× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

Παράλληλα ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάσταση αυτή και στη χώρα μας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/1/2024

Έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Tην Τετάρτη 24 Ιανουαρίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης (μέλος της ΟΓΕ), με μια ζεστή εκδήλωση, στα γραφεία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, όπου τα μέλη του Συλλόγου ενημερώθηκαν και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει η κατάσταση αυτή και στη χώρα μας.

Αρχικά έγινε μια ιστορική αναφορά καθώς η κατάσταση αυτή δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτώβρη μετά από επίθεση της Χαμάς, αφού ο λαός της Παλαιστίνης ματώνει εδώ και 75 χρόνια. Συστηματικά αυτά τα 75 χρόνια πραγματοποιείται σχεδιασμένη αρπαγή εδαφών και ξερίζωμα του λαού. Το Ισραήλ πήρε τον έλεγχο 774 παλαιστινιακών πόλεων και χωριών, εκ των οποίων 531 καταστράφηκαν ολοσχερώς και τα υπόλοιπα πέρασαν στο κατοχικό κράτος. Τονίστηκε ότι η Λωρίδα της Γάζας είναι αποκλεισμένη και ο λαός υποφέρει. Συνολικά περισσότεροι από εκατό χιλιάδες (100.000!) Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις. Η βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής οδήγησε σε μεγάλα κύματα προσφύγων. Σημειώθηκε ότι παρά τα όσα επικαλούνται ο στόχος δεν είναι η καταστροφή της Χαμάς. Ο σχεδιασμός του κράτους του Ισραήλ έχει στόχο να συκοφαντήσει τη λαϊκή πάλη και να ενταφιάσει τη λύση των δύο κρατών, να διώξει μαζικά τους Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους. να αρπάξει τη Γάζα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους υδρογονάνθρακες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και να ελέγξει τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.
Οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη συνδέονται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Οι ΗΠΑ και το NATO στηρίζουν αποφασιστικά το Ισραήλ και γι' αυτό συμμετέχουν ήδη στις πολεμικές επιχειρήσεις με αεροπορικές, ναυτικές και ειδικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Σημαντικό σημείο στην συζήτηση αποτέλεσε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την εγκληματική επέμβαση του Ισραήλ, με τις δολοφονίες χιλιάδων αμάχων και παιδιών στη Γάζα, εμπλέκοντας τη χώρα όλο και πιο βαθιά στα επικίνδυνα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, απ' την Ουκρανία μέχρι τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.
Η ΟΓΕ, της οποίας είναι μέλος ο σύλλογός μας, βρίσκεται στον πλευρό του παλαιστινιακού λαού και ιδιαιτέρως των γυναικών και των παιδιών, στηρίζοντας τον ηρωικό αγώνα τους για να ζήσουν σε μια ελεύθερη πατρίδα, με το λαό κυρίαρχο σ’ αυτήν. Αντιπροσωπείες της ΟΓΕ βρέθηκαν στην Παλαιστίνη και στις δυο ιντιφάντες, αλλά και σε καραβάνια και αποστολές αλληλεγγύης, δίπλα στις χιλιοβασανισμένες γυναίκες της Παλαιστίνης.
Η συζήτηση έκλεισε με το γεγονός ότι πέρα από την αλληλεγγύη η κατάσταση στη μέση Ανατολή δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους. Οι συνεχιζόμενες δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλούν εξελίξεις τύπου ντόμινο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά πλέον και της Νότιας Ασίας, λειτουργώντας ως πυροκροτητής σε μια σειρά αλληλοσυνδεόμενα μέτωπα και ανταγωνισμούς, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης. Πέρα από τον κίνδυνο αυτό θα υπάρξουν και εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας σε μια πορεία, όπως η παραπέρα όξυνση του προσφυγικού που αναπόφευκτα θα επηρεάσει και το νησί μας και η μεγάλη ακρίβεια και εξαιτίας της αύξησης της τιμής της Ενέργειας που αφορά οπωσδήποτε και τις συνέπειες του πολέμου.
Η εκδήλωση έκλεισε με γλυκά κεράσματα και ευχές για μια αγωνιστική χρονιά, με αισιοδοξία και ειρήνη για όλους τους λαούς του κόσμου.
Μυτιλήνη, 28-01-2024
Από τη Διοίκηση

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τα παιδιά ανακαλύπτουν το Απολιθωμένο Δάσος μέσα από ένα νέο παιχνίδι

Διαδραστική εκπαιδευτική δράση στο Μουσείο του Σιγρίου, με αναμνηστικά για όλους και ετήσια κάρτα ελεύθερης εισόδου για τον νικητή
Τα παιδιά ανακαλύπτουν το Απολιθωμένο Δάσος μέσα από ένα νέο παιχνίδι
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κάλεσμα για συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης από ανειδίκευτους γιατρούς της Λέσβου

Την Κυριακή 9 Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα, έξω από το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη η κινητοποίηση
Κάλεσμα για συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης από ανειδίκευτους γιατρούς της Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και τρόφιμα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Νέα συνεργασία της «Ανακύκλωσης Αιγαίου» με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
Ρούχα και τρόφιμα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή γιορτή για τα παιδιά της «Κυψέλης»

Μουσική, τραγούδι και χορός στη Λέσχη Αξιωματικών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και την 98 ΑΔΤΕ
Καλοκαιρινή γιορτή για τα παιδιά της «Κυψέλης»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο Πανελλήνιον έκθεση σύνδεσης του σήμερα της Μυτιλήνης με το χθες

Μια έκθεση διοργανωμένη από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης
Στο Πανελλήνιον έκθεση σύνδεσης του σήμερα της Μυτιλήνης με το χθες
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η γιορτή της τράτας ζωντάνεψε ξανά στη Σκάλα Πολιχνίτου

Η αναπαράσταση του παλιού αλιευτικού εθίμου, οι παραδοσιακοί χοροί και η μουσική γέμισαν το λιμάνι το βράδυ της 6ης Αυγούστου
Η γιορτή της τράτας ζωντάνεψε ξανά στη Σκάλα Πολιχνίτου
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Ένα βιβλίο, ένα χαμόγελο» για τα παιδιά του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Μυτιλήνης

Βραβεύτηκαν οι μαθητές για την προσπάθειά τους – Ο Ματίν, παιδί πρόσφυγας, πέρασε στη Νοσηλευτική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
«Ένα βιβλίο, ένα χαμόγελο» για τα παιδιά του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Για τον «πυρηνικό εφιάλτη» προειδοποίησε η Επιτροπή ειρήνης Λέσβου

Μια συγκέντρωση γεμάτη μηνύματα και νοήματα για τον πόλεμο και την ειρήνη
Για τον «πυρηνικό εφιάλτη» προειδοποίησε η Επιτροπή ειρήνης Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δικογραφία σε βάρος 23χρονου για τροχαίο στην Πέτρα

Το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε περίφραξη και προστατευτικές μπάρες – Ο οδηγός φέρεται να εγκατέλειψε το σημείο
Δικογραφία σε βάρος 23χρονου για τροχαίο στην Πέτρα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπαιδευτικοί του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης σε πρόγραμμα Erasmus+ στην Κρακοβία

Επιμόρφωση σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και πρακτικές συμπεριληπτικής εκπαίδευσης
Εκπαιδευτικοί του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης σε πρόγραμμα Erasmus+ στην Κρακοβία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος στη Διεθνή Κατασκήνωση Νέων των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO

Μαθητές του Πρότυπου ΓΕΛ Μυτιλήνης παρουσίασαν το Απολιθωμένο Δάσος και τη συμβολή του στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής
Η Λέσβος στη Διεθνή Κατασκήνωση Νέων των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθαίνοντας από μικροί να κινούμαστε με ασφάλεια

Εκδήλωση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δυτικής Λέσβου με ομιλήτρια την αστυνόμο Χρύσα Βακάλη
Μαθαίνοντας από μικροί να κινούμαστε με ασφάλεια