× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ποτοποιία Σαμαρά: Προσήλωση στην ποιότητα και την παράδοση

Ούζο Μυτιλήνης με απόσταξη 100% από την Ποτοποιία Σαμαρά. Δυναμική είσοδο στην αγορά από το premium λικέρ «kalesma»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/3/2024

Ποτοποιία Σαμαρά: Προσήλωση στην ποιότητα και την παράδοση

Η Ποτοποιία Σαμαρά είναι μια από τις παλαιότερες ποτοποιίες που λειτουργούν στο νησί της Λέσβου. Η δημιουργία της συνδέεται με ένα πολύ όμορφο γεγονός, δηλώνει στο «Ν» ο Δημήτρης Αναγνώστου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, το 1896 ήρθε στην Λέσβο από την Προύσα ο Ευστράτιος Σαμαράς για να αγοράσει κτήματα στην περιοχή της Γέρας, στο ταξίδι του γνώρισε την Μαριγώ Χατζηγιάννη. Την ημέρα που έφθασε στο νησί πήγε στον πατέρα της Μαριγώς και ζήτησε το χέρι της. Ο πατέρας της κοπέλας του απάντησε ότι η Μαριγώ θα πρέπει να μείνει στον τόπο της για να φροντίσει τους γονείς της στα γεράματα τους. Έτσι μόνο αν αποφάσιζε να εγκατασταθεί στη Λέσβο ο Ευστράτιος Σαμαράς θα ήταν εφικτός ο γάμος του με την Μαριγώ. Έτσι κι έγινε. Ο Ευστράτιος Σαμαράς, αποφασιστικός όπως ήταν, μετακόμισε από την Προύσα στην Λέσβο και η ποτοποιία Σαμαρά μετεγκαταστάθηκε από την Προύσα στον Παπάδο της Γέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ευστράτιος Σαμαράς έκανε έξι παιδιά, έδωσε την Ποτοποιία στον έναν από τους τρεις γιούς του, τον Νικόλαο Σαμαρά, ο οποίος ανέλαβε την εταιρεία στα 1950. Στα 1972 την διαχείριση της επιχείρησης αναλαμβάνει η ανιψιά του Νικόλαου, Μαρία με τον σύζυγο της Παναγιώτη Αναγνώστου. Στα 1997 ο Δημήτρης Αναγνώστου αναλαμβάνει την θέση του εμπορικού διευθυντή και στα 2020 αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που στο μεταξύ έχει πάρει την μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας.

Η Ποτοποιία Σαμαρά έχει μια πολύ καλή θέση στην αγορά του ούζου, είναι μια εταιρεία εδραιωμένη στην αγορά των αλκοολούχων ποτών, καθημερινά επιδιώκει την ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων της. Σταδιακά αναπτύσσονται και οι εξαγωγές των προϊόντων της εταιρείας. Οι σημαντικότερες αγορές του εξωτερικού για την ποτοποιία είναι η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστραλία, η Κύπρος, η Γαλλία και η Ουγγαρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιχείρηση είναι πιστοποιημένη με ISO 22000 (για την ασφάλεια των τροφίμων).

Ούζο με απόσταξη 100%

Τρεις τύπους ούζου παράγει η ποτοποιία, κοινό χαρακτηριστικό όλων η  απόσταξη 100% και η χρήση αποκλειστικά γλυκάνισου που παράγεται στο Λισβόρι της Λέσβου. Στην απόσταξη χρησιμοποιούνται και άλλα μυρωδικά που δίνουν την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα των ούζων Σαμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα ούζα της Ποτοποιίας Σαμαρά

Το Σαμαρά Μπλε με 40 βαθμούς αλκοόλ, είναι ούζο γλυκόπιοτο, με ευχάριστη επίγευση και άρωμα που σαγηνεύει.

Το Σαμαρά Κόκκινο  με 42 βαθμούς αλκοόλ, με μεστή και ευχάριστη γεύση. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του ούζου η προσθήκη βραβευμένου μελιού από το Μεσότοπο της Λέσβου της εταιρείας ΜΕΛΙ ΕΝΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Σαμαρά Χωρίς, πρόκειται για ούζο που παράγεται χωρίς την χρήση ζάχαρης και παίρνει την γλυκύτητα του από την απόσταση δημητριακών μαζί με τον γλυκάνισο.

Το premium λικέρ «Kalesma»

Το 2023 η γκάμα των προϊόντων της εταιρείας μεγάλωσε ακόμη περισσότερο με την παραγωγή του premium λικέρ «Kalesma». Στην ουσία, αναφέρει ο κ. Αναγνώστου πρόκειται για την αναβίωση της μιας παράδοσης της Λέσβου που θέλει στα σπίτια του νησιού να παρασκευάζεται λικέρ από βύσσινα και κεράσια. Το λικέρ αυτό προσφέρεται στους επισκέπτες κάθε σπιτιού στα καλέσματα, γι’ αυτό και δόθηκε στο λικέρ το όνομα «Kalesma». Για την παραγωγή του χρησιμοποιούνται βύσσινα και κεράσια από την Αγιάσο της Λέσβου. «Στόχος μας ήταν το «Kalesma» να ακουμπάει όσο δυνατό περισσότερο την γεύση των καταναλωτών αλλά και να μας φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από το παρελθόν, την παράδοση του νησιού κι όλα αυτά που μας αρέσουν και θέλουμε να τα θυμόμαστε» σημειώνει ο κ. Αναγνώστου.

Το «Kalesma» παράγεται από την εκχύλιση καθαρής αλκοόλης, με κεράσια και βύσσινα από την Αγιάσο. Επίσης χρησιμοποιούνται μπαχαρικά όπως είναι κανέλα Κεϊλάνης, καρυδάκι, γαρύφαλλο δηλαδή τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά από τις νοικοκυρές της Λέσβου. Μετά την παραγωγή του το λικέρ παραμένει για τρεις μήνες στην δεξαμενή, εκεί γίνεται η ομογενοποίηση του με σιρόπι ζάχαρης, στα τέλη Οκτωβρίου εμφιαλώνεται και αρχίζει η διάθεση του στην αγορά.

Η αποδοχή του από το καταναλωτικό κοινό, το 2023 την πρώτη χρονιά που κυκλοφόρησε, στην Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα ήταν πολύ καλή και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συμφωνίες για εξαγωγές στην Γαλλία, την Γερμανία και την Κύπρο.

Μιλώντας για το μέλλον της Ποτοποιίας στην κάμερα του «Ν» ο κ. Αναγνώστου είπε: «Ως εκπρόσωπος της τέταρτης γενιάς της Ποτοποιίας Σαμαρά, οφείλω να προετοιμάσω το πεδίο για να έρθει η 5η γενιά που θα έρθει σε μερικά χρόνια. Παραμένοντας πιστός στην παράδοση μας, σε αυτά που μας έμαθαν οι παλαιότεροι, ως παρακαταθήκη για την νέα γενιά».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης