«Πάγιο αίτημα η δημιουργία μονάδας για άτομα με Αλτζχάιμερ στη Λέσβο»
Ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αστυρακάκης σε συνέντευξή του στο «Ν» αναφέρθηκε στη νέα συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αλτσχάιμερ που φέρνει στη Μυτιλήνη σύγχρονο χώρο φιλοξενίας των ασθενών
Δημοσίευση 21/2/2024
Σε μια σημαντική συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αλτσχάιμερ ετοιμάζεται να προχωρήσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm o αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Βορείου Αιγαίου Κώστας Αστυρακάκης.
Όπως σημείωσε ο κ. Αστυρακάκης η συγκεκριμένη συνεργασία είναι πολύ σημαντική αφού από αυτή θα προκύψει μία δομή φιλοξενίας ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ η οποία θα δημιουργηθεί στην πόλη της Μυτιλήνης. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε αυτήν την προσπάθεια η Περιφέρεια θα έχει ιδιαίτερα ενεργό και υποστηρικτικό ρόλο προκειμένου το συντομότερο δυνατό να λειτουργήσει η δομή.
Αντικείμενο της συνεργασίας η οποία γίνεται στα πλαίσια της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή φορέων λειτουργίας μονάδων ψυχικής υγείας, είναι η δημιουργία νέας στεγαστικής μονάδας, όπου θα υπάρχει παροχή υπηρεσιών, περίθαλψης, σίτισης και στέγασης, ιατρικών υπηρεσιών και συμμετοχή σε προγράμματα θεραπείας, στους ωφελούμενους με απώτερο σκοπό την κοινωνική ένταξη και την αποφυγή του στιγματισμού τους.
Η Περιφέρεια θα διευκολύνει την συνεργασία της Alzheimer Ελλάς με τμήματα της, με σκοπό την διοργάνωση δράσεων για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική αναπηρία, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Altheimer, θα παρέχει την αιγίδα στην διοργάνωση δράσεων για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και θα στηρίξει γενικότερα την νέα Μονάδα με κάθε πρόσφορο μέσο.
«Η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας ήταν πάγιο αίτημα της κοινωνίας στη Λέσβο και μάλιστα και οι δημοτικές αρχές τα προηγούμενα χρόνια είχαν προσπαθήσει για την δημιουργία τέτοιων δομών και κέντρων ημέρας. Προφανώς δεν ήταν ανοιχτά προγράμματα την περίοδο εκείνη για την ένταξη των δράσεων που επιθυμούσαμε ωστόσο αρχές του χρόνου όταν έγινε η επαφή με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσαχάιμερ υπήρχες ανοιχτό πρόγραμμα που μπορούσαν να υποβάλουν πρόταση».
Η χρηματοδότηση του έργου θα είναι μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος για 18 μήνες, ανέφερε ο κ. Αστυρακάκης, στη συνέχεια όμως οι δράσεις του ανάλογα με την ανταπόκριση μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς εκτός από τη φροντίδα των ασθενών. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης για τα άτομα αυτά και κυρίως τους συγγενείς τους η ζωή των οποίων επηρεάζεται σημαντικά.