× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 8/5/2024

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές
' χρόνος ανάγνωσης

Είναι ελαιοπαραγωγός στην Λέσβο και δεν αλλάζει την δουλειά που κάνει με τίποτα άλλο. «Μα ζω μέσα στον ελαιώνα!» απαντά όταν τίθεται το ερώτημα αν θα άλλαζε την δουλειά που κάνει με κάποια άλλη, πιο άνετη πιο ξεκούραστη. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Καραβατάκη, ελαιοπαραγωγό από την Γέρα, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πήγε κόντρα στο ρεύμα επιλέγοντας να ζήσει στη Λέσβο και να γίνει ελαιοπαραγωγός.

Ο Νίκος Μανάβης του πήρε συνέντευξη για το Περιοδικό Πλατεία που κυκλοφορεί:
Το δεύτερο ερώτημα που του θέσαμε ήταν «τι ήταν αυτό που τον έκανε να επιλέξει να γίνει ελαιοπαραγωγός;», κι εκείνος μας είπε τα «βιώματά του». Στη συνέχεια μας εξήγησε πως είναι παιδί οικογένειας ελαιοπαραγωγών, μεγάλωσε μέσα στους ελαιώνες, έκανε γεωτεχνικές σπουδές και επιπλέον πιστεύει πως ο ελαιώνας της Λέσβου έχει πολύ μεγάλες προοπτικές. Αυτές ήταν οι αιτίες που τον οδήγησαν στην απόφαση να γίνει ελαιοπαραγωγός παρότι γνώριζε τις δυσκολίες του επαγγέλματος.
Έζησε αρκετά χρόνια στην Καλαμάτα και εκεί ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους που παράγουν την βρώσιμη ελιάς της ποικιλίας Καλαμών. Μια ποικιλία που είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο, καθώς δίνει εξαιρετικής ποιότητας βρώσιμη ελιά. Πολλοί παράγοντες της παγκόσμιας ελαιοκομίας πιστεύουν πως η Καλαμών είναι η βασίλισσα των βρώσιμων ελιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τις γνώσεις που αποκόμισε στην Καλαμάτα θέλησε να τις αξιοποιήσει για να φτιάξει μια δική του μονάδα παραγωγής βρώσιμης ελιάς. Μια καινοτόμα επιλογή για την ελαιοκαλλιέργεια της Λέσβου και τότε και τώρα. Αφού στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ελαιώνες της Λέσβου είχαν και έχουν κατεύθυνση στην παραγωγή ελαιολάδου, παρότι οι καλλιεργούμενες ποικιλίες μπορούν να δώσουν πολύ καλές βρώσιμες ελιές.
Ο Παναγιώτης όταν ξεκινούσε να δουλεύει τους οικογενειακούς ελαιώνες γνώριζε καλά τους «κανόνες» της αγοράς για τη βρώσιμη ελιά. Παρόλα αυτά πίστευε και συνεχίζει να πιστεύει πολύ στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η ελιά της ποικιλίας Κολοβή, αλλά και της Αδραμυτινής και της Θρούμπας και ξεκίνησε να φτιάχνει βιολογικές βρώσιμες ελιές.


Στην πορεία των χρόνων στην γκάμα των προϊόντων της «Οικοτεχνίας Τεπές» προστέθηκε η παραγωγή βιολογικής πάστας ελιάς και ελαιολάδου.
Άλλο ένα στοιχείο που οδήγησε τον κ. Καραβατάκη στην επιλογή της βρώσιμης ελιάς ως κύριας κατεύθυνσης των ελαιώνων του ήταν η σταθερότητα στην παραγωγική διαδικασία και στην απόδοση εισοδήματος. Αντίθετα, ο τομέας του ελαιολάδου παρουσιάζει πολύ πιο έντονες μεταβολές.
Τον ρωτήσαμε αν θα προτιμούσε να έχει ένα πεδινό ελαιώνα, υπέρπυκνης φύτευσης που το χώμα του είναι γυμνό από βλάστηση καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, για να έχει πολύ μεγαλύτερη παραγωγή καρπού. Κάτι τέτοιο, ας σημειωθεί, θα απαιτούσε μεγάλα βαριά μηχανήματα για τη συγκομιδή της ελιάς, μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών προϊόντων. «Όχι για κανένα λόγο» ήταν η απάντηση του χωρίς δεύτερη σκέψη.
«Η ισορροπία της φύσης είναι βασικό στοιχείο της δική μου λογικής και του τρόπου που έχω μάθει να δουλεύω είτε πρόκειται για την παραγωγή του καρπού, είτε για την μεταποίηση του. Ακόμη και τα γέρικα δέντρα του ελαιώνα πιστεύω πως συμβάλουν στην ιδιαιτερότητα των προϊόντων του παράγουμε».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν όλα στην ΑΑΔΕ

Το κόστος της αναδιάρθρωσης εκτιμάται σε 210.000 ευρώ για το πρώτο έτος εφαρμογής, 255.000 ευρώ για το δεύτερο και 305.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου «μαθαίνει» στα παιδιά να προστατεύουν το νερό

Με επιτυχία η εκδήλωση διάχυσης του ευρωπαϊκού έργου SaveH2O στη Μυτιλήνη. Παρουσιάστηκε καινοτόμο εκπαιδευτικό υλικό για μαθητές Δημοτικού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνδυνος «πολέμου τιμών» στο ελαιόλαδο

Η ASSITOL προειδοποιεί για φαινόμενα ντάμπινγκ που απαξιώνουν το προϊόν και πλήττουν παραγωγούς και τυποποιητές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παίζουν με τα νεύρα των νησιωτών

Παράταση για τις άγονες γραμμές έως το τέλος Ιανουαρίου αποφάσισε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από αφίξεις πάει καλά η Λέσβος

Ξεπέρασε τις 80.000 οι αφίξεις τουριστών με τσάρτερ στο νησί της Σαπφούς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Σύσκεψη για τον τουρισμό στο Επιμελητήριο Λέσβου

Την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα
ΑΓΟΡΑ

Χειμερινό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Από την Τρίτη 21 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκληρίστηκαν 1.231 κτηνοτρόφοι σε 14 μήνες

Η ευλογιά των προβάτων και η κυβερνητική ικανότητα να την αντιμετωπίσει έχει ήδη καταστρέψει μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Ελάχιστα φθηνότερο από πέρυσι είναι το πετρέλαιο θέρμανσης

Κοντά στο 1,20 εκτιμά ότι θα ανοίξει η αγορά του καυσίμου στις 15 Οκτωβρίου ο πρόεδρος των πρατηριούχων Λέσβου Γιώργος Μαλλής
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ρεκόρ πωλήσεων ελαιολάδου έκαναν οι Ισπανοί

Πούλησαν μέσα σε ένα χρόνο περισσότερους από 1,3 εκατομμύρια τόνους. Δείτε εδώ τα αποθέματα της νέας χρονιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Μαθητικός κινηματογράφος που ενώνει τα νησιά του Αιγαίου

Ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και την Καλλονή το πρώτο μέρος του 13ου Διανησιωτικού Φεστιβάλ CINEμάθεια 2025 – Διακρίσεις για σχολεία της Λέσβου και της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Τιμούν την ελιά και την ελαιοκομία στο Σκόπελος Γέρας

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Εξωραϊστικός, Εκπολιτιστικός και Αθλητικός – Χορευτικός Σύλλογος Σκοπέλου «Αγία Μαγδαληνή»