× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προβληματική και η νέα πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων

Να κρατάνε μικρό καλάθι οι αγρότες συνιστά ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ Γιάννης Φλωρίδης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 7/4/2024

Προβληματική και η νέα πληρωμή αγροτικών επιδοτήσεων

Να κρατάνε μικρό καλάθι οι αγρότες για τις επικείμενες πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων τόνισε ο μελετητής και αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ Γιάννης Φλωρίδης στην συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη».

Ο έμπειρος μελετητής κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για πληρωμή 700 εκατ. ευρώ σε αγροτικές επιδοτήσεις ως το Πάσχα. Ο ίδιος τόνισε πως τα χρήματα υπάρχουν και με την προηγούμενη ΚΑΠ οι πληρωμές γίνονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Σε σχέση με την αναμενόμενη πληρωμή είπε: «κρατάω μικρό καλάθι. Ναι μεν θα γίνουν πληρωμές. Αλλά θα γίνουν πληρωμές με πολλά λάθη και προβλήματα». Συνέστησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ να κρατήσουν αποθέματα στο Ταμείο για να μπορέσουν αργότερα να γίνουν διορθώσεις στα λάθη και τα προβλήματα που θα εμφανιστούν.

Υπερκαλύφθηκαν τέσσερις φορείς τα κονδύλια των Οικολογικών Σχημάτων

Για τις επιδοτήσεις των Οικολογικών Σχημάτων ο κ. Φλωρίδης σημείωσε πως είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα της κατανομής των συγκεκριμένων επιδοτήσεων, επίσης αναφέρθηκε σε λάθη σχεδιασμού στο Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της ΚΑΠ. Στην συνέχεια αποκάλυψε πως τα αιτήματα για επιδοτήσεις από Οικολογικά Σχήματα ξεπερνούν τα 1,6 δις ευρώ όταν οι διαθέσιμοι πόροι είναι 425 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αποκάλυψε πως στο οικολογικό σχήμα που αφορά τις αναβαθμίδες έχουν δηλωθεί περισσότερες εκτάσεις στον Θεσσαλικό κάμπο από όσες έχουν δηλωθεί στα νησιά του Αιγαίου. Παρότι το μέτρο αυτό σχεδιάστηκε για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής στη νησιωτική Ελλάδα.

Μόλις το τελευταίο δίμηνο έγινε εφικτή η κατάθεση αιτήσεων για Οικολογικά Σχήματα από τους κτηνοτρόφους, ωστόσο ο κ. Φλωρίδης τόνισε πως θα πρέπει να αναμένονται πολλά προβλήματα σε ότι αφορά την δίκαιη κατανομή των πόρων.

Έρχονται νέα κοινοτικά πρόστιμα

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ πως οι κοινοτικές αρχές παρακολουθούν στενά την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον τρόπο κατανομής των αγροτικών επιδοτήσεων στην χώρα. Αναφέρθηκε στο πρόστιμο των 280 εκατ. ευρώ που επιβλήθηκε για τις ατασθαλίες των προηγούμενων ετών και είπε πως είναι πολύ πιθανό να επιστρέψουμε σε πρακτικές «πακέτου Χατζηγάκη», δηλαδή στην εποχή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε υπέρογκα πρόστιμα στην χώρα και απαίτησε την επιστροφή αγροτικών επιδοτήσεων ως αχρεωστήτως καταβληθείσες.

Δείτε εδώ όλη την συνέντευξη του Γιάννη Φλωρίδη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η τραγωδία των αγροτικών πληρωμών

Σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη για τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτική Στέγη: Η δύναμη του Αγρότη

Στεγάζεται σε ένα μεγάλο σύγχρονο ιδιόκτητο χώρο στην Καλλονή και σε νέο κατάστημα στη Λάρσο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξιάτικη ευφορία στις τιμές του ελαιολάδου

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν σήμερα 7 του Μάη οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γεωτεχνική Αιγαίου: Αξιόπιστος σύμβουλος ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και εμπόρων ελαιολάδου

Στη Λέσβο λειτουργούν οχτώ καταστήματα της επιχείρησης και μάλιστα το τελευταίο που βρίσκεται στο περιοχή Φανάρι στο κέντρο της Μυτιλήνης, πραγματοποίησε πρόσφατα τα εγκαίνιά του
ΑΓΟΡΑ

Τι θα συμβεί στους επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό;

Αντιμέτωποι με αυστηρούς ελέγχους ακόμη και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών θα βρεθούν όσοι επαγγελματίες υποβάλλουν ψηφιακά αμφισβήτηση των στοιχείων της εφορίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή