× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Αυταρχικός κατήφορος…»

Η ΕΛΜΕ Λέσβου για την παρέμβαση Εισαγγελέα στις μαθητικές καταλήψεις σχολείων της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/1/2024

«Αυταρχικός κατήφορος…»
' χρόνος ανάγνωσης

«Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου ενημερώθηκε ότι διατάχθηκε προανακριτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης με αφορμή τις μαθητικές κινητοποιήσεις στα σχολεία της Λέσβου» αναφέρει η ανακοίνωση του συνδικαλιστικού οργάνου των καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λέσβου.

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κινητοποιήσεις αυτές που αφορούν μεγάλο αριθμό σχολείων έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα και αποτελούν έκφραση της αντίδρασης της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητών- γονιών - εκπαιδευτικών) στις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση στον χώρο της εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα αφορούν την κατάργηση της ίσης και δωρεάν πρόσβασης των μαθητών/τριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών κολλεγίων και πανεπιστημίων καθώς και την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με εξετάσεις κατά το πρότυπο της τράπεζας θεμάτων ακόμα και στο γυμνάσιο.

Το τοπίο που θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της. Οι πανεπιστημιακές σπουδές θα είναι εξασφαλισμένες για όσους μπορούν να πληρώνουν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά κολλέγια και παραρτήματα πανεπιστημίων ενώ για τους υπόλοιπους- μη έχοντες τις χιλιάδες ευρώ για τον σκοπό αυτό- μόνη επιλογή είναι η εξεταστική κούρσα και η ΕΒΕ.Με δεδομένα όλα τα παραπάνω το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λέσβου προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Μυτιλήνης σήμερα 22 Ιανουαρίου όπου ενημερωθήκαμε ότι πρόκειται για αυτεπάγγελτη δίωξη που ασκείται με σκοπό τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η προανακριτική έρευνα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον σκοπό που εξυπηρετεί.

Την εκπαιδευτική διαδικασία παρακωλύει η de facto κατάργηση του αναφαίρετου και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των παιδιών στην ίση πρόσβαση στη μόρφωση αφού ακόμα και σήμερα, 22 Ιανουαρίου υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών που ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ σε βασικές ειδικότητες.

Την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές, τους γονείς, τους φοιτητές αλλά και τους πτυχιούχους των Δημοσίων Πανεπιστημίων, αφορά ΑΜΕΣΑ η «κατάργηση» του άρθρου 16 του Συντάγματος από την κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται δωρεάν και αποκλειστικά από το κράτος, καθώς ανοίγει ο δρόμος για πτυχία με «τιμοκατάλογο» για όποιον έχει να πληρώσει, ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων μπαίνουν ένα πλήθος φραγμών, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) το Εθνικό Απολυτήριο με την διεξαγωγή μίνι Πανελληνίων εξετάσεων σε κάθε λυκειακή τάξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλήθεια, ποινικό αδίκημα διαπράττουν οι μαθητές και οι μαθήτριες που αγωνίζονται για τα κεκτημένα και κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα και τους νόμους δικαιώματά τους ή είναι υποχρέωση τους η υπεράσπιση τους κατά τις επιταγές του ίδιου του Συντάγματος;

Τέτοιες κινήσεις πώς μπορεί να ερμηνευθούν αν όχι ως απόπειρα εκφοβισμού μικρών παιδιών και των οικογενειών τους όπως αναφέρουν και τα δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ; Δεν πρόκειται για μια κίνηση εναρμονισμένη με το κλίμα καταστολής που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση σε όλες τις φωνές διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές διάλυσης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας παιδείας;

Το σχολείο δεν είναι σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι καταδότες των μαθητών τους. Αυτές οι πρακτικές ήταν αγαπημένες επιλογές των απολυταρχικών καθεστώτων κι όχι της πολιτείας σε καιρό δημοκρατίας. Το μαθητικό κίνημα είναι ανεξάρτητο και παίρνει τις αποφάσεις του μέσω των εκλεγμένων του οργάνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όποιοι ψάχνουν υποκινητές και ποινικά αδικήματα στην μαθητική και σχολική κοινότητα κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων είναι πολύ μακριά από την εκπαιδευτική πραγματικότητα. Όσοι θεωρούν ότι ο εκφοβισμός, οι ανακρίσεις ή το «σπάσιμο» των καταλήψεων με εισβολή της αστυνομίας (όπως συνέβη στην Κέρκυρα) είναι ο τρόπος να συζητάμε με τους έφηβους μαθητές μας, δεν έχουν ιδέα από παιδαγωγική προσέγγιση των ζητημάτων που οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα σχολεία!

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες στην υπεράσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των μαθητών μας και των οικογενειών τους με παιδαγωγική ευθύνη και πλήρη συναίσθηση του κοινωνικού μας ρόλου.
Αυτές οι κινήσεις δε μας τρομοκρατούν, αντίθετα αποδεικνύουν τον αυταρχικό κατήφορο και των πανικό όσων εναρμονίζονται με την κυβερνητική επιλογή για διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

-Καλούμε την εισαγγελία πρωτοδικών να σταματήσει κάθε πίεση στους συναδέλφους.

-Καλούμε την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη ΔΔΕ Λέσβου να πάρει άμεσα δημόσια θέση για τις αντιπαιδαγωγικές και κατασταλτικές αυτές πρακτικές που -όπως έχει αποδειχθεί διαχρονικά- όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματικές αλλά τορπιλίζουν τις σχέσεις εκπαιδευτικών και μαθητών και φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που διακηρύσσουν.


-Καλούμε την ΟΛΜΕ να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η προσπάθεια επιβολής σιωπητηρίου σε κάθε μαθητική αντίδραση με κατασταλτικές μεθόδους που αντιμετωπίζουν τους μαθητές ως παραβάτες του ποινικού κώδικα και τους εκπαιδευτικούς ως υποψήφιους καταδότες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση ζωής στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρών

Εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν σε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και χρήση απινιδωτή από το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
Εκπαίδευση ζωής στο Δημοτικό Σχολείο Λουτρών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο Βοστάνειο για να τιμήσουν τις γυναίκες

Συμβολική επίσκεψη του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου με λουλούδια και ευχές στις γυναίκες ασθενείς και στο προσωπικό του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
Στο Βοστάνειο για να τιμήσουν τις γυναίκες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Απολιθωμένο Δάσος αφηγείται την ιστορία του Αιγαίου

Εκπαιδευτική εμπειρία στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με παρουσιάσεις, ξενάγηση και γεύσεις παράδοσης
Το Απολιθωμένο Δάσος αφηγείται την ιστορία του Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστικό κάλεσμα της ΔΑΣ‑ΑΔΕΔΥ Λέσβου για την 8η Μάρτη

Στήριξη στις κινητοποιήσεις των σωματείων και διεκδίκηση ουσιαστικής ισοτιμίας για τις εργαζόμενες γυναίκες
Αγωνιστικό κάλεσμα της ΔΑΣ‑ΑΔΕΔΥ Λέσβου για την 8η Μάρτη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι πυροσβέστες του Βορείου Αιγαίου ζητούν ενίσχυση και στήριξη

Θετικό κλίμα στη συνάντηση με τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου
Οι πυροσβέστες του Βορείου Αιγαίου ζητούν ενίσχυση και στήριξη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Όταν όλα σωπαίνουν μιλάνε οι ραδιοερασιτέχνες της Λέσβου

Ο πρόεδρος των ραδιοερασιτεχνών Λέσβου Πρόδρομος Μελέτογλου εξηγεί γιατί οι ασύρματοι γίνονται κρίσιμοι σε θεομηνίες, μπλακ άουτ και διακοπές επικοινωνιών
Όταν όλα σωπαίνουν μιλάνε οι ραδιοερασιτέχνες της Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Έδωσαν αίμα ζωής μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Συμμετοχή στην εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Λέσβου
Έδωσαν αίμα ζωής μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δράση του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Τρίτους κατά της Σχολικής Βίας

Συμβολικά μηνύματα από μαθητές και εκπαιδευτικούς στις 6 Μαρτίου
Δράση του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Τρίτους κατά της Σχολικής Βίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

8η Μάρτη: Τιμή στους αγώνες των γυναικών από την ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Λέσβου

Ανακοίνωση για την ιστορική διαδρομή της πάλης για ισοτιμία και τα σύγχρονα αιτήματα των εργαζόμενων γυναικών
8η Μάρτη: Τιμή στους αγώνες των γυναικών από την ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαθητές από Μυτιλήνη και Λευκωσία γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο του ERASMUS+ στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Άντισσας
Μαθητές από Μυτιλήνη και Λευκωσία γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αγώνας για έμφυλη δικαιοσύνη από το Κέντρο Διοτίμα

Ανακοίνωση της οργάνωσης με αφορή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας
Αγώνας για έμφυλη δικαιοσύνη από το Κέντρο Διοτίμα
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Νέοι από όλη την Ευρώπη ζουν την εμπειρία της υπαίθρου στα Χύδηρα

Erasmus+ Youth Exchange στη Λέσβο 10–16 Ιουνίου 2026 με digital detox, παραδοσιακές δραστηριότητες και πλήρη κάλυψη εξόδων για νέους 18–30 ετών
Νέοι από όλη την Ευρώπη ζουν την εμπειρία της υπαίθρου στα Χύδηρα