× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Σωσίβια» και για την απασχόληση χάρη στην Αλληλεγγύη Λέσβου

Safe passage: πετυχημένη δράση από το 2017 που προωθεί την ανακύκλωση, και την αξιοπρέπεια μέσα από την εργασία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 4/2/2024

«Σωσίβια» και για την απασχόληση χάρη στην Αλληλεγγύη Λέσβου
βίντεο: Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

To εργαστήριο Safe Passage στη Μυτιλήνη ανακυκλώνει σωσίβια και τα απομεινάρια από φουσκωτές βάρκες και δίνει δουλειά σε πρόσφυγες και ντόπιους. Το επισκεφτήκαμε ακόμα μία φορά, στην πόλη της Μυτιλήνης, ενώ τα προϊόντα του, τσάντες, τσαντάκια, σκουλαρίκια και σουβέρ, ευφάνταστα δημιουργημένα έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, σε εκθέσεις και μουσεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι αυτά τα πορτοκαλί σωσίβια, κακοφτιαγμένα κάποιες φορές από τη δημιουργία τους που έφεραν κακήν κακώς πρόσφυγες και προσφύγισσες από τις απέναντι ακτές και έγιναν πολλές φορές μεγάλες στίβες. Προκειμένου να μη ρυπαίνουν το περιβάλλον, η Αλληλεγγύη Λέσβου ήδη από τη λειτουργία του ΠΙΚΠΑ σκέφτηκε να τα επαναχρησιμοποιήσει για καλό σκοπό.

Τον εξοπλισμό παραχώρησε ένας άνθρωπος στην οργάνωση που έχασε τον πατέρα του, ράφτη στο επάγγελμα γιατί αντιλήφθηκε και ήθελε να συνεισφέρει σε αυτό τον σκοπό, υποστήριξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης λύσης για το περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2017, λειτουργεί στο υπέροχο νεοκλασσικό κτήριο της οργάνωσης Αλληλεγγύη Λέσβου προωθώντας την περιβαλλοντική εκπαίδευση, και την αξιοπρέπεια μέσω της εργασίας, της επαγγελματικής κατάρτισης και της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων. Για το εργαστήριο μιλήσαμε με τη δραστήρια Εφη Λατσούδη από την Αλληλεγγύη Λέσβου.

Στεγάζεται  στο Κέντρο Υποστήριξης Mosaik στο κέντρο της Μυτιλήνης: «Έχοντας ως προτεραιότητα μας το σεβασμό προς το περιβάλλον και τις φυσικές ύλες, έχουμε ανακαλύψει διάφορες τεχνικές για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση υλικών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης στο οποίο, πρόσφυγες και ντόπιοι, φτιάχνουν τσάντες με πρώτη ύλη τα σωσίβια που χρησιμοποίησαν οι πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο ταξιδεύοντας από την Τουρκία προς το νησί της Λέσβου. Όταν ξεκίνησε η λειτουργία του εργαστηρίου, τα σωσίβια αποτελούσαν την κύρια πρώτη ύλη, ενώ τα νέα υλικά χρησιμοποιούνταν μόνο για την εσωτερική επένδυση των τσαντών. Σήμερα για την παραγωγή των προϊοντών χρησιμοποιούμε σκηνές, σωσίβιες λέμβους και παλιά υφάσματα.» 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Αλληλεγγύη Λέσβου (LeSol) είναι μία οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα το νησί της Λέσβου. Η LeSol καταχωρήθηκε επίσημα ως ΜΚΟ τον Απρίλιο του 2016 όμως δραστηριοποιείται στο νησί από το 2012, γέννημα θρέμμα του ΠΙΚΠΑ και του Χωριού του Ολοι Μαζί με δράσεις που απευθύνονται τόσο στις ανάγκες του γηγενούς όσο και του προσφυγικού πληθυσμού του νησιού.

Ο σκοπός της οργάνωσης είναι να προσφέρει στην κοινωνία ένα μοντέλο ισότητας και αλληλεγγύης προς τις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων προάγοντας την ελεύθερη πρόσβαση στην εκπαίδευση, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα της στέγασης και της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η υγεία (σωματική και ψυχική), η εξάλειψη της πείνας, ο σεβασμός στον άνθρωπο και το περιβάλλον, και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των σκοπών της οργάνωσης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής