× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έρχονται δύο νέα στεγαστικά προγράμματα

Τι είναι και τι προσφέρουν το «ανακαινίζω - ενοικιάζω» και η «κοινωνική αντιπαροχή»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2024

Έρχονται δύο νέα στεγαστικά προγράμματα
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η φθηνή στέγη για νέους και ευάλωτες ομάδες αποτελεί την κεντρική επιδίωξη του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενείας, το οποίο θέτει σε εφαρμογή δύο μεγάλα προγράμματα στεγαστικής πολιτικής. Πρόκειται για τα προγράμματα «ανακαινίζω – ενοικιάζω» και «κοινωνική αντιπαροχή».
Βασική στόχευση των προγραμμάτων είναι η ένταξή τους στην αγορά ακινήτων – αφού πρώτα γίνουν λειτουργικά – τα ακίνητα που οι ιδιοκτήτες τους κρατούν κλειστά για διάφορους λόγους.
Σημειώνεται πως στη χώρα μας καταγράφονται από τα υψηλότερα ποσοστά κλειστών ακινήτων τόσο στην Ε.Ε. όσο και στις χώρες του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 750.000 ακίνητα δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως κενά ή κλειστά, ενώ, με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, τα κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση ακίνητα σε όλη τη χώρα μπορεί να φτάνουν και τις 900.000.
«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»
Εντός του πρώτου τριμήνου του έτους αναμένεται να εκδοθεί η σχετική κοινή υπουργική απόφαση για το πρόγραμμα «ανακαινίζω – ενοικιάζω». Το πρόγραμμα  στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών και προβλέπει την επιδότηση του κόστους της ανακαίνισής τους με το 40% και έως 10.000 ευρώ.
Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων για ένα ακίνητό τους (για κατοικία), εφόσον:
1. Διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50%.
2. Το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
3. Έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, η συνολική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.
4. Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων ετών.
5. Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.
Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά: Τα σχετικά τιμολόγια να εξοφλούνται ηλεκτρονικά. Μετά την ανακαίνιση να προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών. Αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.
Δημόσια κτίρια
Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «κοινωνική αντιπαροχή» που έχει ως στόχο την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με στόχο την παροχή κατοικίας με χαμηλό ενοίκιο. Η δράση αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών εφαρμόζοντας ως μοντέλο για τη διάθεσή τους ή το ενοίκιο ή την αγορά ή το μοντέλο rent to own. Η δράση θα έχει μηδενικό κόστος για το Δημόσιο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος αναμένεται να αξιοποιηθούν ακίνητα του Δημοσίου μέσω συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών Η ΔΥΠΑ θα παραχωρεί το αδόμητο οικόπεδο για το οποίο θα επιλέγεται ο ανάδοχος μετά από διαγωνισμό που θα αναλαμβάνει να κατασκευάσει σύγχρονα κτίρια κατοικιών και εμπορικών χρήσεων με βάση τις προδιαγραφές που προβλέπει η προκήρυξη.
Ο δημόσιος φορέας θα διατηρεί την κυριότητα των ακινήτων ενώ ο ανάδοχος θα λαμβάνει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνική Αντιπαροχή. Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται στην προκήρυξη.
Οι περιοχές ανέγερσης κατοικιών
Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή , έχουν εντοπιστεί 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο βρίσκεται στην Αττική. Υπάρχουν και εκτάσεις εκτός σχεδίου, όπως επίσης και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία. Πρόκειται για 11 στρέμματα στην Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στην Ξάνθη και 74 στον Βόλο, όπου και θα ανεγερθούν κοινωνικές κατοικίες. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με σύμπραξη μεταξύ ΔΥΠΑ και κατασκευαστικών εταιρειών. Η ΔΥΠΑ θα διαθέσει οικόπεδα στα οποία οι ιδιώτες θα ανεγείρουν σπίτια και το 30% έως 60% από αυτά θα ενοικιαστεί σε νέους με χαμηλή τιμή, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν να τα αγοράσουν. Η τιμή αγοράς θα είναι ελκυστική, καθώς θα συνυπολογιστούν και τα ενοίκια που κατέβαλαν όπως και τυχόν άλλες δαπάνες συντήρησης ή επισκευής.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Ως την Παρασκευή λύσεις, οκτώ μήνες κοροϊδίας φτάνουν»

Σκληρό μήνυμα των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων προς την κυβέρνηση μετά την παρέλαση – Καταλογίζουν στους πολιτικούς την καθυστέρηση, καταγγέλλουν την απόσυρση του στρατού και απαιτούν πληρωμές, σφαγεία και σχέδιο για την επόμενη ημέρα
«Ως την Παρασκευή λύσεις, οκτώ μήνες κοροϊδίας φτάνουν»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»

Δήλωση από τον Θωμά Μόσχο, εκπρόσωπο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΛΑΣ, για τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην εξέδρα των επισήμων και τον αγώνα των οικογενειών τους να παραμείνουν στη Λέσβο
«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα

Μαθητές και πολιτικά τμήματα τίμησαν την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, χωρίς τη συμμετοχή του στρατού, αφού το Υπουργείο απέσυρε την άδειά του – Οι κτηνοτρόφοι και τα παιδιά των κοπαδιών που θανατώθηκαν στη θέση των επισήμων, κοντά τους ο δήμαρχος.
Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο

Οκτώ μήνες κρίσης έγιναν κραυγή διαμαρτυρίας στην προκυμαία – Η ένταση για την παρουσία των πολιτικών επισήμων, οι μαρτυρίες των παραγωγών και η παρέλαση με τους κτηνοτρόφους και τα παιδιά τους στη θέση των επισήμων
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων

Χωρίς πολιτικούς επισήμους στην εξέδρα, μετά την καθυστέρηση και την αντιπαράθεση – Μαζί με τους κτηνοτρόφους η δημοτική αρχή
Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη

Αδιέξοδο με την επιμονή των πολιτικών να ανέβουν στην εξέδρα. Οι κτηνοτρόφοι δέχονται να γίνει η παρέλαση με την παρουσία στρατιωτικών και του δημάρχου Μυτιλήνης
Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με σημαίες και πανό απέναντι από τους επισήμους οι κτηνοτρόφοι

Από την Περιφέρεια στον χώρο της παρέλασης η διαμαρτυρία – Ζητούν ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου
Με σημαίες και πανό απέναντι από τους επισήμους οι κτηνοτρόφοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους

Εκκρεμότητες στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2025 και καθυστερήσεις σε μέτρα του Πυλώνα ΙΙ τέθηκαν σε συνάντηση στη ΓΔΕΛΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε εδώ πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ