× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/5/2024

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Είναι ελαιοπαραγωγός στην Λέσβο και δεν αλλάζει την δουλειά που κάνει με τίποτα άλλο. «Μα ζω μέσα στον ελαιώνα!» απαντά όταν τίθεται το ερώτημα αν θα άλλαζε την δουλειά που κάνει με κάποια άλλη, πιο άνετη πιο ξεκούραστη. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Καραβατάκη, ελαιοπαραγωγό από την Γέρα, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πήγε κόντρα στο ρεύμα επιλέγοντας να ζήσει στη Λέσβο και να γίνει ελαιοπαραγωγός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Μανάβης του πήρε συνέντευξη για το Περιοδικό Πλατεία που κυκλοφορεί:
Το δεύτερο ερώτημα που του θέσαμε ήταν «τι ήταν αυτό που τον έκανε να επιλέξει να γίνει ελαιοπαραγωγός;», κι εκείνος μας είπε τα «βιώματά του». Στη συνέχεια μας εξήγησε πως είναι παιδί οικογένειας ελαιοπαραγωγών, μεγάλωσε μέσα στους ελαιώνες, έκανε γεωτεχνικές σπουδές και επιπλέον πιστεύει πως ο ελαιώνας της Λέσβου έχει πολύ μεγάλες προοπτικές. Αυτές ήταν οι αιτίες που τον οδήγησαν στην απόφαση να γίνει ελαιοπαραγωγός παρότι γνώριζε τις δυσκολίες του επαγγέλματος.
Έζησε αρκετά χρόνια στην Καλαμάτα και εκεί ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους που παράγουν την βρώσιμη ελιάς της ποικιλίας Καλαμών. Μια ποικιλία που είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο, καθώς δίνει εξαιρετικής ποιότητας βρώσιμη ελιά. Πολλοί παράγοντες της παγκόσμιας ελαιοκομίας πιστεύουν πως η Καλαμών είναι η βασίλισσα των βρώσιμων ελιών.


Τις γνώσεις που αποκόμισε στην Καλαμάτα θέλησε να τις αξιοποιήσει για να φτιάξει μια δική του μονάδα παραγωγής βρώσιμης ελιάς. Μια καινοτόμα επιλογή για την ελαιοκαλλιέργεια της Λέσβου και τότε και τώρα. Αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ελαιώνες της Λέσβου είχαν και έχουν κατεύθυνση στην παραγωγή ελαιολάδου, παρότι οι καλλιεργούμενες ποικιλίες μπορούν να δώσουν πολύ καλές βρώσιμες ελιές.
Ο Παναγιώτης όταν ξεκινούσε να δουλεύει τους οικογενειακούς ελαιώνες γνώριζε καλά τους «κανόνες» της αγοράς για τη βρώσιμη ελιά. Παρόλα αυτά πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει πολύ στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η ελιά της ποικιλίας Κολοβή, αλλά και της Αδραμυτινής και της Θρούμπας και ξεκίνησε να φτιάχνει βιολογικές βρώσιμες ελιές.


Στην πορεία των χρόνων στην γκάμα των προϊόντων της «Οικοτεχνίας Τεπές» προστέθηκε η παραγωγή βιολογικής πάστας ελιάς και ελαιολάδου.
Άλλο ένα στοιχείο που οδήγησε τον κ. Καραβατάκη στην επιλογή της βρώσιμης ελιάς ως κύριας κατεύθυνσης των ελαιώνων του ήταν η σταθερότητα στην παραγωγική διαδικασία και στην απόδοση εισοδήματος. Αντίθετα, ο τομέας του ελαιολάδου παρουσιάζει πολύ πιο έντονες μεταβολές.
Τον ρωτήσαμε αν θα προτιμούσε να έχει ένα πεδινό ελαιώνα, υπέρπυκνης φύτευσης που το χώμα του είναι γυμνό από βλάστηση καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, για να έχει πολύ μεγαλύτερη παραγωγή καρπού. Κάτι τέτοιο, ας σημειωθεί, θα απαιτούσε μεγάλα βαριά μηχανήματα για τη συγκομιδή της ελιάς, μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων. «Όχι για κανένα λόγο» ήταν η απάντηση του χωρίς δεύτερη σκέψη.
«Η ισορροπία της φύσης είναι βασικό στοιχείο της δική μου λογικής και του τρόπου που έχω μάθει να δουλεύω είτε πρόκειται για την παραγωγή του καρπού, είτε για την μεταποίηση του. Ακόμη και τα γέρικα δέντρα του ελαιώνα πιστεύω πως συμβάλουν στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων του παράγουμε».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους ελαιουργικούς φορείς

Τα επενδυτικά σχέδια για τα νησιά πρέπει να έχουν προϋπολογισμό από 150.000 ως 2.500.000 ευρώ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μάντσεστερ – Μυτιλήνη από 4 Μαΐου 2025

Η Jet2.com προσθέτει 11 νέες συνδέσεις με Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025 το πρόγραμμα που θα προσφέρει στους πελάτες της
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

2.000 Τούρκοι σε μία ημέρα στη Μυτιλήνη

Κυρίως από την Κωνσταντινούπολη οι αφιχθέντες που εκτιμούν το καλό φαγητό και τις προσιτές τιμές της Λέσβου, αξιοποιώντας τη βίζα- εξπρές
ΕΛΛΑΔΑ

Οριζόντια επιδότηση για το ρεύμα υπόσχεται η κυβέρνηση

Άγνωστο το ύψος της επιδότησης ρεύματος. Θα δοθεί μόνο στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Έρχονται νέες ανακοινώσεις στα τέλη Ιουλίου.
ΕΛΛΑΔΑ

Δίνει μέρισμα η Group Attica

Στις 26 Ιουλίου αρχίζει η καταβολή του μερίσματος
ΕΛΛΑΔΑ

To 60% των συντάξεων κάτω από τα 1.000 ευρώ

Συντάξεις φτώχειας δείχνουν τα επίσημα στοιχεία γι’ αυτό αυξάνονται οι συνταξιούχοι που επιστρέφουν στην εργασία
ΑΓΡΟΤΕΣ

Μία ακόμη παράταση

Αφορά την ολοκλήρωση των σχεδίων βελτίωσης του 2017
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ως τις 23 Ιουλίου οι ενστάσεις των βιοκαλλιεργητών

Μηχανογραφικά θα γίνεται η εξέταση των ενστάσεων αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Γάμος Αυστραλών στη Μυτιλήνη, την «αυθεντική» Ελλάδα

Η τελετή έγινε στο Αρχοντικό Τσακίρη στον Μακρύ Γιαλό και η δεξίωση στο ξενοδοχείο «Λώριετ»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περίεργη επαναπροκήρυξη

Ούτε η Hellenic Seaways δεν ενδιαφέρεται για τις προσεγγίσεις του Νήσος Σάμος σε Ψαρά και Οινούσσες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τούρκοι τουρίστες παντού στη Μυτιλήνη

Η πρωτεύουσα της Λέσβου θύμισε τουριστική πόλη για λίγες μέρες, 4.313 αφίξεις μέσα σε μόλις τρεις μέρες
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ