× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καυστικό» σχόλιο για την νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Κασίμη

Κοιλοπονούσε ένα βουνό και γέννησε ένα ποντίκι σημειώνει ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/1/2024

«Καυστικό» σχόλιο για την νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Κασίμη
' χρόνος ανάγνωσης

Ο πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Χαράλαμπος Κασίμης σχολίασε την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη με την οποία ορίσθηκε νέα διοίκηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κ. Κασίμης έδωσε στον σχόλιο του τον τίτλο «ΟΠΕΚΕΠΕ: «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Στην νέα Ελληνική γλώσσα η παραπάνω φράση μπορεί να αποδοθεί ως «κοιλοπονούσε ένα βουνό και γέννησε ένα ποντίκι». Η φράση αυτή χρησιμοποιείται όταν θέλει κάποιος να πει πως μετά από μια προσπάθεια, που ήταν - ή ήθελε να φαίνεται - υπερβολικά μεγάλη, επιτεύχθηκε ένα πολύ μικρό αποτέλεσμα.
Ο κ. Κασίμης αφού εξηγεί τον κομβικό ρόλο που έχει στην αγροτική οικονομία της χώρας ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ένας οργανισμός που διαχειρίζεται ετησίως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σημειώνει:«Για πολλά χρόνια τον Οργανισμό χαρακτηρίζει η αδιαφάνεια, η γραφειοκρατική δυσκαμψία και μια δυστοκία εύρεσης λύσεων σε προβλήματα διαχείρισης των κοινοτικών πόρων που καθημερινά προκύπτουν από την εφαρμογή της αγροτικής πολιτικής.
Τα περασμένα χρόνια η κατάσταση χειροτέρευε διαρκώς. Ούτε έγκαιρα, ούτε δίκαια, ούτε σωστά γίνονταν η καταβολή των ενισχύσεων. Αδιαφάνεια, διαπλεκόμενα συμφέροντα παρόχων υπηρεσιών και πολιτικά πελατειακά παιχνίδια, υπονόμευαν διαρκώς την αξιοπιστία του Οργανισμού.
Με την εφαρμογή της νέας και πιο πολύπλοκης ΚΑΠ από 1-1-2023 αποδείχθηκε ότι ο Οργανισμός ήταν απροετοίμαστος και ανεπαρκής να την διαχειριστεί, η δε πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπήρξε άβουλη και ανίκανη να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.
Μέχρι που ήρθε ο κ. Αυγενάκης, υπουργός αμέσως με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στις 27 Ιουνίου 2023 - που φαίνεται να συνειδητοποίησε το πρόβλημα μετά την τραγική καταβολή των ενισχύσεων - για να μας διαβεβαιώσει ότι «το μαχαίρι θα μπει βαθιά στο κόκκαλο» και θα γίνει «μια σωστή οργάνωση και σύγχρονη λειτουργία, η οποία θα απαντά και στις υποδείξεις της Κοινότητας... θα υπάρχει διαφάνεια και συνέπεια στην κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων».
Ο κ. Αυγενάκης μας διαβεβαίωνε για καιρό ότι είναι αποφασισμένος να βάλει τάξη... μέχρι που ανακοίνωσε την σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή την εβδομάδα.
Ο πυρήνας της διοίκησης αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ελάχιστη σχέση με το αντικείμενο (δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, παράγοντες του αθλητισμού) και σε αρκετές περιπτώσεις έλκουν την καταγωγή τους από την Κρήτη.

Έτσι μπράβο, «οργάνωση και σύγχρονη λειτουργία» του Οργανισμού, αξιοκρατία, προσόντα και μεταρρυθμιστικός οίστρος για μια γεωργία του μέλλοντος.
Τώρα μπορούμε όλοι να είμαστε αισιόδοξοι».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Απογραφή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων έως 31 Δεκεμβρίου

Πρόστιμο 200 ευρώ θα πληρώσουν όσοι προχωρήσουν στην απογραφή μετά το τέλος του χρόνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ψηλαφίζοντας την κτηνοτροφία του μέλλοντος

Η Ένωση Κτηνοτρόφων Προβάτου Φυλής Λέσβου δείχνει στην πράξη την κατεύθυνση που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει η πρωτογενή παραγωγή του νησιού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

«Χωρίς συνενώσεις οι συνεταιρισμοί της Λέσβου δεν έχουν μέλλον»

Το μέλος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού ΚΑΠΗΣ Αχιλλέας Κιαχαγιάς μίλησε το ραδιοφωνικό σταθμό 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Μιλάμε Οικονομικά»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σε νευρική κρίση... οι τιμές του ελαιολάδου

Αστάθεια στις τιμές, πτώση της ποιότητας και μειωμένη ζήτηση στις μεσογειακές αγορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Κεντρικός ο ρόλος του λογιστή από τα Γιαννιτσά

Συνεχίστηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο «χάρτης» πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Το ποσό των 2,42 δις ευρώ θα πληρωθούν σε 4,29 εκατομμύρια δικαιούχους ως τις 31 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πρώτος σε ψήφους ο Ιγνάτης Μανάβης στο Συνεταιρισμό Στύψης

Δείτε εδώ αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεσηκώνονται οι αγρότες, τα τρακτέρ κατεβαίνουν στην Αθήνα

Μετά το «πάγωμα» των ενισχύσεων και την εξάπλωση της ευλογιάς, οι παραγωγοί ενώνουν δυνάμεις – Η ΕΘΕΑΣ καλεί σε πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στις αρχές Νοεμβρίου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σκέρτσος: Γνώριζε το Μαξίμου όσο συμβαίνουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού παραδέχθηκε πως η Προεδρεία της κυβέρνησης γνώριζε τι γίνονταν με τις αγροτικές επιδοτήσεις