× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γνώρισαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Γεωπάρκο Λέσβου

37 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/3/2024

Γνώρισαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Γεωπάρκο Λέσβου

Ενθουσιασμένοι και γεμάτοι νέες ιδέες για τις δυνατότητες εκπαιδευτικής αξιοποίησης των μοναδικών χαρακτηριστικών του Απολιθωμένου Δάσους και του Γεωπάρκου Λέσβου ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους το Σάββατο 9 Μαρτίου εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ομάδα εκπαιδευτικών οι οποίοι επισκέφτηκαν τη Λέσβο μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο ειδικής δράσης που οργάνωσε για την ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού, συνοδευόμενοι από την κα. Βασιλική Ροδοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Τουρισμού Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.
Οι εκπαιδευτικοί καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής ενημερώθηκαν από την κα. Κωνσταντίνα Μπεντάνα, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για το Γεωπάρκο Λέσβου και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Οι εκπαιδευτικοί αρχικά κάνοντας τη διαδρομή από τη Μυτιλήνη μέχρι και το Σίγρι ενημερώθηκαν για τους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου, την ποικιλία των τοπίων αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Λέσβου που την καθιστούν ελκυστικό εκπαιδευτικό προορισμό. Οι εκπαιδευτικοί καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τους εντυπωσιακούς γεώτοπους της Λέσβου, όπως το μεγάλο ρήγμα της Λάρσου, τα πετρώματα του ωκεάνιου πυθμένα της Τηθύος, τα ηφαίστεια και τους ηφαιστειακούς γεώτοπους της δυτικής Λέσβου.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, όπου περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις ανακαλύπτοντας σταδιακά τα μυστικά του Απολιθωμένου Δάσους. Παράλληλα, γνώρισαν το μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό σεκόιας, και τα μυστικά που μας αποκαλύπτει για την ιστορία δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τη μεγάλη επιστημονική του αξία.

Ακολούθησε επίσκεψη των εκπαιδευτικών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, όπου και ενημερώθηκαν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και τα στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό μνημείο σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα ενημερώθηκαν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιεί το Μουσείο και τα εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργήσει και γνώρισαν μεγάλες εκπαιδευτικές δομές του Μουσείου που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους μαθητές, όπως η σεισμική τράπεζα, το γεώραμα, το εκπαιδευτικό παιχνίδι της εξέλιξης της ζωής αλλά και τα ακριβή αντίγραφα του Δεινοθήριου της Λέσβου και του Αλιγάτορα της Λιώτας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, όπου μέσα από τις μακέτες και τα εκθέματά του γνώρισαν την εξέλιξη της ζωής στο πέρασμα του γεωλογικού χρόνου ενώ ιδιαίτερα αναφορά έγινε για τα ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους και τη σημασία τους στην κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας και εξέλιξης του Αιγαίου και της Λέσβου. Ακολούθησε ενημέρωσή τους για τα γεωλογικά φαινόμενα που σχετίζονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, γνώρισαν τις μακέτες, το χαρτογραφικό υλικό και τα μοναδικά εκθέματα ορυκτών και πετρωμάτων που μπορούν να αξιοποιηθούν στα πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων μαθητών.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι ήταν οι εκπαιδευτικοί από τη επίσκεψή τους στο υπαίθριο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου, όπου γνώρισαν στο φυσικό τους χώρο μοναδικής αξίας απολιθωμένα ριζικά συστήματα που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους.

Η τελευταία στάση των εκπαιδευτικών ήταν στον κόλπο της Καλλονής, όπου συμμετείχαν σε δραστηριότητα παρατήρησης πουλιών με την υποστήριξη της κα. Εβίτας Τσονίδου, γεωλόγου του Μουσείου και του κ. Άγγελου Δεληγιάννη. Αρχικά οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τα είδη των πουλιών που συναντώνται στον υγρότοπο της Καλλονής και τη μοναδικότητά τους και στη συνέχεια με ειδικά κυάλια και τηλεσκόπια είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν όλα αυτά τα μοναδικά πουλιά του υγρότοπου της Καλλονής.


Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς δόθηκε εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Γεωπάρκο Λέσβου.Οι εκπαιδευτικοί μετά το πέρας της επίσκεψής στην δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος, το Γεωπάρκο Λέσβου και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και τις δυνατότητες που προσφέρουν για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

«Αλλο οι δημοσιογράφοι, άλλο οι δημοσιολογούντες»

«Ο δημοσιογράφος λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι προς ίδιον όφελος», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης μιλώντας στο «Ν» με αφορμή την επίσκεψη της Ενωσης στη Λέσβο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με τραυματισμό στη Γέρα

Στο οδικό δίκτυο Παπάδου Μεσαγρού
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δράσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενδοοικογενειακή βία

Από τις αρχές του 2020, οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας υπερδιπλασιάστηκαν
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η πατριαρχία σκοτώνει και τα παιδιά μας»

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Μυτιλήνης για την δολοφονία της 11χρονης Βασιλικής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Στο ΣτΕ οι εκπαιδευτικοί για την μείωση του ωραρίου»

Ανακοίνωση από την παράταξη «Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών» για την προσφυγή συναδέλφων τους στο ΣτΕ
ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνες καταστάσεις στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Επιστολή «κόλαφος» των ειδικευόμενων ιατρών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Όλα τα ονόματα από τη ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών

Δείτε το ψηφοδέλτιο της παράταξης που συμμετέχει στις εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουνίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συζήτηση για τα προβλήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων παρουσίασαν τις θέσεις τους εν όψει των εκλογών στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου σε πάνελ που διοργάνωσε ο ρ/σ 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου

Δικογραφία σε βάρος ανηλίκου σχηματίστηκε μετά από καταγγελία. Αντιμέτωποι με την δικαιοσύνη και οι γονείς του φερόμενου ως δράστη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός «ξεδίψασε» τους περαστικούς της Ερμού στη Μυτιλήνη

Δράση ανακούφισης από τον καύσωνα- Τι είπε ο πρόεδρος του παραρτήματος Λέσβου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης στο «Ν»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όλα τα ονόματα από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Δείτε το ψηφοδέλτιο της παράταξης που συμμετέχει στις εκλογές των Δασκάλων που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Ιουνίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

«Εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι τελικής πτώσης στην ανυπόφορη ζέστη»

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λέσβου σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι σε υπαίθριες εργασίες μπορούν να προσφύγουν στα συνδικάτα τους, σε περίπτωση που υποχρεωθούν να δουλέψουν με υψηλές θερμοκρασίες