× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πρόσω ολοταχώς για δίδακτρα και στα πτυχία

Η Τίνα Ζορμπαλά πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου μιλά στο «Ν» για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και την κατεύθυνση θέσπισης διδάκτρων ακόμα και στα προπτυχιακά των δημοσίων Πανεπιστημίων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/1/2024

Πρόσω ολοταχώς για δίδακτρα και στα πτυχία
Παναγιώτης Μπαλάσκας/ από την πορεία φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ
' χρόνος ανάγνωσης

Τι κακό θα γίνει στα δημόσια Πανεπιστήμια, αν ιδρυθούν και τα ιδιωτικά; Το κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου εδώ και μήνες έχει διαφωνήσει με την αναθεώρηση του άρθρου 16, κάνοντας λόγο για συνταγματική εκτροπή αναφορικά με την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Με την πρόεδρο του Συλλόγου ΔΕΠ, Τίνα Ζορμπαλά μίλησε ο Θράσος Αβραάμ στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm: «Η κυβέρνηση θεωρεί ιστορική ανορθογραφία τη μη ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Δεν είναι έτσι όμως, αυτό δεν είναι ανορθογραφία είναι ο αγώνας του ελληνικού λαού για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για ίσες ευκαιρίες απέναντι στα παιδιά.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ θα ασκήσει πίεση στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, αλλά και σε όλα τα ΑΕΙ με κατεύθυνση τη θέσπιση διδάκτρων σε προπτυχιακές σπουδές: «Ηδη γίνεται αυτή η πίεση για τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα»

Χαρακτήρισε παραπλανητικό τον τίτλο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης περί «ελεύθερου» Πανεπιστημίου, σαν να μην είναι ελεύθερα τα δημόσια Πανεπιστήμια, πρόσθεσε: «Στο εξωτερικό υπάρχουν ελάχιστα ιδιωτικά Πανεπιστήμια με ελάχιστους φοιτητές και μέτρια με βάση τις διεθνείς αξιολογήσεις, ενώ υπάρχουν μη κρατικά Πανεπιστήμια. Συνεπώς το επιχείρημα περί ιδιωτικών σε αφθονία δεν ευσταθεί»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά ΑΕΙ που υπάρχουν στο εξωτερικό, «αυτά είναι το MIT για παράδειγμα, το οποίο όπως και όλα τα άλλα, το Χάρβαρντ ή το Columbia δεν έχουν φτιάξει παραρτήματα σε καμία άλλη χώρα, ακριβώς γιατί έχουν πολύ καλή φήμη και δεν θέλουν να εμφανίζονταν σαν μανιτάρια σε άλλες χώρες. Δίνουν δε πολύ ακριβούς μισθούς στους καθηγητές, ακριβώς για το έργο τους» εξήγησε η κ. Ζορμπαλά.

«Τα Πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις, όπως η Microsoft για να βρίσκονται σε κάποιο ανταγωνισμό, όπως θέλει η κυβέρνηση. Είναι χώροι έρευνας και διδασκαλίας και υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους ανέκαθεν. Με αυτόν τον τρόπο είναι και πιο αποτελεσματική η έρευνά τους» πρόσθεσε. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι οι φοιτητές δεν είναι «πελάτες» και ότι η ίδρυση των κολλεγίων με επαγγελματικά δικαιώματα, δεν σταμάτησε τους Ελληνες γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό.

«Ολ΄ αυτά τα γνωρίζει η κυβέρνηση με στοιχεία. Αλλά επιμένει στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων» επισήμανε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου ΔΕΠ. «Οπου ιδρύθηκαν ιδιωτικά Πανεπιστήμια στον κόσμο, και μάλιστα χρηματοδοτούμενα από το κράτος εκεί, αναδείχτηκαν και απάτες, αντίστοιχες των ιδιωτικών νοσοκομείων ή σιδηροδρόμων, με συνέπεια οι απόφοιτοί τους να βρεθούν χωρίς πτυχία, ενώ είχαν πληρώσει τα δίδακτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζορμπαλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που μπορεί να ανέλθουν και σε 16.000 ευρώ τον χρόνο, ακόμα και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (όπου μόνο δύο μεταπτυχιακά δεν έχουν δίδακτρα). Υπογράμμισε ότι ήταν μία λύση, «κακή», προκειμένου να επιλυθεί με έναν άσχημο τρόπο η υποχρηματοδότηση των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου