× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κάλεσμα στην απεργία από το συνδικάτο Επισιτισμού‑Τουρισμού

Συγκεντρώσεις στη Μυτιλήνη στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς και στην Καλλονή στις 11 το πρωί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/2/2024

Κάλεσμα στην απεργία από το συνδικάτο Επισιτισμού‑Τουρισμού
φωτογραφία αρχείου
' χρόνος ανάγνωσης

Κάλεσμα για την απεργία της Τετάρτης 28 Φεβρουαρίου απευθύνει το συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Λέσβου στη Μυτιλήνη στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς και στην Καλλονή στις 11 το πρωί στο πάρκο απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες, μπροστά στις συνθήκες πρωτόγνωρης ακρίβειας, φτώχιας και εντατικοποίησης της δουλειάς και με τους μισθούς μας να μένουν στον πάτο, το Συνδικάτο «οργώνει» τους χώρους δουλειάς της πόλης και του νησιού μας.
Στις 28 Φλεβάρη που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη και στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, οι περισσότεροι φοιτητές και νέα παιδιά, προκαλώντας ανείπωτη θλίψη σε όλη τη χώρα και μια διαρκή-ανοιχτή πληγή σε δεκάδες οικογένειες. Τα δάκρυα έχουν γίνει οργή!

Ένα χρόνο μετά κάνουμε την υπόσχεσή μας πράξη! Το έγκλημα δε θα ξεχαστεί!Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!
Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσλήψεων ειδικά την περίοδο του χειμώνα είναι part-time. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η δεύτερη και η τρίτη δουλειά, να μην είναι ελεύθερη επιλογή, αλλά εξαναγκασμός που σχετίζεται με το ότι ο 1 μισθός τελειώνει στις 15 κάθε μήνα και η ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης τσακίζει κόκκαλα.
Η κυβέρνηση το προηγούμενο εξάμηνο, με νομοθετική παρέμβαση νομιμοποίησε το δικαίωμα των εργοδοτών να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους με 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, χωρίς να πληρώνεται η υπερωρία ή η υπερεργασία, κάτι που και ουσιαστικά καταργεί και με την βούλα το 5νθημερο και το 8ωρο.
Τα αποτέλεσμα της ευέλικτης εργασίας, τα βιώνουμε όλα αυτά τα χρόνια στους χώρους δουλείας.Και τι δεν έχουμε ακούσει από εργοδότες όπως, «κατέβα στις 9 και πιάσε στις 11» ή «κατέβα 3 ώρες το πρωί και 4 το βράδυ», ή «έλα κάνα δυο ώρες πιο νωρίς γιατί πλάκωσε δουλειά και έχω ανάγκη» και πάει λέγοντας, να καθορίζουν την καθημερινότητα και τον προσωπικό μας προγραμματισμό. Είναι οι ίδιοι που δεν μας γνωστοποιούν ποτέ τους όρους της σύμβασης που υπογράφουμε. Που μας αναγκάζουν να επιστρέφουμε τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας. Που δουλεύουμε 13 ώρες τους μήνες της θερινής σεζόν και τους μήνες του χειμώνα αναγκαζόμαστε να κάνουμε 2 και 3 δουλείες, συνήθως με πολλές διπλοβαρδιες, για να καλύψουμε τα έξοδα μας. Και στο τέλος να ακούμε «οι τουρίστες δεν ήρθαν και φέτος» ή το «κάθε χρόνο η κίνηση στο νησί πέφτει» κ.α. Κουβέντες που ακούμε δηλαδή και είναι συνώνυμες με το κάτσε παραπάνω χωρίς να ζητάς παραπάνω.
Εμείς από την άλλη είμαστε αυτοί που δουλεύουν επάνω στο μηχανάκι μέσα στον καύσωνα το καλοκαίρι και μέσα στις βροχές και στα χιόνια τον χειμώνα,όπως οι συνάδελφοι μας οι ντελιβεράδες. Με το δίκυκλο, το κόστος συντήρησης, τα καύσιμα, καθώς και τα μέσα ατομικής προστασίας να τα επιμερίζονται οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να μετράμε πάνω από 30 νεκρούς συνάδελφους μας πανελλαδικά τα τελευταία δυο χρόνια.
Φτάνει πια!!!
Ο μόνος τρόπος να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην εργασία και τα κεκτημένα δικαιώματα μας είναι μέσω της συλλογικής διεκδίκησης και του οργανωμένου αγώνα. Το παράδειγμα των εργαζομένων στην e-food είναι ζωντανή απόδειξη ότι όταν το θελήσουμε μπορούμε να διεκδικήσουμε αυτά που μας στερούν.Έλα σε επαφή με το σωματείο σου για να οργανωθούμε, κανένας μόνος σε αυτές τις συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΩΡΑ πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων, την πάλη ενάντια στην ακρίβεια και την αντιλαϊκή πολιτική που μετρά τις ανάγκες μας ως κόστος.


Διεκδικούμε:
 Υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ στα ξενοδοχεία με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και διασφάλιση του 5ημερου 8ωρου χωρίς καμία διευθέτηση στο χρόνο εργασίας.
 Προσλήψεις και κάλυψη όλων των θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση και συμβάσεις αορίστου χρόνου.
 Να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης ,έξω τα εργολαβικά.
 Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα, των μαγείρων, καμαριέρων, επαναφορά των ειδικοτήτων που ήταν ενταγμένες μέχρι το 2012.
 Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία χωρίς τις μειώσεις που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
 Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
 Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων».
 Καμιά διακοπή ρεύματος
 Μείωση των ακτοπλοϊκών εισιτήριων
 Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη – να σταματήσουν τώρα οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία.
 Καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας την περίοδο 2012-2023»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο κόκκινο οι δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου

Στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη παρουσιάστηκαν οι ελλείψεις προσωπικού στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, η λειτουργία με 50% προσωπικό στην Εισαγγελία και η οριακή κατάσταση στη Λήμνο
Στο κόκκινο οι δικαστικές υπηρεσίες της Λέσβου