× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/5/2024

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές
' χρόνος ανάγνωσης

Είναι ελαιοπαραγωγός στην Λέσβο και δεν αλλάζει την δουλειά που κάνει με τίποτα άλλο. «Μα ζω μέσα στον ελαιώνα!» απαντά όταν τίθεται το ερώτημα αν θα άλλαζε την δουλειά που κάνει με κάποια άλλη, πιο άνετη πιο ξεκούραστη. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Καραβατάκη, ελαιοπαραγωγό από την Γέρα, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πήγε κόντρα στο ρεύμα επιλέγοντας να ζήσει στη Λέσβο και να γίνει ελαιοπαραγωγός.

Ο Νίκος Μανάβης του πήρε συνέντευξη για το Περιοδικό Πλατεία που κυκλοφορεί:
Το δεύτερο ερώτημα που του θέσαμε ήταν «τι ήταν αυτό που τον έκανε να επιλέξει να γίνει ελαιοπαραγωγός;», κι εκείνος μας είπε τα «βιώματά του». Στη συνέχεια μας εξήγησε πως είναι παιδί οικογένειας ελαιοπαραγωγών, μεγάλωσε μέσα στους ελαιώνες, έκανε γεωτεχνικές σπουδές και επιπλέον πιστεύει πως ο ελαιώνας της Λέσβου έχει πολύ μεγάλες προοπτικές. Αυτές ήταν οι αιτίες που τον οδήγησαν στην απόφαση να γίνει ελαιοπαραγωγός παρότι γνώριζε τις δυσκολίες του επαγγέλματος.
Έζησε αρκετά χρόνια στην Καλαμάτα και εκεί ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους που παράγουν την βρώσιμη ελιάς της ποικιλίας Καλαμών. Μια ποικιλία που είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο, καθώς δίνει εξαιρετικής ποιότητας βρώσιμη ελιά. Πολλοί παράγοντες της παγκόσμιας ελαιοκομίας πιστεύουν πως η Καλαμών είναι η βασίλισσα των βρώσιμων ελιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τις γνώσεις που αποκόμισε στην Καλαμάτα θέλησε να τις αξιοποιήσει για να φτιάξει μια δική του μονάδα παραγωγής βρώσιμης ελιάς. Μια καινοτόμα επιλογή για την ελαιοκαλλιέργεια της Λέσβου και τότε και τώρα. Αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ελαιώνες της Λέσβου είχαν και έχουν κατεύθυνση στην παραγωγή ελαιολάδου, παρότι οι καλλιεργούμενες ποικιλίες μπορούν να δώσουν πολύ καλές βρώσιμες ελιές.
Ο Παναγιώτης όταν ξεκινούσε να δουλεύει τους οικογενειακούς ελαιώνες γνώριζε καλά τους «κανόνες» της αγοράς για τη βρώσιμη ελιά. Παρόλα αυτά πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει πολύ στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η ελιά της ποικιλίας Κολοβή, αλλά και της Αδραμυτινής και της Θρούμπας και ξεκίνησε να φτιάχνει βιολογικές βρώσιμες ελιές.


Στην πορεία των χρόνων στην γκάμα των προϊόντων της «Οικοτεχνίας Τεπές» προστέθηκε η παραγωγή βιολογικής πάστας ελιάς και ελαιολάδου.
Άλλο ένα στοιχείο που οδήγησε τον κ. Καραβατάκη στην επιλογή της βρώσιμης ελιάς ως κύριας κατεύθυνσης των ελαιώνων του ήταν η σταθερότητα στην παραγωγική διαδικασία και στην απόδοση εισοδήματος. Αντίθετα, ο τομέας του ελαιολάδου παρουσιάζει πολύ πιο έντονες μεταβολές.
Τον ρωτήσαμε αν θα προτιμούσε να έχει ένα πεδινό ελαιώνα, υπέρπυκνης φύτευσης που το χώμα του είναι γυμνό από βλάστηση καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, για να έχει πολύ μεγαλύτερη παραγωγή καρπού. Κάτι τέτοιο, ας σημειωθεί, θα απαιτούσε μεγάλα βαριά μηχανήματα για τη συγκομιδή της ελιάς, μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων. «Όχι για κανένα λόγο» ήταν η απάντηση του χωρίς δεύτερη σκέψη.
«Η ισορροπία της φύσης είναι βασικό στοιχείο της δική μου λογικής και του τρόπου που έχω μάθει να δουλεύω είτε πρόκειται για την παραγωγή του καρπού, είτε για την μεταποίηση του. Ακόμη και τα γέρικα δέντρα του ελαιώνα πιστεύω πως συμβάλουν στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων του παράγουμε».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οριακή αύξηση των αφίξεων με τσάρτερ 4,5% στη Λέσβο

Τον Ιούνιο του 2025 έφθασαν στο νησί 16.302 επισκέπτες έναντι 15.600 τον ίδιο του 2024
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξανά στη βουλή από Παρασκευαΐδη η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ εγκαλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την άδικη μεταχείριση των αγροτών του νησιού
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Global Birdfair 2025: Η Λέσβος φτερουγίζει διεθνώς

Για τέταρτη χρονιά, η Λέσβος συμμετέχει στη διεθνή έκθεση που φιλοξενεί χιλιάδες παρατηρητές πουλιών και επαγγελματίες του οικοτουρισμού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υπεγράφη στο Πλωμάρι η διακήρυξη των τριών Περιφερειών

Μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη της νησιωτικότητας ως πλεονεκτήματος και κεντρικού άξονα πολιτικής
ΑΓΟΡΑ

Η Lidl Ελλάς διακρίνεται ξανά με 9 βραβεύσεις στα Loyalty Awards 2025

Με πολλαπλές βραβεύσεις στα Loyalty Awards 2025, η εταιρεία αποδεικνύει ότι η εμπιστοσύνη των πελατών κερδίζεται με συνέπεια, καινοτομία και ουσιαστική σύνδεση
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αναστροφή της τάσης στην αγορά του ελαιολάδου

Ελλάδα και Ισπανία δίνουν σήματα μικρής ανάκαμψης μετά από πολλούς μήνες στη χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος φόρος στη τιμή της βενζίνης

Χαράτσι 0,10 ευρώ θα επιβληθεί από το 2026
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τοποθετήθηκαν τα pillars σε λιμάνια της Λέσβου

Ρεύμα και νερό μέσα από σύγχρονες παροχές δίνει το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου στα σκάφη που προσεγγίζουν εννέα λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ερώτηση Δουδωνή για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου – Λέσβου με την ηπειρωτική Ελλάδα

«Πλήγμα για την κοινωνική και οικονομική συνοχή των νησιών η διακοπή της γραμμής», σημειώνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Τριτοκοσμικό Βόρειο Αιγαίο στην εμπορευματική μετακίνηση

Η Ένωση Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελαφρών και Βαρών Μεταφορών Νομού Λέσβου με επιστολή της στο Υπουργείο Ναυτιλίας περιγράφει την τραγική κατάσταση με τις συνδέσεις Ro - Ro
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Γεωτουρισμός, πολιτισμός και βιωσιμότητα: Η Λέσβος δείχνει τον δρόμο

Πάνω από 500 εκατομμύρια επισκέπτες στα παγκόσμια γεωπάρκα – Σημαντικό το αποτύπωμα της Ελλάδας στο διεθνές δίκτυο UNESCO
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πτώση 15% στις αφίξεις Τούρκων τουριστών στη Λέσβο

Η αύξηση του κόστους των ταξιδιών, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας και η μείωση της αγοραστικής δύναμης οδήγησαν στην πτώση της τουριστικής κίνησης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ