Ψηφιακές δημιουργίες από μαθητές του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ψηφιακής δημιουργίας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/6/2024

Την Παρασκευή 17 Μαίου διοργανώθηκε το 13ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στη Λέσβο. Στο φεστιβάλ παρουσιάστηκαν ψηφιακά project που δημιούργησαν οι μαθητές σχολείων του νησιού μας, σε τοπικό επίπεδο. Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Δ/νσης Λέσβου, με την παρουσία του Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Βορείου Αιγαίου κ. Αιμιλιανού Ευαγγελινού στο χώρο του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η καθηγήτρια Πληροφορικής και Μαθηματικός του σχολείου, κ. Μαρία Αντίκα. Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο προϊστάμενος Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Λέσβου κ. Τίμος Θεοφανέλλης, διευθυντές και εκπ/κοί σχολείων, μαθητές/τριες και γονείς.
Το 4ο Λύκειο Μυτιλήνης συμμετείχε στο φεστιβάλ με τέσσερις ομάδες μαθητών, με υπεύθυνη εκπ/κό την κ. Μαρία Αντίκα. Τα project των ομάδων αυτών συμμετείχαν στον πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής της Vodafone, Generation Next. Στο 4ο Λύκειο γίνονταν τρίωρα μαθήματα Ρομποτικής, STEM, Τεχνητής Νοημοσύνης, κ.α. κάθε Κυριακή, από την καθηγήτριά τους και οι μαθητές εφαρμόζοντας όσα έμαθαν δημιούργησαν τα δικά τους project:
1η ομάδα - FossilFriends: Γεωργαλάς Αριστείδης, Αναγνώστου Ανδρονίκη(Λύκειο Γέρας), Ρουντένκο Βικτώρια, Χατζησταματίου Σταυρούλα.
Δημιουργία της εφαρμογής FossilScan. Πρόκειται για μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης, για κινητά, που αναγνωρίζει με μια φωτογραφία αν μια πέτρα είναι απολίθωμα ή όχι.
Η ιδέα αυτή εντυπωσίασε το διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κ. Ζούρο, ο οποίος δήλωσε ότι μια τέτοια εφαρμογή θα βοηθούσε πολύ στην προστασία του απολιθωμένου Δάσους. Η κ. Κ. Μπεντάνα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου, πρότεινε την παρουσίαση της εφαρμογής αυτής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η παρουσίαση έγινε διαδικτυακά σε Preparation Session of 1st Geoparks Teachers Forum, υπό την Αιγίδα της Unesco, από την κ. Μαρία Αντίκα, τη Δευτέρα 20 Μαϊου 2024.
Επίσης, η εφαρμογή αυτή επιλέχθηκε μεταξύ πολλών άλλων συμμετοχών να εκπροσωπήσει τον κόμβο της Μυτιλήνης στο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που έγινε διαδικτυακά στις 19 Απριλίου με συμμετοχή 11 πόλεων της Ελλάδας, και ήταν και η αιτία που διοργανώθηκε το τοπικό Ψηφιακό Φεστιβάλ στο χώρο του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης.
2η ομάδα- Streets of Mjt: Αγκόλλι Φιοραλμπ, Στογιάννης Γιώργος, Χαραλαμπίδου Ειρήνη
Δημιουργία εφαρμογής για κινητά, όπου οι κάτοικοι του Δήμου Μυτιλήνης θα μπορούν να δηλώνουν άμεσα μια φθορά που υπέπεσε στην αντίληψή τους (πχ μια λακούβα, ένας σπασμένος καθρέφτης) ώστε ο δήμος να ενημερώνετε άμεσα και να το διορθώνει. Ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Παναγιώτης Χριστόφας, δήλωσε ότι μια τέτοια εφαρμογή ήταν στο πλάνο του Δήμου για το άμεσο μέλλον και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
3η ομάδα – Life of an Olive: Χατζημαθιός Γιάννης, Βρατσίστα Ανθή, Σαχλός Χρήστος, Βαγιάννη Στρατούλα
Δημιουργία κατασκευής με αισθητήρες Arduino, για τον εντοπισμό του μικροκλίματος ενός ελαιοκτήματος. Αφού σταλούν πληροφορίες θερμοκρασίας και υγρασίας του συγκεκριμένου χτήματος, η εφαρμογή ειδοποιεί τον αγρότη αν στο συγκεκριμένο χτήμα πρέπει να πραγματοποιηθεί ψεκασμός για δάκο, η άλλες ασθένειες.
4η ομάδα – Οι Τουρίστες: Πασίδης Ευάγγελος – Βουβούλης Παναγιώτης
Δημιουργία εφαρμογής σε κινητά, σε περιβάλλον App MIT Inventor, για την προώθηση τοποθεσιών του νησιού μας, που δεν είναι γνωστοί τουριστικοί προορισμοί.
Όλες οι εφαρμογές έχουν τη στήριξη των τοπικών φορέων του νησιού, τους οποίους και ευχαριστούμε . Απέσπασαν θερμό χειροκρότημα και εντυπωσίασαν το κοινό στο Ψηφιακό φεστιβάλ.
Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο Διευθυντή του 4ου Λυκείου Μυτιλήνης κ. Δημήτριο Μιχαλάκη, την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Μαθηματικών και Πληροφορικής κ. Μαρία Αντίκα καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές .