× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου

Απαραίτητος ο δραστικός περιορισμός της κατανάλωσης τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/5/2024

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου
' χρόνος ανάγνωσης

Η υπερκατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων από όλες τις ηλικιακές ομάδες μπορεί σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «ΒΜJ» (British Medical Journal) να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου έως 50%, ενώ συνδέεται με την αύξηση καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, άγχους, κατάθλιψης και γενικά ψυχικών διαταραχών. Οι δυσάρεστες επισημάνσεις ανήκουν στον κλινικό διαιτολόγο, βιολόγο, προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος στο ΓΝΑ Λαϊκό Χάρη Δημοσθενόπουλο, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην Τάνια Μαντουβάλου, αναφέρει παράλληλα ότι οι παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την υπερκατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να ξεπερνούν τις 30, μεταξύ των οποίων και κάποιες μορφές καρκίνου που αφορούν στομάχι και έντερο. «Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα εν μέρει σχετίζονται και με καρκίνο παγκρέατος και ήπατος, που τα τελευταία χρόνια είναι οι πιο επιθετικές μορφές και ιδιαίτερα επικίνδυνες».

Τέσσερις κατηγορίες επεξεργασμένων τροφίμων

Πώς όμως κατηγοριοποιούνται αυτά τα τρόφιμα; Μία επίσημη κατηγοριοποίηση κατατάσσει τα τρόφιμα που ονομάζονται επεξεργασμένα σε 4 ομάδες, απαντά ο κ. Δημοσθενόπουλος και εξηγεί: Στην πρώτη ανήκουν τα πολύ λίγο επεξεργασμένα, όπως κάποια κατεψυγμένα φρούτα, κάποιοι σπόροι, ή όσπρια, οι φακές ή ακόμα και το γάλα. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν αυτά στα οποία γίνεται μία λίγο μεγαλύτερη επεξεργασία, κυρίως για να παραταθεί παρουσία τους μέσα στη συσκευασία, όπως είναι το ελαιόλαδο, το βούτυρο, ή το μέλι. Στην τρίτη ομάδα η επεξεργασία είναι πιο έντονη και έχει να κάνει με κονσερβοποίηση για τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, ή την κομπόστα. Και η τέταρτη ομάδα, για την οποία γίνεται πολύς λόγος, είναι τα υπέρ επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία έχουν χαμηλή διατροφική αξία και δυστυχώς υπάρχουν στη διατροφή μας σαν σνακ, σαν κεράσματα, ή βραδινή παραγγελία, με υψηλές ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, ή πρόσθετα που ενισχύουν το χρώμα, ή τη γεύση». Τέτοια τρόφιμα σύμφωνα με τον γνωστό διαιτολόγο είναι μπέργκερ, πίτσες, χοτ ντογκ, τηγανητές πατάτες, ανθρακούχα ποτά, ενεργειακά ποτά, σοκολάτες, συσκευασμένα ψωμιά, μαργαρίνες, συσκευασμένα μπισκότα, δημητριακά πρωινού, αλλά και επιδόρπια που βρίσκονται, είτε στην ψύξη, ή στην κατάψυξη στα σούπερ μάρκετ. Ο κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρει ότι δεν γίνεται να εξοστρακιστούν εντελώς από το διαιτολόγιο μας, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε πως είναι ανθυγιεινά. Ωστόσο, τονίζει ότι είναι καλό να γίνεται μία λελογισμένη κατανάλωση, όσο το δυνατόν λιγότερο στο συνολικό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι προσέχουμε στις ετικέτες

Όσον αφορά τα επικίνδυνα Έψιλον για τα οποία γινόταν πολύς λόγος για πολλά χρόνια, ο κ. Δημοσθενόπουλος αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την ΕΕ, δεν καταγράφεται το Έψιλον στις συσκευασίες, αλλά το όνομα της ουσίας, που όμως ένας καταναλωτής που δεν έχει σχέση με την επιστήμη της διατροφής, δεν θα καταλάβει εύκολα κάποια ονόματα. «Διαβάζοντας όμως την ετικέτα και αυτό είναι ένα μάθημα που πρέπει και στα σχολεία να υπάρχει για τα παιδιά, αν δούμε σε ένα προϊόν ότι η περιεκτικότητα σε ζάχαρα είναι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των υδατανθράκων, ή αν το ποσοστό στις φυτικές ίνες είναι σχεδόν μηδενικό, ή η περιεκτικότητα στα κορεσμένα, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι αυτή η επιλογή είναι επιβαρυντική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή

Από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συναρπαστικό πρόγραμμα για παιδιά στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Με θέμα «Σπήλαια, υπόγειες καρστικές μορφές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Mεγάλες επιτυχίες για το Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Δείτε που πέρασαν οι μαθητές του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μεθυσμένη ανήλικη στο Πλωμάρι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας

Συνελήφθησαν δύο άτομα που ήταν υπεύθυνα του καταστήματος που έδωσε αλκοόλ στο κορίτσι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δεν χαρίζεται σε κανέναν η Τροχαία στο βόρειο Αιγαίο

2.389 έλεγχοι, 89 παραβάσεις – Σε ρυθμούς μηδενικής ανοχής με τον νέο ΚΟΚ, αυστηρά μέτρα για οδηγούς και συνεπιβάτες χωρίς κράνος σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το 52ο Σύστημα Προσκόπων Αθηνών στην αυθεντική Αγιάσο

Μια τριήμερη εξερεύνηση πολιτισμού, φύσης και φιλοξενίας για τους νέους προσκόπους στη Λέσβο της καρδιάς μας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Παύση εργασιών σήμερα, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα

Παρά τα μέτρα, εργοδότες αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή – Καταγγελίες για εργασίες ντάλα μεσημέρι και παραβίαση απαγορεύσεων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρέμβαση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Φεστιβάλ Ερεσού

Μέλη της Πρωτοβουλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της March to Gaza Greece ανέβηκαν στη σκηνή με παλαιστινιακή σημαία και καταγγελίες για τη γενοκτονία στη Γάζα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι κολυμπούν στη μνήμη της Μικρασίας

Η αφετηρία δόθηκε την Κυριακή 27 Ιουλίου από τη γραφική Κουντουρουδιά όπου 89 κολυμβητές κάθε ηλικίας διέσχισαν τη θαλάσσια διαδρομή έως το Πέραμα της Γέρας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μια βραδιά με μνήμες Μικρασίας, για την Αγιά Παρασκευή από απέναντι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Μικρασιατικού Συλλόγου Αγιοπαρασκευούσηδων – Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «το Κιόστε» το Σάββατο 26 Ιουλίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα 45 της, φοιτήτρια Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ενήλικη μαθήτρια του ΕΠΑΛ Καλλονής μοιράστηκε την εμπειρία της ανώνυμα, διότι θεωρεί ότι μπορεί να εμπνεύσει και άλλους ανθρώπους που θέλουν να κυνηγήσουν στόχους και όνειρα σε μεγαλύτερη ηλικία
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ