× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ελαιόλαδο: ο υγρός χρυσός!

Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στη διατροφή μας γράφει η ΧΑΡΑ ΚΟΥΤΡΟΛΟΥ*, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Δημοσίευση 23/5/2024

Ελαιόλαδο: ο υγρός χρυσός!

Πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής, σύμβολο υγείας και ομορφιάς από την αρχαιότητα. Με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να ξεχωρίζει σε ποιότητα, το παρθένο αλλά και εκείνο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα, υπερτερούν στα οφέλη υγείας σε σχέση με τα σπορέλαια.
Η ποιότητα του επηρεάζεται αρνητικά από το χρόνο, ενώ εξαρτάται από τις συνθήκες συντήρησης (φως, οξυγόνο, θερμοκρασία κ.α.)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αποθηκεύω:
• Σε δροσερό, σκιερό μέρος.
• Σε inox δοχεία (ιδανικά με κάνουλα στο κάτω μέρος).
• Σε γυάλινα δοχεία σκουρόχρωμα, όχι σε πλαστικά (μεταφέρονται βλαβερά στοιχεία στο ελαιόλαδο).
• Μακριά από καθαριστικά, χημικά, τρόφιμα με έντονη οσμή (απορροφά τις έντονες οσμές).

Το πιο υγιεινό λάδι στο μαγείρεμα
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για τις περισσότερες μεθόδους μαγειρέματος. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να το προσθέτουμε προς στο τέλος. Αντέχει μέχρι και 2-3 φορές να τηγανιστεί, ενώ εμπλουτίζει τα τρόφιμα με βιταμίνη Ε και σκουαλένιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό).

Συστατικά:
 Μονοακόρεστα & πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό, λινολεϊκό, λινολενικό οξύ).
 Λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K
 Πολυφαινόλες
Δεν περιέχει αλάτι, χοληστερόλη, ζάχαρη και γλουτένη
Παχαίνει;
Αποδίδει 119 θερμίδες/κουταλιά, ενώ συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού. Η μέτρια κατανάλωσή του σχετίζεται με μείωση βάρους. Μπορεί, όμως, να μας επιβαρύνει όταν το υπερκαταναλώνουμε βουτώντας μέσα του ψωμί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί ξεχωρίζει;
• Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντικαρκινική δράση (μαστού, πεπτικού κ.α.).
• Βοηθάει στον έλεγχο γλυκόζης και ινσουλίνης.
• Προστατεύει έναντι των συμπτωμάτων της ρευματοειδής αρθρίτιδας.
• Μειώνει την οξείδωσης της LDL (κακής) χοληστερόλης και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
• Μειώνει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την ανεπιθύμητη πήξης του αίματος.
• Η κατανάλωση > ½ κουταλιάς την ημέρα σχετίζεται με 19% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ με 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική ασθένεια (Alzheimer).

Είναι ευλογία που το παράγουμε στη χώρα μας και ειδικά στο όμορφο νησί μας!

*H Xαρά Κουτρολού είναι Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Καβέτσου 36
2251021374 6955409874
[email protected]

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ανασκόπηση των δράσεων του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου για το 2024

Κάθε χρόνο δεκάδες δράσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα που υλοποιεί ο δραστήριος Σύλλογος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέο Δ.Σ. στον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική συνέλευση και οι εκλογές του συλλόγου για την ανάδειξη νέων οργάνων
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση των Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Λέσβου

Ως τις 31 Ιανουαρίου η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 19 Φεβρουαρίου
ΓΕΥΣΗ

Νέο γαστρονομικό trend από τον Συνεταιρισμό Μεσοτόπου

Πρόβειο γιαούρτι με γεύση ροδάκινο!
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Υποτροφία από το aRtοποιώ στη μνήμη της Αργυρώς Καραγκίκα

Η υποτροφία θα αφορά ένα παιδί από 10 έως 16 ετών και θα δωθεί έπειτα από διαγωνισμό ο οποιος θα ειναι σε ισχύ μεχρι 31 Ιανουαρίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η δύναμη της αγάπης, μέσα από την Τέχνη, στο «Λευκό χαρτί»

Νέα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με την K-Gold Temporary Gallery για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, εμπνευσμένα από την έκθεση της Γερμανίδας φωτογράφου Anne Morgenstern.
ΓΕΥΣΗ

Σαπφώ η Ερέσια: Η αληθινή μαγεία της εσοδείας 2024

Η οινοποιητική παράδοση της Λέσβου ζωντανεύει σε κάθε γουλιά του νέου λευκού κρασιού από την Κοιν.Σ.Επ. Ηφαίστειο Ανεμώτιας
ΓΕΥΣΗ

Παραδοσιακή Τραχανόπιτα

Μια συνταγή από τον Γρηγόρη Στυλιανού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εξόρμηση στις φυσικές ομορφιές και τα μυστικά του Αμπελικού

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Mυτιληνιά φασολάδα για το κρύο!

Η μοναδική συνταγή της κ. Ταξιαρχούλας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Σπάμε το περιπατητικό ρόδι στον ιστορικό Ροδότοιχο!

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ