Ελαιόλαδο: ο υγρός χρυσός!
Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στη διατροφή μας γράφει η ΧΑΡΑ ΚΟΥΤΡΟΛΟΥ*, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Δημοσίευση 23/5/2024
Πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής, σύμβολο υγείας και ομορφιάς από την αρχαιότητα. Με το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο να ξεχωρίζει σε ποιότητα, το παρθένο αλλά και εκείνο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα, υπερτερούν στα οφέλη υγείας σε σχέση με τα σπορέλαια.
Η ποιότητα του επηρεάζεται αρνητικά από το χρόνο, ενώ εξαρτάται από τις συνθήκες συντήρησης (φως, οξυγόνο, θερμοκρασία κ.α.)
Το αποθηκεύω:
• Σε δροσερό, σκιερό μέρος.
• Σε inox δοχεία (ιδανικά με κάνουλα στο κάτω μέρος).
• Σε γυάλινα δοχεία σκουρόχρωμα, όχι σε πλαστικά (μεταφέρονται βλαβερά στοιχεία στο ελαιόλαδο).
• Μακριά από καθαριστικά, χημικά, τρόφιμα με έντονη οσμή (απορροφά τις έντονες οσμές).
Το πιο υγιεινό λάδι στο μαγείρεμα
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για τις περισσότερες μεθόδους μαγειρέματος. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να το προσθέτουμε προς στο τέλος. Αντέχει μέχρι και 2-3 φορές να τηγανιστεί, ενώ εμπλουτίζει τα τρόφιμα με βιταμίνη Ε και σκουαλένιο (ισχυρό αντιοξειδωτικό).
Συστατικά:
Μονοακόρεστα & πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαϊκό, λινολεϊκό, λινολενικό οξύ).
Λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K
Πολυφαινόλες
Δεν περιέχει αλάτι, χοληστερόλη, ζάχαρη και γλουτένη
Παχαίνει;
Αποδίδει 119 θερμίδες/κουταλιά, ενώ συμβάλλει στο αίσθημα κορεσμού. Η μέτρια κατανάλωσή του σχετίζεται με μείωση βάρους. Μπορεί, όμως, να μας επιβαρύνει όταν το υπερκαταναλώνουμε βουτώντας μέσα του ψωμί.
Γιατί ξεχωρίζει;
• Έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντικαρκινική δράση (μαστού, πεπτικού κ.α.).
• Βοηθάει στον έλεγχο γλυκόζης και ινσουλίνης.
• Προστατεύει έναντι των συμπτωμάτων της ρευματοειδής αρθρίτιδας.
• Μειώνει την οξείδωσης της LDL (κακής) χοληστερόλης και βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
• Μειώνει την αρτηριακή πίεση και προλαμβάνει την ανεπιθύμητη πήξης του αίματος.
• Η κατανάλωση > ½ κουταλιάς την ημέρα σχετίζεται με 19% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ με 29% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική ασθένεια (Alzheimer).
Είναι ευλογία που το παράγουμε στη χώρα μας και ειδικά στο όμορφο νησί μας!