× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φανατικοί θαυμαστές της Λέσβου, οι ποδηλάτες της Τουρκίας

Το νησί επισκέφθηκε ομάδα τουριστών από την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τα ποδήλατά τους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/2/2024

Φανατικοί θαυμαστές της Λέσβου, οι ποδηλάτες της Τουρκίας

Τη Λέσβο επισκέφτηκε παρέα τουριστών με τα ποδήλατά τους, από το Αϊβαλί την περασμένη εβδομάδα, δίνοντας εκκίνηση στον Ποδηλατικό Τουρισμό του 2024 (και μάλιστα χειμερινό)! 

Οι ποδηλατικές εξορμήσεις (όσο το Lesvos MTB τουλάχιστον γνωρίζει), ξεκίνησαν πριν 12 χρόνια από την ομάδα 
Ikiteker Bikegrup https://www.facebook.com/ikiteker.bikegrup από την Κωνσταντινούπολη και αρχηγό τότε, τον Σολμάζ Σαφάκ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το σχετικό άρθρο του Σολμάζ Σαφάκ στο Bike Mag https://www.bikemag.com/ της Κωνσταντινούπολης, περιέγραφε με τα καλύτερα λόγια το νησί, κατέγραφε έναν ύμνο για τη Λέσβο, τις ομορφιές της, τις παραλίες, το πράσινο, τον καιρό, τους ανθρώπους.

Από τότε πολλοί ήταν αυτοί που διέσχισαν το Αιγαίο για να ποδηλατίσουν στο ονειρικό νησί μας. Άλλες φορές άγνωστοι, άλλες φορές με συστάσεις από τους "προηγούμενους". Κάθε χρόνο συναντάμε αναρίθμητα γκρουπ ανθρώπων με ποδήλατα που αρχικά έρχονταν από Κωνσταντινούπολη, μετά και από Αϊβαλί και τώρα τελευταία και από Σμύρνη. Πέρυσι αναφερόμενοι στον Ποδηλατικό Τουρισμό στη Λέσβο είχε επισκεφθεί τη Λέσβο μεγάλο γκρουπ από τη Σμύρνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα απέναντι παράλια της Τουρκίας, στο Αϊβαλί μια πόλη των 70.000 κατοίκων, η ποδηλασία είναι πολύ ανεπτυγμένη και το πιο γνωστό στην Ελλάδα ποδηλατικό γκρουπ είναι το Ayvelo - Ayvalık Bisikletlileri.

 Δεύτερη μεγάλη κοιτίδα ανθρώπων που επισκέπτονται το νησί για ποδηλασία είναι η Κωνσταντινούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη την κουλτούρα της ποδηλασίας σε όλες τις εκδοχές της.

Εκεί το μεγαλύτερο ποδηλατικό γκρουπ με επαφές με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου για πάνω από 12 χρόνια είναι το Ikiteker Bikegrup https://www.facebook.com/ikiteker.bikegrup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος η 3η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας η Σμύρνη, είναι κι αυτή αρκετά κοντά μας με πολλά ποδηλατικά γκρουπ που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια με πιο γνωστό το MUGLA MTB  https://www.facebook.com/muglamtb σε μια πόλη 4,7 εκατομμυρίων που αγαπά κι αγκαλιάζει κάθε μέρα το ποδήλατο όλο και περισσότερο.

Φυσικά δεν ξεχνάμε το Μπαλίκεσίρ σαν πόλη που προέρχονται πολλοί αθλητές ποδηλασίας, ούτε και το NDuro-TR  https://www.facebook.com/NduroTR που μας συνοδεύει σε όλες τις αγωνιστικές Enduro MTB δραστηριότητες και συμμετοχές μας, στο ανατολικό Αιγαίο.

Φέτος η χρονιά ξεκινά με χειμερινές διακοπές από το γκρουπ Ayvelo - Ayvalık Bisikletlileri https://www.facebook.com/groups/255857554558039 στο νησί μας. Το γκρουπ περιλάμβανε 8 ποδηλάτες που στόχο και επόμενο προορισμό έχουν 6 ακόμα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. 8 νέοι πρεσβευτές της Λεσβιακής/Ελληνικής ομορφιάς και των εικόνων, που θα ταξιδέψουν πίσω στην πατρίδα των εκδρομέων και θα αποτελέσουν νέο πόλο έλξης, που απ' ότι δείχνουν τα τελευταία χρόνια αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μουράτ, ο Χαλούκ  και η παρέα τους, όλοι με ποδήλατα πόλης, trekking, σπαστά, ηλεκτρικά... αποτελούμενη από 5 γυναίκες και 3 άνδρες, φόρτωσαν τα ποδήλατα στο Φέρρυ μπόουτ από Αϊβαλί και έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στη Μυτιλήνη για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους.

Σε επαφές που είχαν με τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου, ενημερώθηκαν για τις προτεινόμενες διαδρομές, τους χρόνους, τις ανηφόρες, την κίνηση... (στοιχεία σημαντικά για τον οδηγό ποδηλάτου στο δρόμο) και ξεκίνησαν τις εξορμήσεις τους στη Λεσβιακή φύση.

Επισκέφτηκαν μικρά γραφικά χωριά, σταμάτησαν σε παραδοσιακά καφενεδάκια, ήρθαν σε επαφή με τον κόσμο από πολλά χωριά του νησιού, φωτογραφήθηκαν σε σημεία με ομορφιές της Λέσβου, έφαγαν σε μικρά τοπικά εστιατόρια, μαγεύτηκαν από τις τοποθεσίες που βρήκαν στο δρόμο τους, και με τις αποσκευές γεμάτες όμορφες αναμνήσεις και σχέδια για το που θα πάνε την επόμενη φορά, επέστρεψαν το Σάββατο στο ΑΪβαλί. 

Σε ερώτηση  ποιο θα είναι το επόμενο νησί μετά τη Λέσβο που προγραμματίζουν την εκδρομή τους, είπαν "και πάλι η Λέσβος". Είναι τόσα πολλά τα πανέμορφα μέρη του νησιού που θέλει κάθε τουρίστας να επισκεφτεί, και τόσο μεγάλη η Λέσβος, που όταν τα κάνεις και με ποδήλατο τα απολαμβάνεις μεν περισσότερο, αλλά με μικρότερη ταχύτητα βλέπεις λιγότερα.

Οπότε μένει πάντα η αίσθηση του ανεκπλήρωτου και της επιθυμίας για μια δεύτερη ίσως και τρίτη...κλπ φορά. Πάντως σίγουρα θα ακολουθήσουν πολλές επισκέψεις στη Λέσβο που είναι ο πιο κοντινός, ο πιο "εύκολος" προορισμός, ο προορισμός που υπάρχει ανεπτυγμένη η ποδηλασία και οι Τούρκοι το γνωρίζουν καλύτερα από τους ντόπιους.

Υπάρχουν οι υποδομές (ένας δυνατός σύλλογος, ενημερωμένος με θέληση να προσφέρει και σε συνδυασμό με το τουριστικό τμήμα της οργάνωσης να προσφέρει απλόχερα πληροφορίες ζωτικής σημασίας για τον τουρίστα με ποδήλατο, όπως αξιοθέατα, ανηφόρες, τουριστικούς προορισμούς, κατεύθυνση αέρα, αποφυγή ενός επικίνδυνου δρόμου με πολύ κίνηση (αυτοκίνητα με ΠΟΛΥ μεγάλες ταχύτητες) θέματα που μόνο η αγάπη μας για τον τουρισμό του νησιού και το ποδήλατο μαζί ("παντρεμένα") μπορούν να απογειώσουν την παροχή υπηρεσιών στον τουρίστα με ποδήλατο.

Το Σάββατο που μας πέρασε, την τελευταία ημέρα της εκδρομής τους, το γκρουπ των 8, επέλεξε να νοικιάσει μίνι βαν για μια τελευταία μετακίνηση λίγο πιο μακριά από το εύρος των μονοήμερων ποδηλατικών τους εξορμήσεων.

Σε ανακοίνωση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Πράγματα που πρέπει να αλλάξουν για τον ποδηλατικό τουρίστα, σίγουρα πολλά. Να πουμε τμήμα του δρόμου απαλλαγμένο από αυτοκίνητα; Θα ήταν όνειρο! Ίσως πιο εφικτό και σημαντικότερο η συμπεριφορά των αυτοκινητιστών στο δρόμο όταν συναντάνε ποδήλατο. Μείωση ταχύτητας και απόσταση 1,5μ+ κατά το προσπέρασμα θα είναι μια καλή αρχή, για την εν γένει συμπεριφορά των οδηγών, εδώ ούτε χώρος είναι, ούτε και περίπτωση να υπάρχει να διορθωθεί κάτι.
Δεύτερο είναι η συμπεριφορά των ξενοδοχείων. Οι ποδηλατικοί τουρίστες εκτός από ειδική διατροφή, απαιτούν ένα χώρο να ασφαλίζουν τα ποδήλατο μακριά από αδιάκριτα βλέμματα (και χέρια).
O Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου σε επαφές και με το Δήμο Μυτιλήνης ετοιμάζει τις προδιαγραφές όπως και τι ακριβώς χρειάζεται για να εντάξουμε την πόλη μας στον κατάλογο των Bike Friendly προορισμών. Παρέχει την ενημέρωση σε τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού για το πως θα γίνουν Bike Friendly προορισμοί αλλά και ολοκληρώνει τη σειρά εργασιών που θα μας εντάξει ποδηλατικά στο Euro Velo. Να μπούμε δηλαδή ποδηλατικά στο χάρτη Ποδηλατικών διαδρομών με αποδέκτες κάθε ποδηλατικό τουρίστα που σκέφτεται να επισκεφθεί την Ελλάδα και γιατί όχι μέσω της Λέσβου να περάσει στα απέναντι παράλια, ή και αντίστροφα.
Οι προοπτικές που ανοίγονται για τον ποδηλατικό τουρισμό είναι απεριόριστες και πρέπει το νησί να αντιδράσει άμεσα, γρήγορα και χωρίς αναβολές, μια και η γνώμη της αγοράς θα διαμορφωθεί καλά ή κακά από τις πρώτες επισκέψεις».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η ώρα της επιλογής νέων μαθητών για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Η διαδικασία σύμφωνα με ανακοίνωση του σχολείου θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τη Σεβίλλη στο 3ο γυμνάσιο Μυτιλήνης

Εκπαιδευτικές ανταλλαγές με επίκεντρο την καινοτομία και το περιβάλλον
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

O Bαγγέλης Χριστοδούλου εκ νέου πρόεδρος Παλλεσβιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ

Μετά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Του έσπασε το αυτοκίνητο

Σύλληψη στην Καλλονή για πρόκληση φθορών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης στη Λήμνο

Προσποιήθηκαν υπάλληλο εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και αφαίρεσαν 2.192 ευρώ
ΥΓΕΙΑ

Με λίγο σάλιο, μπορεί να σώσεις μια ζωή!

Με ικανοποιητική συμμετοχή ολοκληρώθηκε στο Κέντρο Υγείας Καλλονής η διήμερη δράση Δωρεάς Μυελού Οστών σε συνεργασία με το Σύλλογο Όραμα Ελπίδας και το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

767 οι υποψήφιοι και υποψήφιες του Νομού Λέσβου στις πανελλαδικές εξετάσεις

20 εξεταστικά κέντρα για ΕΠΑΛ, Γενικά Λύκεια σε Λέσβο, Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φύτεψαν λουλούδια και δέντρα στο πάρκο του Αγίου Ευδοκίμου

Ανέλαβαν και το πότισμά τους οι εθελοντές
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

H δίκη της… μπανιέρας

Απαλλάχθηκε ο υδραυλικός που την πέταξε κατά λάθος, καταδικάστηκε με έξι μήνες ποινή φυλάκισης ο εντολέας, σε μια υπόθεση που παρατράβηξε χωρίς πολλή ουσία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η νέα γενιά»

Τι δηλώνει το 80% της νέας γενιάς- Έρευνα μαθητών/τριών του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης σε 13 σχολεία της χώρας και στην αγορά της Μυτιλήνης