«Με αυτές τις συνθήκες που δουλεύουν και ζουν οι γιατροί δεν θα έρθει άνθρωπος»
Η «πικρή αλήθεια» δια στόματος προέδρου της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου στη διαμαρτυρία για τις εξουθενωτικές εφημερίες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και τις τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/6/2024

«Με αυτές τις συνθήκες που δουλεύουν και ζουν οι γιατροί δεν θα έρθει άνθρωπος, δεν υπάρχουν κίνητρα και αυτή είναι η πικρή αλήθεια» τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Αλέξανδρος Ζάμπρας στη διαμαρτυρία που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 19 Ιουνίου στο προαύλιο του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, ενάντια, μεταξύ άλλων στις εξουθενωτικές εφημερίες των γιατρών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
«Δεν θα έρθουν γενικοί γιατροί να δουλέψουν σε κέντρα Υγείας όπου δεν έχουν εργαζόμενους, ούτε εργαζόμενοι. Η κατάσταση φτάνει σιγά σιγά στο απροχώρητο. Το νησί έχει έναν μεγάλο όγκο τουριστών, αλλά και μεγάλο πληθυσμό. Ηδη υπάρχουν αναμονές στα επείγοντα, οι κλίνες σχεδόν όλες γεμάτες. Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά και ζούμε ακόμα με έναν οργανισμό σχεδόν μισού αιώνα» τόνισε ο κ. Ζάμπρας αναφέροντας τις πολλαπλές δυσκολίες για τα Κέντρα Υγείας Αντισσας και Πολιχνίτου.
Τη συμπαράστασή της στους ειδικευόμενους εξέφρασε και η Ζήνα Κακναβάτου από τη ΔΗΠΑΚ: «Τα προβλήματά τους αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Καταρρέει το Κέντρο Υγείας Αντισσας και απαξιώνεται πλήρως η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας». Στο ΚΥ Αντισσας, 35 βάρδιες ασθενοφόρου καλύπτονται από στρατιωτικούς, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στο ΚΥ Πολιχνίτου τα κενά γιατρών καλύπτονται από την Καλλονή και το Πλωμάρι. Το ΚΥ Μυτιλήνης έχει έναν γιατρό και αποσπασμένους από το Πλωμάρι και την Καλλονή, αλλά και ένα «διακοσμητικό» ασθενοφόρο, «για το οποίο απορούμε τι κάνει» κατέληξε η κ. Κακναβάτου.
Η λύση είναι μία: «Να έρθει προσωπικό, δεν γίνεται αλλιώς» πρόσθεσαν οι γιατροί. Από την πλευρά της, ειδικευόμενη γενικής χειρουργικής εξήγησε πόσο δύσκολη είναι η βάρδιά της εδώ και δύο μήνες: «Εχω κληθεί να εφημερεύω μόνη μου. Εχει τύχει να έρθω 9 το πρωί και να φύγω πάλι στις 9 ή να με καλέσουν στις 4 το πρωί. Είναι πολύ κουραστικό αυτό και δεν νιώθω ασφάλεια για τα λάθη που μπορούν να γίνουν λόγω κόπωσης».
«Θέουμε να έχουμε στο πλάι μας τον λαό της Λέσβου, δεν γίνεται αλλιώς» τόνισε άλλος ειδικευόμενος. Το παρών έδωσε και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.
«Η υγεία είναι αγαθό κι όχι εμπόρευμα»
Η Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και συναφών φορέων Λέσβου στέκεται στο πλευρό των ειδικευόμενων και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:
«Συμπαραστεκόμαστε στην “κραυγή” αγωνίας και απόγνωσης των ειδικευομένων ιατρών του Νοσοκομείου μας, για την επισφαλή λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) λόγω έλλειψης προσωπικού, γεγονός που καθιστά εξουθενωτικές, άρα και επικίνδυνες τις εφημερίες.
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης για ολική ρήξη του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος υγείας (ΕΣΥ). Το ΕΣΥ σώζεται χάρη στην αυτοθυσία ιατρών και υγειονομικών. Αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση έχει σχέδιο για το ήδη λαβωμένο ΕΣΥ, στοχεύει στην πλήρη κατεδάφισή του.
Η κυβέρνηση προωθεί το μοντέλο ιατρού-εμπόρου υγείας και του ασθενούς-πελάτη. Δηλαδή η υγεία ορίζεται ως εμπόρευμα-προϊόν κι όχι ως δημόσιο αγαθό. Η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Αυστηρή υποχρηματοδότηση με συνέπεια τη σοβαρή υποστελέχωση και φυσικά την εμπορευματοποίηση της υγείας του. Το πλάνο είναι τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν ως μαγαζιά-επιχειρήσεις και προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι είναι προς όφελος του η ιδιωτική Υγεία!!!
Ο λαός ήδη πληρώνει ακριβά την υγεία του για τα κέρδη των εμπόρων υγείας. Χρειάζεται, λοιπόν να εναντιωθούμε σε αυτή την πολιτική. Απορρίπτουμε την εμπορευματοποίηση της Υγείας , των φαρμάκων, τις δραματικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία. Πληρώσαμε και πληρώνουμε για όλα αυτά, για να τα έχουμε δωρεάν. Δεν ανεχόμαστε τις αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλουν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, την εγκληματική λογική ότι "όποιος έχει χρήματα θα ζει, όποιος όχι, θα πεθαίνει».
Απαιτούμε:
-Αμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών, δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και κατάργηση κάθε πληρωμής στις δημόσιες δομές Υγείας.
-Κατάργηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων.
-Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
-Να ανοίξουν όλες οι δομές Υγείας που παραμένουν κλειστές και να δημιουργηθούν δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
-Τέλος, να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα για την άμεση έκδοση των συντάξεων.»