× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία

Η επιτροπή ειρήνης Λέσβου εξέδωσε ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο έναρξης των βομβαρδισμών το 1999

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/3/2024

25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία
Για τα 25 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία εξέδωσε ανακοίνωση η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι βομβαρδισμοί αυτοί άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς στην πλειοψηφία τους αμάχους.
Πιο αναλυτικά αναφέρει: 
«Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον βρώμικο πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας. 78 μέρες  ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών άφησαν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς, η πλειονότητα των οποίων άμαχοι, παιδιά, ηλικιωμένοι.
Ισοπεδώθηκαν υποδομές, σχολεία και νοσοκομεία, τηλεοπτικοί σταθμοί, ακόμα και πρεσβείες τρίτων χωρών.
Χρησιμοποίηθηκαν βόμβες διασποράς και για πρώτη φορά απεμπλουτισμένου ουρανίου. ΗΠΑ  και ΝΑΤΟ έριξαν 31000 τέτοια βλήματα που αντιστοιχούν σε 10 τόνους αυτού του επικίνδυνου υλικού, του οποίου οι πλήρεις συνέπειες του στα Βαλκάνια δεν έχουν μελετηθεί ακόμα.
Η Γιουγκοσλαβία χρησίμευσε ως εργαστήριο για τις επεμβάσεις που ακολούθησαν.
Το 1999 το πρόσχημα ήταν η ανθρωπιστική επέμβαση και η προστασία των μειονοτήτων, το 2001 στο Αφγανιστάν πρόσχημα ήταν η τρομοκρατία, το 2003 στο Ιρακ η διασπορά όπλων μαζικής καταστροφής, το 2011 στη Λιβύη η επίφαση ήταν η δημοκρατία και η ελευθερία το 2013 στη Συρία η προστασία, δήθεν, του πληθυσμού και τώρα στη Παλαιστίνη το δικαίωμα στην αυτοάμυνα...
Αυτές τις μέρες η σκέψη μας είναι στον πολύπαθο Παλαιστινιακό λαό που εδώ και πέντε μήνες δέχεται τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ με τις πλάτες  των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που κατά τα άλλα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. 32000 νεκροί, το 70% απ΄αυτούς γυναίκες και παιδιά.
Δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι. Σπίτια, ναοί, νοσοκομεία, σχολεία, τίποτα δεν ξεφεύγει από την δολοφονική μανία της ισραηλινής πολεμικής μηχανής.
Όσοι, δε, επιζούν αφήνονται να πεθάνουν από την πείνα ή γίνονται στόχος, την στιγμή που περιμένουν στην ουρά για ένα πιάτο φαϊ.
Σήμερα, 25 χρόνια από τις θηριωδίες του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία εξακολουθεί, με κάθε ευκαιρία να μας θυμίζει το '' ειρηνευτικό '' του έργο και να αφήνει παντού το αποτύπωμά του.
Κι εμείς, όπως όλοι οι λαοί του κόσμου ,χρέος μας είναι, από τη μια να στηρίζουμε και να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους λαούς με όποιο τρόπο μπορούμε,και από την άλλη να παλεύουμε αδιάκοπα για την διάλυση όλων των ιμπεριαλιστικών σχηματισμών που καταδυναστεύουν τους λαούς και εγκληματούν σε βάρος τους».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης