× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δύο παραστάσεις μέσα στον Μάρτιο στη Μυτιλήνη

Με το 2ο Φεστιβάλ «Δράσεις Τεχνών»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/2/2024

Δύο παραστάσεις μέσα στον Μάρτιο στη Μυτιλήνη
' χρόνος ανάγνωσης

Από τις 12 έως τις 14 Μαρτίου έρχεται το 2ο Φεστιβάλ «Δράσεις Τεχνών» στο νησί της Λέσβου, με δύο ιδιαίτερες παραστάσεις! «Φιλοδοξώντας να συμβάλλουμε και εμείς, σε συνεργασία με τους πολύ αξιόλογους πολιτιστικούς φορείς του νησιού, σε συνεργασία με τη τοπική αυτοδιοίκηση, να συμβάλλουμε στη δρομολόγηση μιας περισσότερο δυναμικής καλλιτεχνικής προσέγγισης, στο ήδη διαμορφωμένο από τη τοπική κοινωνία, πολιτιστικό πλαίσιο» λένε οι διοργανωτές.
«Με παρακαταθήκη τα 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού και με νωπές ακόμα τις πολύ θετικές εντυπώσεις από τη πολιτιστική παρέμβαση του περασμένου Νοέμβρη, μια εξαιρετική συναυλία αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τρείς θεατρικές παραστάσεις μια εκ των οποίων παιδική, επανερχόμαστε» παρουσιάζοντας το εξής πρόγραμμα:
Τρίτη 12 Μαρτίου, ώρα 9μμ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ
«ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ!»
Η παράσταση του Θεάτρου Τέχνης που πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία στη σκηνή της Φρυνίχου 14, έρχεται στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης για μια μοναδική παράσταση τη Τρίτη 12 Μαρτίου!
Πρόκειται για μια πρωτότυπη σύνθεση και συνθήκη, όπου τρεις δημιουργοί με τη διπλή ιδιότητα συγγραφέα και σκηνοθέτη, κλήθηκαν να εξερευνήσουν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί τα όρια της φανερής αλλά και της κρυμμένης, υπόγειας βίας που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα. Έτσι δημιουργήθηκαν ειδικά για την παράσταση, τρία νεοελληνικά μονόπρακτα, τρεις διαφορετικές ιστορίες που ερμηνεύονται από τρεις ηθοποιούς. Αυτό που τα ενώνει είναι η έντονη διάθεση για χιούμορ, η έμπνευση από τη σύγχρονη πραγματικότητα και η επιλογή των δημιουργών τους να κινηθούν σε ψυχικά τοπία όπου η βία αγγίζει όρια αμφιλεγόμενα, σκοτεινά και περίπλοκα. Όπως η εποχή μας.
«Υπερβολές!» συνηθίζουμε να λέμε για ότι θεωρούμε ότι ξεπερνά τα όρια του «κανονικού», του «φυσιολογικού». Τι θεωρείται όμως σήμερα «κανονικό» ή «φυσιολογικό» και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι σε θέση να τα ορίσει; Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για βία «κανονική» ή για συναισθήματα «υπερβολικά»; Ας μιλήσουμε για όλα αυτά…
Η σπονδυλωτή παράσταση «Υπερβολές!» αποτελεί το τρίτο και τελευταίο μέρος του τριπτύχου πρωτότυπων νεοελληνικών κειμένων υπό τη θεματική «Βία παντού», που δημιούργησε και παρουσίασε το Θέατρο Τέχνης κατά την διετία 2021-23 με την υποστήριξη επιχορήγησης του ΥΠΠΟΑ. Οι δύο προηγούμενες παραγωγές της «Βίας παντού» ήταν το «Cry» σε κείμενο-σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου και το «Μοτέλ» σε κείμενο-σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου .

Πέμπτη 14 & Παρασκευή 15 Μαρτίου, 9μμ– θεατρική παράσταση «Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ, Ο ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ »

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παράσταση «Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ, Ο ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ » παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα μόνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Μια παράσταση υψηλών απαιτήσεων που εστιάζει στη άγνωστη ιστορία της αδελφής του Αμαντέους Μότσαρτ. Μια γυναίκα που δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Ένα παιδί-θαύμα που έμεινε στην αφάνεια. Η Πέμη Ζούνη και η Βάνα Πεφάνη συναντιούνται ξανά. Αφορμή η Νάνερλ Μότσαρτ. Μια γυναίκα του 18ου αιώνα και οι δύο σύγχρονες γυναίκες και καλλιτέχνιδες δημιουργούν, σχεδιάζουν και συνομιλούν με το τότε και το σήμερα, μοιράζονται τις ανησυχίες τους, εξερευνούν τρόπους αφήγησης και επικοινωνίας, ανακαλύπτοντας ομοιότητες και διαφορές για τη θέση της γυναίκας στο κοινωνικό σύνολο. Τα παιδικά χρόνια του Αμαντέους και της Νάνερλ, η ανέλιξή τους, η σχέση με τον πατέρα τους, θα παρασταθούν σ’ έναν αρμονικό συνδυασμό Θεάτρου και Μουσικής με τις μελωδίες του Μότσαρτ στο πιάνο από τον Διονύση Μαλλούχο. Μια μουσικό-θεατρική σκηνική περιπέτεια, που μιλά για ακυρωμένες επιθυμίες, αδελφικές σχέσεις, το «ταλέντο» και την καλλιτεχνική υπεροψία, τον έρωτα και τη μοναξιά. Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, γνωστή σε ελάχιστους, που αφορά όλους τους ανθρώπους, από την εφηβεία έως την τρίτη ηλικία.

Τα εισιτήρια της παράστασης του θεάτρου Τέχνης « Κάρολος Κουν» «ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ» τιμώνται 15 ευρώ γενική είσοδος και 13 ευρώ για ανέργους, φοιτητές, άνω των 65 ετών, τα εισιτήρια της παράστασης «Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΜΟΥ, Ο ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ » τιμώνται 18 ευρώ και 15 ευρώ αντίστοιχα και προπωλούνται στη Viva.gr και στο ταμείο του Δημοτικού θεάτρου Μυτιλήνης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Δωρεάν ανοιχτά μαθήματα για παιδιά και ενήλικες στο aRtοποιώ

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι’ αυτό απαιτείται κράτηση
ΒΙΒΛΙΟ

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τα vouchers βιβλίων

Το πρόγραμμα αφορά τη χορήγηση 150.000 επιταγών αξίας 25 ευρώ η καθεμία (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» στο Κάστρο Μυτιλήνης

Μια κωμωδία με διαχρονική γοητεία θα παρουσιαστεί στο κοινό της Λέσβου στις 28 Αυγούστου
ΧΩΡΙΑ

Επίσκεψη Πλεύρη στο Αναγνωστήριο Αγιάσου

Ενημερώθηκε αναλυτικά για το ιστορικό του έργου που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα μς τη συνεργασία του Υπουργείου Μετανάστευσης και του Δήμου Μυτιλήνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λήξη του 9ου Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας

Η Ανεμώτια έγινε τόπος συνάντησης, συμπερίληψης και δημιουργικότητας, με δράσεις που ένωσαν αμπελουργούς, επιστήμονες, καλλιτέχνες, τεχνίτες, εθελοντές και επισκέπτες της Λέσβου και πέρα από αυτή
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πολιτισμός και νεολαία στο επίκεντρο του 2ου Φεστιβάλ Νέων στο Πλωμάρι

Οι διοργανωτές οραματίζονται το Φεστιβάλ ως θεσμό για την ανάδειξη του πολιτισμού της περιοχής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξενύχτι με τραγούδια και κέφι στα Μιστεγνά

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μιστεγνιώτες» διοργάνωσε μια αξέχαστη εκδήλωση με τραγούδια, χορωδίες και τη μαγεία της ελληνικής μουσικής
ΜΟΥΣΙΚΗ

Βράβευσαν την Νάσια Δαφιώτη και το Γρηγόρη Μολυβιάτη

Ο Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μυτιλήνης «Η Επάνω Σκάλα» κατά την έναρξη της 45ης Γιορτής ούζου
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Το πρώτο μου τριαντάφυλλο» άνθισε στην Αρχαία Αντισσα

Μια μαγευτική μουσική βραδιά με τον Θοδωρή Βουτσικάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου, γεμάτη ενθουσιασμό και μηνύματα για την ανάδειξη του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Αγιασώτικοι ήχοι ενός αιώνα ζωντάνεψαν ξανά «Στο Χάνι»

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών παρουσίασε το τέταρτο ντοκιμαντέρ του για τη μουσική παράδοση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η Ειρήνη Μπουντούκη μιλά μόδα, αποδοχή και ζωή χωρίς ετικέτες

Το μοντέλο με καταγωγή από την Πέτρα, επισκέπτεται τη Λέσβου κάθε καλοκαίρι και μίλησε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ