων) και με συναντήσεις ατομικής συμβουλευτικής προκειμένου τα άτομα, που συμμετέχουν να αποκτήσουν ψυχική ανθεκτικότητα . Δηλαδή να έχουν την ικανότητα να επανέρχονται, να προσαρμόζονται με επιτυχία στο περιβάλλον τους παρά τις αντιξοότητες της ζωής και να επαναδομούν τον εαυτό τους αντέχοντας τα έντονα συναισθήματα του στρες ή της θλίψης. Συναισθήματα , που πυροδοτούνται από τις αναπτυξιακές (π.χ. έναρξη σχολικής ζωής , εφηβεία, ερχομός ενός παιδιού κ.τ.λ. ) ή τις περιστασιακές κρίσεις (φυσικές καταστροφές, πανδημία, οικονομική κρίση, απώλειες αγαπημένων προσώπων, σχολικός εκφοβισμός κ.τ.λ.). Μέσα από τις συναντήσεις των ανθρώπων στις ομάδες και τα εργαστήρια αναπτύσσουμε δίκτυα υποστήριξης μέσα στην κοινότητα και επαναπροσδιορίζουμε τις αξίες και τις προτεραιότητες μας, δημιουργώντας νέες ισορροπίες, κινητοποιώντας ταυτόχρονα το δυναμικό, που έχουμε όλοι μας μέσα μας, όταν νιώσουμε ότι δεν είμαστε μόνοι.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι μία ευκαιρία να θυμηθούμε πώς η Πρόληψη της χρήσης και της εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες αφορά όλη την Κοινότητα, μας αφορά όλους, γιατί ο άνθρωπος που έχει εμπλακεί με τη χρήση ουσιών, την παραβατικότητα, ή άλλου τύπου αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές στην πραγματικότητα εκφράζει το κομμάτι εκείνο της Κοινωνίας μας, των συνανθρώπων μας που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις επαναλαμβανόμενες κρίσεις, που συνάντησαν στη ζωή τους».
Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την συνέντευξη