× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Oι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2024

Oι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μυτιλήνης συνυπογράφει το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις των αγροτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Στο ψήφισμα της Ομοσπονδίας αναφέρονται τα εξής:

Για άλλη μια χρονιά η μειωμένη παραγωγή λόγω της ακαρπίας του ελαιώνα του νησιού μας έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση που βιώνουν οι ελαιοπαραγωγοί, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην βγάλουν ούτε τα έξοδα τους αλλά και να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά. Από την αυξημένη τιμή του λαδιού κερδισμένοι βγαίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες που κερδοσκοπούν πάνω στο δικό μας κόπο και ιδρώτα, ενώ για τους αγρότες θα μείνουν στο τέλος ψίχουλα, αφού το κόστος παραγωγής παραμένει υψηλό και το κόστος ζωής εκτινάσσεται συνεχώς. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί είναι διαχρονικά και συσσωρευμένα γιατί καμιά κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν τα έλυσε.
Η ανύπαρκτη μέριμνα για την προστασία της ελαιοπαραγωγής, η αναποτελεσματική δακοκτονία με τον τρόπο που γίνεται, οι χαμηλές τιμές παραγωγού κάτω του κόστους όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι επιπτώσεις απ’ την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, το πετσόκομμα των επιδοτήσεων, είναι προβλήματα που διαμορφώνουν όρους εκμηδενισμού του εισοδήματος των βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών, φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με τεράστιες δυσκολίες όσο αφορά την επιβίωση και την συνέχιση της ελαιοκαλλιέργειας. Παράλληλα το δικό τους γολγοθά ανεβαίνουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού αφού αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις επιζοωτίες που πλήττουν τις εκτροφές τους τον τελευταίο καιρό. Ο εφιάλτης της ευλογιάς αν και περιορισμένος σε μια εκτροφή συνεχίζει να τους ανησυχεί. Ο δε καταρροϊκός πυρετός με τον «ορότυπο 16» βάζει τους κτηνοτρόφους σε ένα άνισο αγώνα με μεγάλο κόστος και μειωμένη παραγωγή σε προϊόν και κεφάλαιο.
Η απουσία της κρατικής στήριξης και η έλλειψη αποζημιώσεων τους σπρώχνει στον αφανισμό. Όλα συγκλίνουν ότι εγκατάλειψη και ερημοποίηση της υπαίθρου θα συνεχιστεί, αφού η ζωή παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη με τις δομές υγείας υποστελεχωμένες, τις σχολικές υποδομές υποβαθμισμένες, ακόμα και υπηρεσίες όπως υποκαταστήματα των τραπεζών και των ΕΛΤΑ να κλείνουν το ένα μετά το άλλο, δημιουργώντας μια αφόρητη μη βιώσιμη καθημερινότητα. Λεφτά υπάρχουν αλλά η κυβέρνηση επιλέγει να στηρίζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι εμάς, Διαχρονικά, ό,τι έχουμε κατακτήσει ήταν αποτέλεσμα της δικής μας δράσης, με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή μας. Αυτός είναι ο δρόμος που χρειάζεται και σήμερα να πορευτούμε και είναι μονόδρομος! Γυρνάμε την πλάτη σε όσους προσπαθούν να σπείρουν την απογοήτευση και τη μοιρολατρία. Γι’ αυτό τώρα είναι ανάγκη για κοινό συντονισμό και αγώνα όλων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Τα προβλήματα είναι κοινά όπως και το πάγιο αίτημα για αξιοπρεπή διαβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Η Ομοσπονδία σας καλεί να πάρετε ενεργά μέρος στη διεκδίκηση των αιτημάτων που βάζει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να γίνετε ενεργά μέλη των αγροτικών συλλόγων σε όποια χωριά υπάρχουν, να βάλουμε στόχο να δημιουργήσουμε νέους αγροτικούς συλλόγους και όλοι μαζί μαχητικά να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε:
 Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
 Άμεση και πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την απώλεια σε παραγωγή και κεφάλαιο από τον καταρροϊκό πυρετό. Να διατηρηθούν και να επιδίδονται όλα τα δικαιώματα και οι επιδοτήσεις στις πληγείσες εκτροφές για το χρονικό διάστημα μέχρι την ανασύσταση του κοπαδιού.
 Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
 Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
 Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
 Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
 Στελέχωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας και των περιφερειακών κτηνιατρείων για γρήγορο, αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους.
 Να λειτουργήσει στο νησί δημόσιος αποτεφρωτήρας για καύση ζωικών αποβλήτων».
 Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους - οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου