× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Τα ισόβια να παραμείνουν ισόβια»

Για την Τετάρτη διεκόπη η δίκη του δολοφόνου της 23χρονης Ερατώς, με τον δικηγόρο του να ισχυρίζεται ότι η αποτρόπαια πράξη έγινε εν βρασμώ και όχι εν ψυχρώ όπως πρωτόδικα καταδικάστηκε- Πλήθος συγγενών και φίλων της μητέρας ζητούν να μη μειωθεί η ποινή

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 5/2/2024

«Τα ισόβια να παραμείνουν ισόβια»
κάμερα- βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου συνεχίζεται στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη η δίκη σε δεύτερο βαθμό του 29χρονου σήμερα Παναγιώτη Κ. που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Μάιο του 2019 την εν διαστάσει σύζυγό του, την 23χρονη τότε Ερατώ, ενώ στο διπλανό δωμάτιο κοιμόταν η δίχρονη κόρη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλευρά του γυναικοκτόνου ουσιαστικά ζητά να μειωθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης επιχειρώντας να αναιρέσει αυτό που κρίθηκε σε πρώτο βαθμό, ότι η ανθρωποκτονία έγινε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος έδρασε εν βρασμώ.

Στο πλευρό της μητέρας της, Ελένης στάθηκαν ακόμα δύο μητέρες που οι κόρες τους, Γαρυφαλλιά και Σοφία βρήκαν τραγικό θάνατο, αλλά και ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών και η φεμινιστική κίνηση Ανόρμιν@:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάγωσε το πολυπληθές ακροατήριο στην απαγγελία της κατηγορίας από την Εισαγγελέα:
Στις 23 Μαΐου 2019, τις πρώτες πρωινές ώρες ο Π.Κ. με κυνηγετική καραμπίνα εισήλθε στο σπίτι της Ερατώς Μ. από τη μπαλκονόπορτα του δωματίου και στις 2.35, κατόπιν λογομαχίας τη χτύπησε στο πρόσωπο και στη συνέχεια με το δίκαννο τη σκότωσε στην αριστερή κροταφική χώρα.
Η υπεράσπιση αφού εξέφρασε τη συμπόνια της στην οικογένεια του θύματος, τόνισε ότι ο κατηγορούμενος εξαρχής ομολόγησε την πράξη του, παραδόθηκε αμέσως στις αστυνομικές αρχές και «πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση ομολογίας εξ απαρχής». Ο συνήγορος υπεράσπισης, στο δεύτερο βαθμό και ενώ ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ανθρωποκτονία με πρόθεση και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, επιχειρηματολόγησε ότι ο γυναικοκτόνος βρίσκονταν σε κατάσταση βρασμού και ψυχικής ορμής. Επικαλέστηκε ακόμα ότι η απόσταση από την περιοχή των Λουτρών έως τη Χρυσομαλλούσα είναι στα 13 λεπτά, και ότι σε αυτό τον χρόνο δεν πρόλαβε να συνειδητοποιήσει τι έκανε, παρά το ότι η καραμπίνα ήταν οπλισμένη. Η πολιτική αγωγή υπογράμμισε ότι έχει κριθεί το ήρεμο της ψυχικής κατάστασης του κατηγορουμένου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πατέρας της Ερατώς
Πρώτος μάρτυρας υποστήριξης της πολιτικής αγωγής ήταν ο πατέρας της Ερατώς, ο κ. Λευτέρης, ο οποίος εξήγησε ότι από την αρχή του γάμου της Ερατώς με τον μετέπειτα δολοφόνο της, είχαν νοικιάσει σπίτι στα Λουτρά, οικεία περιοχή του κατηγορουμένου, ενοίκιο το οποίο πλήρωνε ο πατέρας. Στη συνέχεια ανέφερε ότι ανέκαθεν είχαν μεταξύ τους προβλήματα, και ότι ήταν σαφές αφού γεννήθηκε το παιδί ότι ήθελε η Ερατώ να χωρίσει. Εξ ου και μετακόμισε, ενώ νωρίτερα είχε απευθυνθεί ο πατέρας της στον δικηγόρο Δημήτρη Κουζινόγλου για να αναλάβει την έκδοση του διαζυγίου. Μάλιστα και για την έκδοση του διαζυγίου, αλλά και για να μπει έτερος δικηγόρος, του συζύγου, όπως πλέον προβλέπει ο νόμος για τα δικαστήρια, τα έξοδα είχε αναλάβει ξανά ο πατέρας.
Ο κ. Λευτέρης έμαθε στις 3 τα ξημερώματα της 23ης/5/2019 από τον κολλητό φίλο της Ερατώς που του τηλεφώνησε ότι κάτι κακό είχε συμβεί και έτρεξε στη Χρυσομαλλούσα όπου έμενε με το παιδί της για να δει τι συμβαίνει. Μάλιστα οι Αρχές δεν τον άφηναν να πλησιάσει, ενώ όπως είπε ο ίδιος και στη συνέχεια και οι μάρτυρες, ο φονιάς, αφού σκότωσε τη μητέρα πήρε το παιδί μαζί του να το πάει στη μάνα του.


Η μητέρα της Ερατώς
Η Ελένη, μητέρα της Ερατώς ανέφερε το ιστορικό της σχέσης του ζευγαριού που ήταν μαζί από τα 17, 18 τους χρόνια και είχαν χωρίσει αρκετές φορές, με τον κατηγορούμενο να έχει από νωρίς ζητήσει να κάνουν ένα παιδί για να τη δεσμεύσει. Η Ερατώ ενώ είχαν χωρίσει, επέστρεψε στη Μυτιλήνη για διακοπές του Πάσχα, καθώς σπούδαζε στη Θεσσαλονίκη και έμεινε έγκυος μαζί του, τον Μάιο του 2016, με αποτέλεσμα να τον παντρευτεί.
Η μητέρα της Ερατώς χαρακτήρισε τοξική τη σχέση τους, και όταν πήγαινε να γεννήσει η Ερατώ, τον Φεβρουάριο του 2017 ζήτησε από την Ελένη τόσο κατ’ ιδίαν, όσο και μπροστά σε άλλους να μεγαλώσει εκείνη το παιδί, σε περίπτωση που η Ερατώ πάθει κάτι. Έναν χρόνο μετά, στη βάφτιση του παιδιού, τον Μάιο του 2018, η Ελένη, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος της είπε ότι «με την κόρη σου δεν τα πάμε καθόλου καλά» και πρόσθεσε: «Ηξερα για τη ζήλεια και για τη λεκτική βία» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο περιστατικό με την μπουνιά που έδωσε στην πόρτα του μπάνιου, ενώ η Ερατώ ήταν κλειδωμένη μέσα με το μωρό τους.
«Ηταν πλέον δύο ξένοι στο ίδιο σπίτι και βοήθησα στη μετακόμιση», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων.
Στις 7/5/2019, η Ερατώ πήγε στο νέο της σπίτι με την κόρη της, στη Χρυσομαλλούσα, με τη βοήθεια της Ελένης που έφυγε για την Αθήνα στις 12/5/2019.
Για τον κατηγορούμενο ανέφερε ότι έκανε χρήση ναρκωτικών (χασίς), και ότι η κόρη της τον φοβόταν. Και άλλη μάρτυρας ανέφερε ότι τη βίασε, καθώς η ίδια δεν ήθελε να έχει ερωτική σχέση μαζί του, καθώς, σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο κατηγορούμενος πήγαινε σε οίκο ανοχής και η Ερατώ τον σιχαίνονταν.

Ο Γιώργος, κολλητός της Ερατώς και αυτήκοος μάρτυρας της δολοφονίας
Κομβική από την αρχή της γυναικοκτονίας είναι η μαρτυρία του Γιώργου, κολλητού της Ερατώς και αυτήκοου μάρτυρα της εν ψυχρώ δολοφονίας. Ο Γιώργος μιλούσε συχνά με την Ερατώ και το τραγικό βράδυ η ίδια τον είχε καλέσει και μιλούσαν για πάνω από 10 λεπτά μέχρι να δολοφονηθεί. Μάλιστα τον είχε βάλει σε ανοιχτή ακρόαση και άκουγε ο ίδιος τον κατηγορούμενο να βρίζει την Ερατώ και να τη χτυπάει, βρίζοντάς την ότι πήγε με κάποιον άλλον με χυδαίες βρισιές και λέγοντάς του ότι αν καλέσει την αστυνομία «θα της τη θρέψω».
Τελικά ο Γιώργος άκουσε το μπαμ, το τηλέφωνο έκλεισε. Τον ξανακάλεσε, μέχρι που ο δολοφόνος ομολόγησε «τη σκότωσα την π@τάνα».
Ακολούθησε η κατάθεση του αστυνομικού υπηρεσίας που ειδοποιήθηκε από τον Γιώργο και από κανέναν άλλον όπως τόνισε και η μαρτυρία άλλου φίλου της Ερατώς που ήταν λίγη ώρα πριν σπίτι της και ο κατηγορούμενος τους είχε δει μαζί, αλλά αποχώρησε. Στη συνέχεια κατέθεσε ο πατέρας του κατηγορούμενου, ένας φίλος του κατηγορούμενου που είχαν βρεθεί νωρίτερα για ένα ποτό εκείνη τη νύχτα και ο τελευταίος τον κάλεσε για βοήθεια αφού δολοφόνησε την Ερατώ.
Ο αδερφός της Ερατώς κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος ήταν κτητικός μαζί της, αλλά αδιάφορος για τη σχέση τους με τη θανούσα και ότι τον παντρεύτηκε επειδή έμεινε έγκυος: «Η Ερατώ τον φοβόταν και μου έλεγε ότι την παρακολουθεί από όταν πήγε στο δικό της σπίτι».
Άλλη φίλη της Ερατώς κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος είναι αντικοινωνικός, ζηλιάρης και ότι παρακολουθούσε την Ερατώ στο μαγαζί που δούλευαν μαζί.
Άλλη φίλη της επισήμανε ότι την καταπίεζε, ότι της μιλούσε προσβλητικά και ότι δεν την άφηνε να βγει από το σπίτι, καθώς και ότι 7 μήνες πριν τη δολοφονήσει, ότι την είχε βιάσει.
Κατέθεσε ακόμα και η ιδιοκτήτρια βρεφονηπιακού σταθμού, όπου δούλευε η Ερατώ, μία από τις τρεις δουλειές της για να τα βγάλει πέρα, αναφέροντας ότι μετά το Πάσχα του 2019 την είχε δει να καταρρέει ψυχολογικά.
Μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου ήταν η πρώτη ξαδέρφη της μητέρας του κατηγορουμένου, ιδιοκτήτρια καθαριστηρίου στο οποίο έκανε εκείνος κάποια μεροκάματα, και η οποία ανέφερε ότι ήταν πολύ καλός πατέρας, ευτυχισμένος, με φωτογραφίες του παιδιού στο κινητό του και ότι το ζευγάρι αρχικά ήταν πολύ ευτυχισμένο.
Στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 5/2/2024, το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, όπου αναμένεται η απολογία του κατηγορουμένου, η πρόταση εισαγγελέα και οι αγορεύσεις των δικηγόρων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση