× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στάση εργασίας των γιατρών για τα απογευματινά χειρουργεία

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι. Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου στις 12.30 το μεσημέρι

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/3/2024

Στάση εργασίας των γιατρών για τα απογευματινά χειρουργεία
φωτογραφία αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Κινητοποίηση για την έναρξη εφαρμογής των απογευματινών χειρουργεία διοργανώνει η Ένωση Γιατρών Λέσβου του ΕΣΥ με τρίωρη στάση εργασίας στις 27 Μαρτίου και συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου Μυτιλήνης στις 12.30 το πρωί:

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ σαρώνει ότι έχει απομείνει από το δικαίωμα του λαού μας στη δωρεάν υγεία.

Με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης στους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι θα μπορούν πλέον θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, γίνεται ένα άλμα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικής εμπορευματικής λειτουργίας του κατ’ όνομα πια μόνο «δημόσιου» νοσοκομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημόσια νοσοκομεία – αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες υγείας με σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ευθύνη του να τα χρηματοδοτεί. Μαγαζιά δηλαδή που θα πουλούν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς – πελάτες. Ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αλωνίζουν ανενόχλητα στο δημόσιο σύστημα υγείας προς άγρα πελατείας.

Δραστικός περιορισμός των υπηρεσιών που θα παρέχονται δωρεάν, ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των πληρωμών των ασθενών. Υγεία ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα για τους πολλούς και προνόμιο για λίγους.

Αυτό είναι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης και όχι η μείωση της λίστας αναμονής, η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως ισχυρίζεται.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάζουν τον άρρωστο να πληρώσει τα σπασμένα της δικής τους πολιτικής. Της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να μειωθούν οι μακροχρόνιες λίστες αναμονής ώστε οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν είτε στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, είτε στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θα προσλάμβανε όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.

Είναι πρόκληση ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι το μέτρο θα μειώσει τη λίστα αναμονής για τους ανασφάλιστους, αυτούς που με την πολιτική της καταδικάζει στη φτώχια, την εξαθλίωση και την ανεργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν  στα ήδη υπάρχοντα νοσοκομεία με το ήδη υπάρχον προσωπικό και τον ήδη υπάρχοντα εξοπλισμό μπορούν να χειρουργούνται ασθενείς και το απόγευμα, τότε γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τις ώρες λειτουργίας των χειρουργείων μέχρι το απόγευμα χωρίς όμως να επιβαρύνονται οικονομικά οι ασθενείς; Γιατί δεν καλύπτει τα έξοδα της απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί θα πρέπει ο ασθενής να πληρώνει το νοσοκομείο και το προσωπικό για να χειρουργηθεί το απόγευμα;

Η κυβέρνηση αναποδογυρίζει την πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω. Παρουσιάζει σαν ελευθερία επιλογής τον εκβιασμό των ασθενών να πληρώσουν το νόμιμο φακελάκι για να χειρουργηθούν νωρίτερα. Λες και οι ασθενείς που περιμένουν χρόνια στις λίστες της ντροπής των δημόσιων νοσοκομείων, περιμένουν από επιλογή. Οι ασθενείς περιμένουν χρόνια με κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή. Το ομολόγησε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βαρτζόπουλος στη φιέστα του υπουργείου στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου: «Αυτοί οι οποίοι έρχονται να χειρουργηθούν σήμερα στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ δεν είναι οι ασθενείς που πηγαίνουν ούτως ή άλλως στο ΕΣΥ».

Είναι ψέμα ότι με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία θα μειωθεί η αναμονή για τα πρωινά δωρεάν χειρουργεία. Με τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία δε μειώθηκε η αναμονή των πρωινών ραντεβού, δεν ενισχύθηκε  το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι ψέμα ότι ο ανταγωνισμός δημόσιου-ιδιωτικού τομέα θα ωφελήσει το δημόσιο.

Τρανό παράδειγμα τα ακτινοδιαγνωστικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων, ο «μαγνήτης» για χρόνια της απογευματινής λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία είναι τραγικά υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα οι  γνωματεύσεις να ανατίθενται με το «αζημίωτο» σε ιδιωτικές εταιρίες. Μοναδικά ωφελημένα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στα οποία πραγματοποιήθηκαν μόνο το 2019 το 75 -90 % των απεικονιστικών εξετάσεων, ενώ στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μόλις το 5%. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση με την επίκληση των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας αρνείται να δώσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας την ώρα που δίνει δις ευρώ στα επιχειρηματικά συμφέροντα και για πολεμικούς εξοπλισμούς. Προβάλλει ως λύση για την ενίσχυση του εισοδήματος μας, τη συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και την άσκηση ιδιωτικού έργου. Καμία αυταπάτη. Δεν είναι λύση να τρέχουμε από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία και από τις εφημερίες στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, σε βάρος της υγείας και της δικής μας αλλά και των ασθενών μας. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομειακών γιατρών. 

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα: 

    Στον έντιμο Επιμελητή Χειρουργό που τώρα στριμώχνεται σε όποια χειρουργική αίθουσα περισσέψει. Στον συνάδελφο που περιμένει να βάλει το τακτικό περιστατικό απόγευμα, βράδυ, Σαββατοκύριακο. Που νιώθει ότι αχρηστεύεται επιστημονικά γιατί ενώ θέλει να δουλέψει, ο χειρουργικός χρόνος που έχει είναι ελάχιστος. Στον συνάδελφο που ταλαντεύεται. Που δε νομιμοποιεί στη συνείδησή του το θεσμικό  «φακελάκι», αλλά  βλέπει σα διέξοδο τα απογευματινά χειρουργεία για να χειρουργήσει. Να μην υποκύψει.  Να διαχωρίσει τη θέση του από τους «πρόθυμους»  ντελάληδες της πραμάτειας του δημόσιου νοσοκομείου επιχείρηση.     

    Στον ειδικευόμενο της χειρουργικής που εκβιάζεται από τον διευθυντή ότι αν δεν συμμετέχει στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, δε θα μπαίνει στο χειρουργείο, άρα δε θα εκπαιδευτεί. Να μην υποκύψει στον εκβιασμό.

Καλούμε κάθε έντιμο συνάδελφο να κάνει τη μοναδική αξιοπρεπή επιλογή. Να μη δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και στην αποζημίωση των εφημεριών, ένταξη στα ΒΑΕ, να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες.  

Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στις νέες πληρωμές των ασθενών, ενάντια στα δημόσιο-νοσοκομείο επιχείρηση, στην κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ. Οι μαχητικές κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στον Ευαγγελισμό, στο Μεταξά και σε άλλα νοσοκομεία που τσαλάκωσαν τις κυβερνητικές φιέστες, δείχνουν τον δρόμο. 

Όλοι/όλες στη στάση εργασίας στις 27/3, 12:00μ.μ. – 3:00 μ.μ., και στη συγκέντρωση στις 12:30μ.μ. στο προαύλιο του Νοσοκομείου».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Σαπφούς, στέλνοντας ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα 13 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Δυνατή αντιφασιστική φωνή στη Μυτιλήνη 13 χρόνια μετά τη δολοφονία Φύσσα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»

Η ομαδική δημιουργία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου είχε διακριθεί στον πανελλαδικό διαγωνισμό He Art of Europe – Η βράβευση θα γίνει στις 28 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
Μαθητές από τη Θερμή βραβεύονται για την «Αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη μέσα από ψηφιακά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια – Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης
Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων

Συνελήφθη και 16χρονος στο αεροδρόμιο – Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον ακόμη τρία άτομα
18χρονος συνελήφθη στη Μυτιλήνη για διακίνηση πλαστών ταυτοτήτων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Νομού Λέσβου επισημαίνει ότι η έκπτωση στις καμπίνες φτάνει το 50% στις γραμμές της Κρήτης, ενώ περιορίζεται στο 25% για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου
Οι πολύτεκνοι της Λέσβου ζητούν ίση έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
ΥΓΕΙΑ

«Παγώνει» το Αυτόνομο Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών στο Βοστάνειο

Το Νοσοκομείο Μυτιλήνης αναφέρει ότι οι υφιστάμενες συνθήκες δεν επιτρέπουν την έναρξη λειτουργίας του
«Παγώνει» το Αυτόνομο Κέντρο Εμφύτευσης Βηματοδοτών στο Βοστάνειο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της στέγης στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής

Έργο προϋπολογισμού 192.000 ευρώ-Τον Φεβρουάριο είχαν πέσει σοβάδες στο γραφείο των εκπαιδευτικών
Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της στέγης στο Δημοτικό Σχολείο Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

Η καρδιά στο επίκεντρο με πανευρωπαϊκή εκστρατεία πρόληψης

«Γνώρισε τους αριθμούς σου» το μήνυμα της δράσης για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς - Έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των καρδιαγγειακών παθήσεων
Η καρδιά στο επίκεντρο με πανευρωπαϊκή εκστρατεία πρόληψης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη ψάχνει δρόμο για περισσότερο ποδήλατο

Η βιώσιμη μικροκινητικότητα στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας στο Κάτω Κάστρο - Προτάσεις για μια πόλη λιγότερο εξαρτημένη από το αυτοκίνητο
Η Μυτιλήνη ψάχνει δρόμο για περισσότερο ποδήλατο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Λέσβου δίνουν το «παρών» ενάντια στον φασισμό

Κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών στη σημερινή συγκέντρωση, στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Σαπφούς, για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί της Λέσβου δίνουν το «παρών» ενάντια στον φασισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην Παναγιούδα «μετακομίζει» το σχέδιο για τις φοιτητικές εστίες

Έχει εντοπιστεί κατάλληλο αγροτεμάχιο κοντά στον ΟΑΕΔ και εξετάζεται η χρηματοδότηση από ίδιους πόρους του Πανεπιστημίου Αιγαίου - Παραμένει στο τραπέζι η δημιουργία συνεδριακού κέντρου και πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στο πρώην ΚΥΤ Μόριας
Στην Παναγιούδα «μετακομίζει» το σχέδιο για τις φοιτητικές εστίες
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί στην αντιφασιστική συγκέντρωση εργαζόμενους, νέους, σωματεία και φορείς σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς
13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα