Στο Βόρειο Αιγαίο το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ της ΕΕ
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας,πλην της Αττικής το 2022 είχαν κατά κεφαλή ΑΕΠ κάτω από το 75% του μέσου όρου της Ε.Ε.
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/2/2024
Το Βόρειο Αιγαίο σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή είναι μια από δύο φτωχότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κριτήριο κατάταξης των περιφερειών είναι το κατά κεφαλή ΑΕΠ εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Το ζήτημα αυτό το «Ν» το έχει προσεγγίσει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια, αναδεικνύοντας τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, είτε αφορούσαν το κατά κεφαλή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), είτε την Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) του Βορείου Αιγαίου, είτε το ΑΕΠ της Περιφέρειας. Έχουμε τονίσει πως στην ουσία τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν παραγωγική απίσχναση.
Αλλά τα πράγματα δεν είναι άσχημα μόνο το Βόρειο Αιγαίο, είναι πολύ κακή η κατάσταση για όλες τις περιφέρειες της χώρας με εξαίρεση την Αττική. Αυτή ήταν η μόνη περιφέρεια που εμφάνισε κατά κεφαλή ΑΕΠ άνω του 75% του κοινοτικού μέσου όρου.
Στον πάτο της κατάταξη το 2022 ήταν το Σεβεροζαπάντεν στη Βουλγαρία (40% του μέσου όρου της ΕΕ), κι ακολουθούσαν το Βόρειο Αιγαίο (41%) και το Severen Tsentralen στη Βουλγαρία (42%). Στις υπόλοιπες Περιφέρεις της Ελλάδας το κατά κεφαλή ΑΕΠ διαμορφώθηκε ως εξής Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στην Ήπειρο (και οι δύο με 47% του μέσου όρου της ΕΕ) και στη Δυτική Ελλάδα (49%). Ακολουθούν η Θεσσαλία (52%), η Κεντρική Μακεδονία (53%), η Κρήτη (56%), τα Ιόνια Νησιά (57%), η Πελοπόννησος (59%), η Δυτική Μακεδονία (60%), το Νότιο Αιγαίο (67%), η Στερεά Ελλάδα (72%) και η Αττική (90%).
Το 2022 το κατά κεφαλή ΑΕΠ εκπεφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS) στις περιφέρειες της ΕΕ κυμάνθηκε από 40% του μέσου όρου της ΕΕ στο Σεβεροζαπάντεν της Βουλγαρίας, έως 286% στη Νότια Ιρλανδία.