× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καυστικό» σχόλιο για την νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Κασίμη

Κοιλοπονούσε ένα βουνό και γέννησε ένα ποντίκι σημειώνει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/1/2024

«Καυστικό» σχόλιο για την νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Κασίμη

Ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Χαράλαμπος Κασίμης σχολίασε την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη με την οποία ορίσθηκε νέα διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κ. Κασίμης έδωσε στον σχόλιο του τον τίτλο «ΟΠΕΚΕΠΕ: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Στην νέα Ελληνική γλώσσα η παραπάνω φράση μπορεί να αποδοθεί ως «κοιλοπονούσε ένα βουνό και γέννησε ένα ποντίκι». Η φράση αυτή χρησιμοποιείται όταν θέλει κάποιος να πει πως μετά από μια προσπάθεια, που ήταν - ή ήθελε να φαίνεται - υπερβολικά μεγάλη, επιτεύχθηκε ένα πολύ μικρό αποτέλεσμα.
Ο κ. Κασίμης αφού εξηγεί τον κομβικό ρόλο που έχει στην αγροτική οικονομία της χώρας ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ένας οργανισμός που διαχειρίζεται ετησίως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνει:«Για πολλά χρόνια τον Οργανισμό χαρακτηρίζει η αδιαφάνεια, η γραφειοκρατική δυσκαμψία και μια δυστοκία εύρεσης λύσεων σε προβλήματα διαχείρισης των κοινοτικών πόρων που καθημερινά προκύπτουν από την εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής.
Τα περασμένα χρόνια η κατάσταση χειροτέρευε διαρκώς. Ούτε έγκαιρα, ούτε δίκαια, ούτε σωστά γίνονταν η καταβολή των ενισχύσεων. Αδιαφάνεια, διαπλεκόμενα συμφέροντα παρόχων υπηρεσιών και πολιτικά πελατειακά παιχνίδια, υπονόμευαν διαρκώς την αξιοπιστία του Οργανισμού.
Με την εφαρμογή της νέας και πιο πολύπλοκης ΚΑΠ από 1-1-2023 αποδείχθηκε ότι ο Οργανισμός ήταν απροετοίμαστος και ανεπαρκής να την διαχειριστεί, η δε πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπήρξε άβουλη και ανίκανη να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.
Μέχρι που ήρθε ο κ. Αυγενάκης, υπουργός αμέσως με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στις 27 Ιουνίου 2023 - που φαίνεται να συνειδητοποίησε το πρόβλημα μετά την τραγική καταβολή των ενισχύσεων - για να μας διαβεβαιώσει ότι «το μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκκαλο» και θα γίνει «μια σωστή οργάνωση και σύγχρονη λειτουργία, η οποία θα απαντά και στις υποδείξεις της Κοινότητας... θα υπάρχει διαφάνεια και συνέπεια στην κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων».
Ο κ. Αυγενάκης μας διαβεβαίωνε για καιρό ότι είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη... μέχρι που ανακοίνωσε την σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή την εβδομάδα.
Ο πυρήνας της διοίκησης αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ελάχιστη σχέση με το αντικείμενο (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, παράγοντες του αθλητισμού) και σε αρκετές περιπτώσεις έλκουν την καταγωγή τους από την Κρήτη.

Έτσι μπράβο, «οργάνωση και σύγχρονη λειτουργία» του Οργανισμού, αξιοκρατία, προσόντα και μεταρρυθμιστικός οίστρος για μια γεωργία του μέλλοντος.
Τώρα μπορούμε όλοι να είμαστε αισιόδοξοι».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη