Παραδόθηκε το προσφυγικό νεκροταφείο στον Δήμο Μυτιλήνης
Μια τελετή που άργησε πολλά χρόνια και ένα έργο στο Κάτω Τρίτος σε ένδειξη ανθρωπιάς για εκείνους που χάθηκαν στη θάλασσα
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 18/4/2024
Με συγκίνηση, λουλούδια στα χέρια, μέλη ντόπιων και μη ανθρωπιστικών οργανώσεων, εκπρόσωποι της ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που έχουν συνδράμει στο προσφυγικό ζήτημα της Λέσβου παρακολούθησαν το πρωί της Τετάρτης 17 Απριλίου μια… ξεχασμένη τελετή απόδοσης ανθρωπιάς.
Παραδόθηκε χτες το έργο ανάπλασης του προσφυγικού νεκροταφείου «Memorial to Hymanity» στην περιοχή Κάτω Τρίτος στον Δήμο Μυτιλήνης.
Μόλις προχτές έγινε η ταφή μιας 75χρονης Αφγανής προσφύγισσας, με τη διαφορά ότι η σορός της δεν μπήκε κακήν κακώς σε ένα χορταριασμένο χωράφι, όπως κηδεύτηκαν οι λοιποί 197 πρόσφυγες και μετανάστες τα τελευταία χρόνια στη Λέσβο.
H Εarthmedicine ΑΜΚΕ ανέλαβε το έργο της ανάπλασης του νεκροταφείου. (Πρόκειται για μια μικρή ελληνική οργάνωση η οποία παρέχει υπηρεσίες φυσικής αποκατάστασης στα πλέον ευαίσθητα άτομα με ειδικές ανάγκες και κινητικά προβλήματα του προσφυγικού πληθυσμού πάνω στο νησί αλλά και κατά περίπτωση σε ντόπιους κατοίκους του νησιού.)
Τον Ιανουάριο του 2022 είχε ζητήσει από τον Δήμο Μυτιλήνης να προχωρήσει στην καταγραφή των παρόντων θέσεων ταφής και την διαμόρφωση του χώρου με φύτεμα λουλουδιών, τον καθαρισμό άγριας βλάστησης και δημιουργίας επιταφίων με απώτερο στόχο την ύπαρξη ενός αξιοπρεπούς χώρου μνήμης για τα θύματα της προσφυγικής κρίσης.
Η απόφαση ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022 από το Δημοτικό Συμβούλιο και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες άφησαν να ξεκινήσει το έργο τον περασμένο Οκτώβριο. «Είναι ένας χώρος ταφής ανθρώπων που χάθηκαν στη θάλασσα, χωρίς θρησκευτικό πρόσημο. Γι αυτό και το project ονομάστηκε μνημείο στην ανθρωπιά» είπε ο Δημήτρης Πατούνης, ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης.
Τα έξοδα της υλοποίησης των έργων αυτών καλύφθηκαν από την οργάνωση και άλλες οργανώσεις που συνέδραμαν, ενώ η έγκριση των εργασιών και η διαχείριση του χώρου είναι υπό την ευθύνη και επίβλεψη του Δημοτικού συμβουλίου.
«Το δικαίωμα στην ταφή και μνήμη των νεκρών είναι ιερό από αρχαιοτάτων χρόνων και πλέον καλύπτεται από συγκεκριμένη πανευρωπαϊκή νομοθεσία. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια απειροελάχιστη ένδειξη ανθρωπιάς αλλά και μια κίνηση που θα βοηθήσει την εναρμόνιση του Δήμου Μυτιλήνης με την νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα» τονίζει ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Dr.Gerhard Trabert.
«Εχει φτιαχτεί ένας πολύ ωραίος χώρος, όπως αρμόζει στους ανθρώπους» τόνισε ο αντιδήμαρχος, Χρήστος Τσιβγούλης.
Την Τετάρτη 17 Απριλίου στον δημοτικό καταυλισμό του Καρά- Τεπέ διέμεναν 2.832 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έφτασαν στις ακτές, στα Τσόνια 28 άνθρωποι και μένει να μεταφερθούν από τη Λήμνο, όπου έφτασαν χτες, 31 άτομα στη Λέσβο, σήμερα, Πέμπτη.