× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Επιστρέφει για να διδάξει αμισθί…

Ο μεγάλος ανθρωπολόγος Θόδωρος Παραδέλλης που συνταξιοδοτήθηκε

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/2/2020

Επιστρέφει για να διδάξει αμισθί…
' χρόνος ανάγνωσης

Από τους γλυκύτατους ανθρώπους στην επιστήμη της Ανθρωπολογίας και σπουδαίος στον ακαδημαϊκό χώρο και το αντικείμενό του, ο Θεόδωρος Παραδέλλης συνταξιοδοτήθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όμως δηλώνει «αλκοολικός» με τη διδασκαλία και επιστρέφει στην αίθουσα με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για να διδάξει αμισθί.

Μεγάλωσε στην Αίγυπτο μέχρι τα 17 του, πήγαινε σε ελληνικό σχολείο της Κοινότητας. Ήρθε στην Ελλάδα και έκανε «ολίγην ιατρική» όπως λέει για δύο χρόνια και εν τέλει ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιστορία- Αρχαιολογία, πηγαίνοντας τα απογεύματα στη σχολή Σταυράκου γιατί του άρεσε πολύ το θέατρο. «Για τη δική μου καλλιέργεια, όχι για να γίνω σκηνοθέτης ή τίποτα τέτοιο» σχολιάζει ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον «δρόμο» του τον βρήκε από τον μέντορά του, όπως τον αποκαλεί, τον Σωτήρη Δημητρίου (1925 - 2016), τον πρωτοπόρο της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα, πολιτικό μηχανικό, συγγραφέα πολλών δοκιμιακών βιβλίων και άρθρων σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους και έναν από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του κινηματογράφου στη χώρα μας. «Με βοήθησε να βρω τον δρόμο μου» λέει ο κ. Παραδέλλης, που πήγε στην Αγγλία στο Πανεπιστήμιο Ντάραμ για να σπουδάσει το αντικείμενο και επέστρεψε στην Ελλάδα στο Πάντειο για το διδακτορικό του, όπου μελέτησε τις τελετουργίες γέννησης στη λαϊκή πρακτική μέχρι το 1945. «Το βασικό θέμα ήταν ότι το παιδί περνά από διάφορα στάδια για να γίνει πρόσωπο και μέλος της ελληνικής κοινωνίας» εξηγεί.

Παράλληλα ήταν στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, όπου… περιέργως ζήτησαν κοινωνικό ανθρωπολόγο. Μέχρι τότε όλοι του έλεγαν για το αντικείμενό του ότι «ό,τι ξέρει κανείς, καλό είναι»! Με τον φίλο του και συνάδελφό του, Άκη Παπαταξιάρχη, πραγματοποίησαν –παραδόξως πάλι για την Ελλάδα- μία μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, με εντολή του Κώστα Σοφούλη. Και από το 1986 εγκαταστάθηκε στη Μυτιλήνη για να διδάξει στο Τμήμα που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάταξη στην Αγγλία και την Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει κάνει πάνω από 30 μεταφράσεις, του Γκιρτς, του Λεβί- Στρως του Μπουρντιέ, τα τέσσερα βιβλία του Μως, του Μαλινόφσκι, κριτικές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και πλήθος άλλων.

«Δεν μου λείπει η διδασκαλία, ακόμα διδάσκω γιατί αυτό είναι αλκοολίκι!» εξηγεί παρά τη συνταξιοδότησή του, υπηρετώντας το Τμήμα αμισθί.
Αν κάτι του θυμίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριές του όταν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Τμήμα είναι ότι «κανείς δεν βγαίνει αλώβητος από την Ανθρωπολογία». Γιατί αλλάζει ο τρόπος σκέψης. Έχει μάθει τα βιώματά του να τα βλέπει ανοιχτά, κριτικά και ανθρωπολογικά.
Στις 15 Ιανουαρίου παρουσίασε το βιβλίο του Μαρσέλ Μως που μετέφρασε και επιμελήθηκε «Το έθνος και ο Διεθνισμός, μια κοινωνιολογική αποτίμηση του Μπολσεβικισμού».

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο free press περιοδικό ΠΛΑΤΕΙΑ που κυκλοφορεί

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευρωπαϊκή εμπειρία που αλλάζει το σχολείο στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Εκπαιδευτικοί ταξίδεψαν, επιμορφώθηκαν και μεταφέρουν νέες ιδέες στη σχολική ζωή
Ευρωπαϊκή εμπειρία που αλλάζει το σχολείο στο 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Έως 15 Ιουνίου ο καθαρισμός οικοπέδων στον Δήμο Μυτιλήνης

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας υπενθυμίζει την υποχρέωση καθαρισμού και υποβολής δήλωσης στην ψηφιακή πλατφόρμα του gov.gr
Έως 15 Ιουνίου ο καθαρισμός οικοπέδων στον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

27 πρόστιμα για μη χρήση κράνους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων στο πλαίσιο της εκστρατείας μηδενικής ανοχής
27 πρόστιμα για μη χρήση κράνους στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακό κάλεσμα για την Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Στις 10.30 στην πλατεία Σαπφούς η συγκέντρωση με αιχμή ακρίβεια, εργασιακά και την κρίση στην τοπική οικονομία λόγω αφθώδους πυρετού
Απεργιακό κάλεσμα για την Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Απάτη με θύμα 90χρονη στο Πλωμάρι

Έδωσε 10.400 ευρώ σε επιτήδειους που προσποιήθηκαν ότι ο γιος της νοσηλεύεται
Απάτη με θύμα 90χρονη στο Πλωμάρι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε κλοπή σε σπίτι στη Μυτιλήνη

Ταυτοποιήθηκε 44χρονος δράστης ενώ βρέθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κλοπιμαίων
Εξιχνιάστηκε κλοπή σε σπίτι στη Μυτιλήνη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθησαν δύο γυναίκες για απάτη στη Λέσβο

Πούλησαν καλλυντικά αμφιβόλου προέλευσης σε ανυποψίαστη πολίτη
Συνελήφθησαν δύο γυναίκες για απάτη στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Σε κρίσιμο σημείο το Νοσοκομείο Λήμνου χωρίς καρδιολόγο

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για την υποστελέχωση και τα κενά στην Υγεία στο νησί
Σε κρίσιμο σημείο το Νοσοκομείο Λήμνου χωρίς καρδιολόγο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συνάντηση για την επόμενη μέρα στα σχολεία της Μυτιλήνης

Στο επίκεντρο η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών από 1 Σεπτεμβρίου 2026
Συνάντηση για την επόμενη μέρα στα σχολεία της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές γνώρισαν την 3D τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο PrivaSI Lab στο πλαίσιο του Erasmus+ ομάδων μαθητών του Προτύπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης και του Colegio Maristas Nuestra Señora De La Victoria από τη Μάλαγα
Μαθητές γνώρισαν την 3D τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για παράνομη μεταφορά αλόγου

Το μεσημέρι της Κυριακής στην Αγιάσο
Συνελήφθη για παράνομη μεταφορά αλόγου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο Καλλονή – Σιγρίου

Τραυματίσθηκε ο οδηγός μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο τροχαίο
Τροχαίο ατύχημα στο δρόμο Καλλονή – Σιγρίου