× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο

Την ανάγκη συγκρότησης αγωνιστικού μετώπου από αγρότες, εργαζόμενους, ανέργους και νέους αναδεικνύει το κάλεσμα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/1/2024

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στο αγροτικό συλλαλητήριο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική επιτροπή Λέσβου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους αγρότες του νησιού να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνει την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στον κόμβο της Λάρσου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου. Εκτίμηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πως για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών θα πρέπει να δημιουργηθεί αγωνιστικό μέτωπο. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα απαιτείται κοινό μέτωπο φτωχομεσαίας αγροτιάς – εργαζομένων – ανέργων - νεολαίας για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής Κυβέρνησης - ΕΕ – Κεφαλαίου για να μπορέσουν να ζήσουν στα χωράφια τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι, να δουλεύουν με αξιοπρέπεια οι εργαζόμενοι στην ύπαιθρο και για να πέσουν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η κάλυψη του κόστους παραγωγής, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές, το αφορολόγητο πετρέλαιο, η κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού, η πλήρης δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής μπορούν να κατακτηθούν με αγώνα για μια αγροτική παραγωγή με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι το καπιταλιστικό κέρδος
Με πρόγραμμα που θα έχει ως στόχο τη σύγκρουση και έξοδο από την ΕΕ, την εθνικοποίηση - κρατικοποίηση των τραπεζών, τη διαγραφή του χιλιοπληρωμένου χρέους, τη δημιουργία μεγάλων διακλαδικών πρωτοβάθμιων - παραγωγικών συνεταιρισμών και ένα ενιαίο δημόσιο φορέα τροφίμων να απαντήσουμε με αγροτικά μπλόκα και συλλαλητήρια παντού. Με μπλόκα σε πραγματικό συντονισμό με τις φοιτητικές καταλήψεις και με απεργία άμεσα (πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη) των εργατικών συνδικάτων για να διαμορφωθούν όροι σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική για να ανοίξει ο δρόμος ικανοποίησης των αιτημάτων μας.
Την ώρα που φουντώνουν η ακρίβεια, ο πόλεμος και η περιβαλλοντική καταστροφή συνεχίζουν να φουσκώνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των σούπερ - μάρκετ (14 ευρώ / λίτρο το λάδι, με περσινή τιμή παραγωγού 4 ευρώ / λίτρο. 2 ευρώ / κιλό το ψωμί, με τη τιμή παραγωγού στο μαλακό σιτάρι 0,2 ευρώ / κιλό. Ζυμαρικά 3 ευρώ / κιλό, με τη τιμή του παραγωγού στο σκληρό σιτάρι 0,45 ευρώ / κιλό. Η φέτα 15 ευρώ / κιλό, θέλει 3,5 κιλά πρόβειο γάλα, με τιμή παραγωγού στο πρόβειο γάλα 1,6 ευρώ / κιλό. Το νωπό γάλα με 2 ευρώ / λίτρο, με τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα 0,5 ευρώ / κιλό ενώ η γραβιέρα που θέλει 10 κιλά αγελαδινό γάλα, κάνει 20 με 22 ευρώ το κιλό κ.τ.λ)
Στόχος της ΕΕ, της ΝΔ αλλά και των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ (πρώην και νυν) – Ελληνική Λύση (και λοιποί φασίστες) είναι η συγκέντρωση πλούτου και παραγωγής σε όσο γίνεται λιγότερα χέρια με τη νέα ΚΑΠ, το «μητρώο αγροτικών εκμεταλλεύσεων», τους συνεταιρισμούς Α.Ε. και τις λεγόμενες επιχειρηματικές ομάδες παραγωγών που χρηματοδοτούνται αδρά και από τις περιφέρειες.
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καλεί τους φτωχομεσαίους αγρότες κτηνοτρόφους και αλιείς σε αγώνα για:
1. Φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό. Κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα.
2.Ουσιαστική μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο (όπως στους εφοπλιστές), φτηνό ρεύμα και νερό (όπως στους βιομήχανους). Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά μέσα, εφόδια, ζωοτροφές, φάρμακα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Βασικά έργα υποδομής, δωρεάν επιστημονική επιμόρφωση. Καθολική αποζημίωση και χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όσους έχουν πληγεί από πλημμύρες και πυρκαγιές. Αποκατάσταση όλων των καταστροφών. Άμεσα αντιπλημμυρικός σχεδιασμός. Να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Διαφάνεια στις αποζημιώσεις και όχι στην εξυπηρέτηση των ημετέρων.
3. Κατάργηση του «Μητρώου αγροτικών εκμεταλλεύσεων». Ανατροπή της αντιαγροτικής ΚΑΠ της ΕΕ. Κατάργηση των επιδοτήσεων σε βιομηχάνους και μεγαλοαγρότες. Χορήγησή τους αποκλειστικά σε φτωχομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεταιριστική παραγωγή.
4. Αφορολόγητο και ακατάσχετο αγροτικό εισόδημα 15.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
5. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Δημόσια ασφάλιση και άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100 % των ζημιών. Όχι στην ιδιωτικοποίηση του δικτύου του αρδευτικού νερού μέσω ΣΔΙΤ
7. Ανθρώπινες συντάξεις, στα 60 χρόνια στους αγρότες και στα 55 χρόνια στις αγρότισσες.
8. Πλήρη ισοτιμία δικαιωμάτων στους εργάτες γης, μόνιμους και εποχιακούς. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στον αγροτοδιατροφικό τομέα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ετοιμάζεται νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς

Ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης