× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Λαϊκή Θεραπευτική στη Λέσβο»

Το Αναγνωστήριο Αγιάσου εξέδωσε το βιβλίο του Γιάννη Ράπτη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/3/2024

«Λαϊκή Θεραπευτική στη Λέσβο»
' χρόνος ανάγνωσης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία έχει το νέο βιβλίο που παρουσιάζει το Αναγνωστήριο Αγιάσου. Το βιβλίο γράφτηκε από τον φαρμακοποιό Γιάννη Ράπτη και στηρίζεται σε χειρόγραφο που βρέθηκε στην Αγιάσο. Διαβάστε ιστορία του βιβλίου όπως την παρουριάζει το Αναγνωστήριο:

«Ο Γιάννης  Ράπτης, φαρμακοποιός, ερευνητής και συγγραφέας, π. αντιδήμαρχος Πολιτισμού στον Δήμο Ναυπάκτου,  είναι παντρεμένος με την Αγιασώτισσα Ειρήνη Καβαδέλλη. Στο  σπίτι της πεθεράς του, Μύρτας Νιγδέλλη  –  Καβαδέλλη, στην Αγιάσο βρέθηκε ένα χειρόγραφο,  λαϊκό ιατρικό εγχειρίδιο, το οποίο περιέχει χρήσιμη ιατρική ύλη του τέλους του 18ου αιώνα, με φαρμακευτικές συνταγές, θεραπευτικές μεθόδους και ορισμένες ανατομικές προσεγγίσεις. Όπως διαβάζουμε στον πρόλογο του Γιάννη Ράπτη, «Το μικρού μεγέθους χειρόγραφο (17 Χ 11,5) είναι γραμμένο με μαύρη σινική μελάνη και έχει επιζωγραφισμένα τα αρχικά γράμματα κάθε παραγράφου με κόκκινα, με σαφή προσπάθεια καλλιτεχνικής διάθεσης. Είναι δερματόδετο, γεμάτο με εγχάρακτο φυτικό διάκοσμο, που παραπέμπει σε αραβική τεχνοτροπία. Ο άγνωστος Λέσβιος «ιατροφιλόσοφος» ( - 1795), χρησιμοποιώντας και λέξεις με ιδιωματικές αναφορές, το έγραψε αντιγράφοντας ο ίδιος σοβαρή επιστημονική γνώση. Γιατί πολλές συνταγές του έχουν εφαρμογή στην σύγχρονη φαρμακολογία και εποχή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το χειρόγραφο αυτό διασώθηκε από τον καταγόμενο απ’ την Αγιάσο ιατρό Αριστοτέλη Τσάγαλο, αυτοονομαζόμενο «Νατουριστικό», που δραστηριοποιούμενος μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, δημιούργησε το 1935 κλινική στην Κηφισιά. Προηγουμένως, γύρω στα 1920, είχε εκδώσει στο Παρίσι βιβλία στα Ελληνικά, σύμφωνα με τις νατουριστικές απόψεις του.

«Και είναι απ’ τα παράδοξα πως το ιατρικό  αυτό εγχειρίδιο, που περιέχει χρήσιμη ύλη του τέλους του 18ου αιώνα, με φαρμακευτικές συνταγές, θεραπευτικές μεθόδους και ορισμένες ανατομικές προσεγγίσεις, διασώθηκε από έναν γιατρό, τον Αρ. Τσάγαλο, που ασκούσε την ιδιότυπη ιατρική του χωρίς φάρμακα», γράφει Ο Γιάννης Ράπτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βιβλίο είναι δομημένο ως εξής: στην αριστερή σελίδα παρατίθεται το χειρόγραφο, ενώ στη δεξιά το αποκωδικοποιημένο κείμενο με  πολύ κατατοπιστικό γλωσσάρι στο τέλος.

Μικρό δείγμα:
Αλοιφή της κάμφωρας
Έπαρεκαμφωρά δρ 04
Μαστήχη καλή δρ 04
Κυρί άσπρο δρ 04
Ελαιόλαδον καλόν δρ 24
Ψημμήθι δρ 05
Και ενός ασπράδι αυγού

Κατασκευή
Κόψε την κάμφωραν εις μικρά κομμάτια, τρίψε και την μαστήχη, κόψε το κυρί εις μικρά κομμάτια και ρίξε μέσα και το λάδι και βάλετα να λύσουν εις ελαφράνφωτιάν, είτα κατέβασέ το και άφες να μισοκρυώση και ρίξε ψημμήθι μέσα, και ανακάτωσέ τα καλά, είτα τάραξε το ασπράδι του αυγού και ρίξε το μέσα, και είναι καλή διά να δροσίζει ταις φλόγαις και πληγαίς, εξαλύφη τον πόνον και ιατρεύει την κάθε πληγήν και γιαράν.

Γλωσσάρι
Κυρί άσπρον: κερί καθαρό  από προσμίξεις
ψημμήθι : ανθρακικός μόλυβδος
γιαράς: διαπυημένο σπυρί

Ο Γιάννης Ράπτης και η οικογένειά του  πλήρωσαν  την έκδοση και την προσέφεραν στο Αναγνωστήριο «σεβόμενοι την μακρά προσφορά του και εκτιμώντας τον αγώνα του για επιβίωση».Το βιβλίο διατίθεται από το Αναγνωστήριο και τα βιβλιοπωλεία της Μυτιλήνης.Το Δ. Σ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου  συγχαίρει τον συγγραφέα για την πολύχρονη κοπιώδη έρευνά του και αξιοποίηση αυτού του σπάνιου χειρόγραφου και ευχαριστεί θερμά τον Γιάννη Ράπτη και την Ειρήνη  Καβαδέλλη για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του βιβλίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Γιορτινή POP UP στιγμή από τις παιδικές χορωδίες της Polyphonica

70 παιδιά από τις χορωδίες Αιγαίου και Αθήνας σκορπούν μουσική και χαρά το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στις 12.00 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
ΘΕΑΤΡΟ

Μια σκληρή ιστορία για τη διπλανή πόρτα ζωντανεύει στους «Αστέγους»

Κατερίνα Κομνηνάκα, Ανθή Σαμαρτζίδου και Άννα Ταξείδη μιλούν στον ρ/σ του «Ν» για το έργο, τις σχέσεις, τη βία και τις δομές στήριξης που λείπουν.
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Τεχνητή νοημοσύνη και την κοινωνική έρευνα

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Μάνου Σαββάκη στο Book and Art
ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Σκρουτζ» σε Μυτιλήνη, Καλλονή και Πλωμάρι

Μια από τις πιο αγαπημένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες ζωντανεύει φέτος στη Λέσβο μέσα από την τέχνη των ξυλόγλυπτων μαριονετών
ΒΙΒΛΙΟ

Παρουσίαση του βιβλίου «Ελληνικός Κομμουνισμός» στη Μυτιλήνη

Την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο Book and Art
ΒΙΒΛΙΟ

Κυκλοφορεί ξανά το βιβλίο «Μνήμες» του Απόστολου Αποστόλου

Ο δάσκαλος, όπως τον αποκαλούσαν οι Μυτιληνιοί μέσα από το βιβλίο «Μνήμες» παρουσιάζει σημαντικές πτυχές της σύγχρονης ιστορίας της Λέσβου
ΒΙΒΛΙΟ

«Οι τρεις θεϊκές ακτίνες» ταξιδεύουν στα δημοτικά σχολεία Λέσβου και Λήμνου

Το βιβλίο συγκεντρώνει 12 χριστουγεννιάτικα παραμύθια, εμπνευσμένα από το μήνυμα των γιορτών και τις αξίες της χριστιανικής παράδοσης
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά που μιλούν για την δύναμη των βιβλίων

Γράφει η Αθανασία Δαφιώτη Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας
ΒΙΒΛΙΟ

Λέξεις που ζωντανεύουν την Αγιάσο

Νέα έκδοση από το Αναγνωστήριο η Ανάπτυξη με παροιμιακές φράσεις του Γιάννη Παπάνη
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση του Μουσείου Tériade στη Γαλλική Πρεσβεία

Παρουσίαση της συλλογής Tériade σε έναν εμβληματικό χώρο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Ματούλα Ζαμάνη στον Οινοφόρο το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου

Ένα εκρηκτικό μουσικό γλέντι με κλαρίνα, βιολιά, ροκ εντάσεις και την αλήθεια των τραγουδιών που ενώνουν φωνές και καρδιές
ΒΙΒΛΙΟ

Τρία ημερολόγια «έργα τέχνης» από το Κιόστε

Ο δραστήριος σύλλογος Μικρασιατών κυκλοφόρησε μια καλαίσθητη τριλογία ημερολογίων του 2026 με θέμα την παραδοσιακή ενδυμασία των Αγιοπαρασκευούσηδων και Τσεσμελήδων. Υπέροχες φωτογραφίες με ρούχα και κοσμήματα
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ