× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/5/2024

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο
' χρόνος ανάγνωσης

Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για την εξέλιξη των μεγεθών του τουρισμού στο σύνολο της χώρας αλλά και σε κάθε Περιφέρεια δείχνει απρόσμενα στοιχεία για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στοιχεία που πρέπει να προβληματίσουν, να συζητηθούν, να αναλυθούν και τελικά να οδηγήσουν στην χάραξη μια διαφορετικής πολιτικής για τον τουρισμό που να απαντά στις ανάγκες και τις δυνατότητες του παρόντος και του μέλλοντος. Το 2023 και το 2022 το «Ν» είχε παρουσιάσει την πολύ σημαντική μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για την ανάπτυξη του τουρισμού στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μια μελέτη που κατέληγε σε συγκεκριμένες προτάσεις, μόνο που καμία από αυτές δεν έχει υιοθετηθεί.

Η ετήσια μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει αύξηση των επισκέψεων στην χώρα, το 2023 κατά 15,2%, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης στο Βόρειο Αιγαίο περιορίσθηκε στο ισχνό 5,8%. Μόλις το 0,6% των επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στην χώρα το 2023 αφορούσε το Βόρειο Αιγαίο. Έτσι τα νησιά της Περιφέρειας κατατάχθηκαν στην προτελευταία θέση πάνω από την Δυτική Μακεδονία. Οι σημαντικότερες αγορές για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2023 ήταν η ΗΠΑ που έδωσε 38.000 επισκέψεις, η Αγγλία με 18.000 επισκέψεις και η Γερμανία με 13.000 επισκέψεις. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 207.000 επισκέψεις.

Πτώση των διανυκτερεύσεων

Παρά την αύξηση των επισκέψεων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου καταγράφηκε μείωση κατά 5% των διανυκτερεύσεων. Συγκεκριμένα στα νησιά της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν 2.037.000 διανυκτερεύσεις το 2023, όταν το 2022 είχαν πραγματοποιηθεί 2.144.000 ευρώ. Στο σύνολο της χώρας το 2023 πραγματοποιήθηκαν 227.938.000 διανυκτερεύσεις, ενώ το 2022 είχαν πραγματοποιηθεί 216.949.000 διανυκτερεύσεις και το ποσοστό αύξησης των διανυκτερεύσεων διαμορφώθηκε στο 5,1%. Μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας το Βόρειο Αιγαίο καταλαμβάνει την 12 θέση καθώς απέσπασε μόλις το 0,9% των διανυκτερεύσεων.

Αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2023 διαμορφώθηκαν στα 149 εκατ. ευρώ. Κι είναι αυξημένες κατά 18,7% σε σχέση με το 2022 όταν είχαν φθάσει στα 125 εκατ. ευρώ. Με βάση τις εισπράξεις το Βόρειο Αιγαίο καταλαμβάνει την 12 θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας.

Η αύξηση των εισπράξεων του Βορείου Αιγαίο, παρά την μείωση των διανυκτερεύσεων είναι αποτέλεσμα της αύξησης της δαπάνης ανά διανυκτέρευση κατά 24,9% και της δαπάνης ανά επίσκεψη κατά 12,2% το 2023 σε σχέση με το 2022. Ωστόσο μειώθηκε η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών κατά 10,2%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν την μεγαλύτερη μέση διάρκεια παραμονής από το σύνολο των Περιφερειών της χώρας. Καθώς οι επισκέπτες το 2023 παρέμεναν στα νησιά για 9,8 ημέρες κατά μέσο όρο. Το 2022 η μέση διάρκεια παραμονής ήταν 10,9 ημέρες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρούσματα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

Ασταμάτητη συνεχίζει η εξέλιξη της επιζωοτίας στην ηπειρωτική Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταβλήθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε 23.415 δικαιούχους

Πληρωμή υπολοίπων αγροπεριβαλλοντικών μέτρων του 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως 1η Αυγούστου

Θα καταβληθούν 2,4 δις ευρώ σε 4,36 εκατ. δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες καταγγελίες για εξοντωτικές συνθήκες εργασίας

Λιποθυμούν ακόμη και οι επιθεωρητές εργασίας σημειώνει σε ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Μεγάλες οι ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική

Ο συνδικαλιστής Χριστόφορος Ζερδελής μίλησε στους ΠΕΚ-τες για τα προβλήματα των πυροσβεστών
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεμένει η Ιταλία από ελαιόλαδο

Αξιόλογα περιθώρια βελτίωσης των χονδρικών τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ