× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο «Μικρασιατική Εκστρατεία. Τα βήματα προς την Καταστροφή»

Πρωτότυπες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό περιλαμβάνει το βιβλίο του Στρατή Χαραλάμπους

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2024

Μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο «Μικρασιατική Εκστρατεία. Τα βήματα προς την Καταστροφή»

Με την συμμετοχή δεκάδων Μυτιληνιών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Μικρασιατική Εκστρατεία. Τα βήματα προς την Καταστροφή» του Αντιστράτηγου ε.α. Στρατή Χαραλάμπους, το απόγευμα του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στην Μυτιλήνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο συγγραφέας σε δήλωση του στην κάμερα του «Ν» τόνισε: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για εμένα. Μετά από μια δεκαετή και πλέον έρευνα, πάνω στο θέμα της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Καταστροφής που ακολούθησε, κατόρθωσα με την οικονομική στήριξης της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών, να εκδοθεί το βιβλίο μου το οποίο αν κρίνω από την παρουσία των αρχών και του κόσμου της Μυτιλήνης στην παρουσία του θα είναι πάρα πολύ επιτυχημένο. Η έρευνα ξεκίνησε, πριν από 10 χρόνια περίπου, σε Ελληνικές, Τουρκικές και Αγγλικές πηγές. Κατόρθωσα και συγκέντρωσα όλα τα στοιχεία, το φωτογραφικό υλικό που περιλαμβάνεται στο βιβλίο είναι από το αρχείο του κ. Αναγνώστου (σ.σ. αναφέρεται στον Πρόεδρο της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών Στρατή Αναγνώστου) και ορισμένες άλλες που αγόρασα εγώ. Είναι πρωτότυπες οι φωτογραφίες όπως και όλα τα συνοδεύτηκα αρχειακά έγγραφα (αναφορές, εκθέσεις κλπ)».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών Στρατής Αναγνώστου τόνισε: «Παρουσιάσαμε σήμερα το βιβλίου του Στρατή Χαραλάμπους, είναι ένα πολύ σημαντικό βιβλίο, για την ιστορία της χώρας μας και της Λέσβου, αφού η Λέσβος δέχθηκε τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και τον ηττημένο στρατό. Είναι ένα βιβλίο πάρα πολύ αξιόλογο, στηρίζεται στην Ελληνική και την Τουρκική βιβλιογραφία, πρέπει να το διαβάσει όλος ο κόσμος για να δούμε πια ήταν τα λάθη που κάναμε εκείνη την εποχή ώστε να μην τα επαναλάβουμε.


Θελήσαμε να κάνουμε μια πρωτοτυπία και στο βιβλίο βάλαμε ανέκδοτες φωτογραφίες που για πρώτη φορά θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας. Κι επειδή είχα στο προσωπικό μου αρχείο πολλές φωτογραφίες από την Μικρασιατική Εκστρατεία βάλαμε αυτές τις φωτογραφίες, αγοράσαμε και κάποιες άλλες από δημοπρασίες, τις βάλαμε και αυτές για να εμπλουτίσουμε την έκδοση.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαΐδης τόνισε πως πρέπει να διαβαστεί το βιβλίο για να μην κάνουμε τα ίδια λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στην άμυνα της χώρας και των νησιών σημειώνοντας «Ο Τούρκος φοβάται την στρατιωτική ισχύ. Με δυνατή στρατιωτική ισχύ και μονοιασμένο τον Ελληνικό λαό δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».
Ομιλητές στην παρουσία του βιβλίου ήταν ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Παναγιώτης Γρηγορίου, ο Δρ. Θεολογίας του Α.Π.Θ. Αθανάσιος Καλαμάτας και ο Δρ. Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πρόεδρος της Εταιρείας Λεσβιακών Μελετών Στρατής Αναγνώστου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση