× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Στο σεμινάριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού συμμετείχε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/2/2024

Προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους συμμετείχε στο σεμινάριο «Cultural Heritage School 2» που οργανώθηκε από Το Υπουργείο Πολιτισμού, την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) και πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έναρξη του σεμιναρίου απεύθυνε χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη, η οποία τόνισε τη σημασία της πρόληψης και αναφέρθηκε στις εργασίες του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά

Χαιρετισμούς απεύθυναν στη συνέχεια ο Γενικός Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στη Θεσσαλονίκη κ. J. Ismail και η Αντιπεριφερειάρχης κα. Β. Πατουλίδου.

Στην έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες η κα. Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις εργασίες του σεμιναρίου εκ μέρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους και της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα Γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και παράκτιων περιοχών του Πανεπιστημίου αλλά και στο εργαστήριο για την ανάπτυξη σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή συμμετείχε η κα. Κ. Μπεντάνα, Προϊσταμένη του Τμήματος Εκθέσεων, Εκδηλώσεων, Εκδόσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν περίπου εβδομήντα συμμετέχοντες, διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, εκπρόσωποι μουσείων και άλλοι εμπλεκόμενοι από την Ελλάδα και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου.

Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν Έλληνες και ξένοι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέροντα παραδείγματα και εργαλεία για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εισαγωγική ενότητα του Σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των ψηφιακών εργαλείων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη διαχείριση και την προστασία κινητών και ακίνητων μνημείων.

Ακολούθως το Σεμινάριο διαρθρώθηκε σε δύο κύριες θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορούσε στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της στην πολιτιστική κληρονομιά και αναλύθηκαν οι κλιματικοί κίνδυνοι για την πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και οι δείκτες που χρησιμοποιούνται για την αναγνώριση κινδύνου. Η δεύτερη ενότητα αφορούσε την κλιματική αλλαγή και τα μουσεία, την αντιμετώπιση των κινδύνων, και των προκλήσεων και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.

Σχέδιο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους είναι από τα πρώτα Μουσεία στην Ελλάδα που έχουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση που διαρθρώνεται σε άξονες που αφορούν:

  1. Τις κτηριακές εγκαταστάσεις και την λειτουργία τους με το ελάχιστο δυνατό αποτύπωμα αερίων του θερμοκηπίου με την χρήση φωτοβολταϊκών
  2. Τις υπαίθριες απολιθωματοφόρες θέσεις και την προστασία των απολιθωμάτων από τους φυσικούς κινδύνους (υψηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες, πυρκαγιές, κλπ)
  3. Εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για την κλιματική αλλαγή
  4. Περιοδικές εκθέσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα κλιματικής αλλαγής
  5. Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών σε θέματα περιορισμού των εκπομπών του θερμοκηπίου με την προβολή του παραδείγματος και των πλεονεκτημάτων που επιφέρει η χρήση πράσινης ενέργειας
  6. Συνεργασία με άλλους  φορείς  και μέλη του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO  με στόχο τον συντονισμό των δράσεων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την μείωση των επιπτώσεων
  1. Ενημερωτικές δράσεις και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.

Εργαστήριο για τη διαμόρφωση σχεδίου προσαρμογής

στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της

Τη δεύτερη ημέρα του σεμιναρίου «Cultural Heritage School 2» πραγματοποιήθηκε ειδικό εργαστήριο που στόχο είχε να βοηθήσει τους συμμετέχοντες, με την κατάλληλη διεπιστημονική υποστήριξη,  στη διαμόρφωση σχεδίου προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και στις επιπτώσεις της. Το σεμινάριο οργανώθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Καθηγητή ΕΚΠΑ Κ. Καρτάλη.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να μελετήσουν την τρωτότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής ενός αρχαιολογικού χώρου και συγκεκριμένου του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας. Ειδικότητα, οι συμμετέχοντες αναζήτησαν τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και το βαθμό αυτοί μπορούν να επιδράσουν στο μνημείο, αξιολόγησαν την τρωτότητά του και με βάση τα ευρήματα πρότειναν λύσεις για την προσαρμογή του αρχαιολογικού χώρου στην κλιματική αλλαγή.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με παρουσίαση από τους συμμετέχοντες σχεδίων για την προσαρμογή στη κλιματική αλλαγή, με πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη θέση για την Ελένη Ταξιαρχούλα Σκορδά

Διακρίθηκε στον 13ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς

Έξι κρούσματα στην Ελλάδα το 2024
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Υψηλές επιδόσεις για τους μαθητές/τριες του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Συμμετείχαν στον παγκόσμιο διαγωνισμό γλωσσομάθειας KGL Contest
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ Λέσβου την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΥΓΕΙΑ

Θερμοκοιτίδα τελευταίας τεχνολογίας προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Στα πλαίσια της αναβάθμισης της Νεογνολογικής Μονάδας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Αναμένεται η ψήφιση του στις 8 Μαρτίου 2024
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Ολα τα «SOS» των πανελλαδικών εξετάσεων σε μία εκδήλωση

Αγχος και διαχείρισή του για τους υποψήφιους και τους γονείς τους, στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργανώνουν Νοσοκομείο Μυτιλήνης, Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Ενωση Γονέων, λέει η ψυχολόγος Στέλλα Σπύρου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

28 πρόσφυγες – μετανάστες στη Λήμνο

Θα μεταφερθούν στην Μυτιλήνη. Ένας 25χρονος συνελήφθη και κατηγορείται ως διακινητής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι εργαζόμενοι στους Δήμους της Λέσβου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργιακές συγκεντρώσεις της 28ης Φεβρουαρίου

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου, η Παλλεσβιακή Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ Λέσβου και η ΠΕΣ/ΟΤΕ Βορείου Αιγαίου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση
ΕΛΛΑΔΑ

Στο πλευρό των φοιτητών

141 φοιτητές και φοιτήτριες του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος συμπαρίστανται στους αγωνιζόμενους φοιτητές και φοιτήτριες
ΕΛΛΑΔΑ

Εκπτώσεις στα εισιτήρια για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Ισχύει για όσους θα μεταβούν στην περιοχή τοποθέτησης και ανάληψης υπηρεσίας από 23 ως 26 Φεβρουαρίου