× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες»

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για το μεταναστευτικό στην οποία παρέστη ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και οι δήμαρχοι της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/1/2024

«Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

«Δίκαιη μεταναστευτική πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά ή ανύπαρκτα σύνορα, αλλά κανόνες. Και αυτούς τους κανόνες τηρήσαμε το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση της προσφυγικής κρίσης».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το μεσημέρι σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές Λύσεις στην Κοινή Πρόκληση της Μετανάστευσης» παρουσία μεταξύ άλλων του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαρ. Σχοινά, της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson και των πρέσβεων των χωρών της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με την ευρωπαία επίτροπο επισήμανε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, και σύνδεση των αρχών του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την προάσπιση των αρχών της Ευρώπης. Τόνισε ότι η διαχείριση του προβλήματος θα κρίνει την αξιοπιστία της ΕΕ και είπε ότι πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη το εάν η ΕΕ ξέρει να μεταφράζει τις διακηρύξεις της σε μια αποτελεσματική πολιτική. Τόνισε ότι για την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη η φύλαξη των συνόρων της, ενώ καταφέρθηκε εναντίον όσων -όπως είπε- επιχείρησαν να συκοφαντήσουν την Ελλάδα, «χωρίς να διστάσουν να κατασκευάσουν ακόμη και τραγωδίες». Άφησε αιχμές λέγοντας ότι αυτοί εξυπηρετούσαν τα σχέδια των λαθροδιακινητών, και είπε ότι τους κανόνες που τήρησε η Ελλάδα το 2020 απέναντι στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού, τους τηρεί και σήμερα απέναντι σε όσους καλλιεργούν στην Ελλάδα την εχθροπάθεια και ξενοφοβία, με μια μορφή λαϊκισμού που με ευκολία φορτώνει κάθε πρόβλημα στον ανώνυμο ξένο. «Αντίπαλος της πολιτείας είναι κάθε παράνομος και παραβάτης, και όχι ξένος ή δικός μας» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι οι παράνομες ροές μεταναστών το 2023 ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και η κυβέρνηση διαχειρίστηκε το πρόβλημα πολύ καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επισήμανε ότι η χώρα μας συχνά είναι ενδιάμεσος σταθμός και ο τελικός στόχος των μεταναστών είναι να μεταβούν στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, τονίζοντας με έμφαση τον ρόλο της χώρας μας στη φύλαξη των ανατολικών χερσαίων και θαλάσσιων ευρωπαϊκών συνόρων.

Όσοι φτάνουν στα νησιά καταγράφονται και ταυτοποιούνται στις σύγχρονες και οργανωμένες δομές, σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019 είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «μιλάμε για μια άλλη εικόνα στα νησιά του Αν. Αιγαίου» την οποία όπως είπε την πιστώνεται η κυβέρνηση «και η ΕΕ που μας στήριξε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε λόγο για ανάγκη γρήγορων διαδικασιών παροχής ασύλου εκεί που πρέπει με τυποποιημένες διαδικασίες και προσέθεσε ότι η Ελλάδα πέτυχε να αναγνωριστεί από την Ευρώπη ότι προτεραιότητα είναι η εξάρθρωση των δικτύων των παράνομων διακινητών. Εξήρε την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν ώστε πια η Ελλάδα δεν θα είναι η μόνη χώρα της περιοχής που ανήκει στη Σένγκεν και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στέκεται δίπλα στα νησιά που σήκωσαν το βάρος της μετανάστευσης, με περισσότερους πόρους.

Επισήμανε τη συμφωνία με την Τουρκία για ταχεία παροχή βίζας που επιτρέπει την επίσκεψη σε δέκα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ευχαρίστησε την ευρωπαία επίτροπο για την στήριξη της σε αυτό. Προσέθεσε ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση δημοσιονομικού πλαισίου εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα εγκριθεί την 1η Φεβρουαρίου, καθιστώντας όμως σαφές ότι θα δεχθούμε τη διαπραγμάτευση αρκεί να αυξήσουμε τα κονδύλια για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης».

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι στα ζητήματα επιστροφών «πρέπει να δούμε περισσότερα» και υπογράμμισε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι πεδίο διχασμού αλλά η σωστή αντιμετώπιση του μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου «αρκεί από τη μια πλευρά να έχουμε πολιτική που στηρίζεται στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και από την άλλη τη διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίσει τα κενά εργασίας που υπάρχουν την πατρίδα μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, μπορεί η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην διαμόρφωση αυτής της ισορροπίας στην Ευρώπη και σημείωσε ότι ο συντονισμός της νόμιμης μετανάστευσης έχει να δείξει ακόμη δείγματα γραφής, σε ένα διαρκές ισοζύγιο με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας μας.

«Να μην φοβόμαστε τη λέξη ενσωμάτωση στην Ελλάδα, είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία, το αποδείξαμε στο παρελθόν ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε από ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Έχουμε παραδείγματα δεύτερης γενιάς οικονομικών μεταναστών με μεγάλη επιτυχία» είπε ο πρωθυπουργός.

Κατέληξε επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τάχθηκε από τη συγκυρία να υπηρετήσει μια ευρωπαϊκή αποστολή, να αποδείξει ότι ο κυματισμός της ιστορίας δεν πρέπει να απειλήσει το σκάφος που ταξιδεύουμε στο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στις ευρωεκλογές καλούμαστε να αποδείξουμε όσοι αγαπούμε την Ευρώπη ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, ανοίγοντας παράθυρο στη συνεργασία με βάση την πραγματικότητα, και πυξίδα το μέτρο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά στη μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πρωτιά του Αυτόνομου Δικτύου στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στη Λέσβο

Αμετάβλητη η εκπροσώπηση στο ΠΥΣΠΕ, με έναν αιρετό από το Αυτόνομο Δίκτυο και έναν από τη ΔΑΚΕ – Ποιοι εκλέγονται
Πρωτιά  του Αυτόνομου Δικτύου στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στη Λέσβο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στον Παπάδο

Σύγκρουση δύο Ι.Χ. κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα της Γέρας
Τροχαίο με ανατροπή αυτοκινήτου στον Παπάδο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πάνω από 8,5 κιλά χασίς κατασχέθηκαν στη Λέσβο, συνελήφθη 39χρονος

Έλεγχος σε φορτηγό στον δρόμο Μυτιλήνης–Καλλονής οδήγησε σε έρευνες σε δύο κατοικίες – Ο συλληφθείς κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
Πάνω από 8,5 κιλά χασίς κατασχέθηκαν στη Λέσβο, συνελήφθη 39χρονος
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Λέσβος των Βαλκανικών Πολέμων βρίσκει τη φωνή της

Πώς τα τραγούδια της χαράς και της ελπίδας αποτύπωσαν τον ενθουσιασμό της απελευθέρωσης μέσα από γερμανικές μελωδίες, προσωμιακά και τα περίφημα Επίστρατα
Η Λέσβος των Βαλκανικών Πολέμων βρίσκει τη φωνή της
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τα προβλήματα των σχολείων της Μυτιλήνης στο τραπέζι του Υφυπουργού Παιδείας

Υπόμνημα παρέδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων, Παναγιώτης Λύμπος – Αίτημα για ουσιαστική επαφή της πολιτικής ηγεσίας με την τοπική κοινωνία
Τα προβλήματα των σχολείων της Μυτιλήνης στο τραπέζι του Υφυπουργού Παιδείας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου

Κάλεσμα στήριξης των ψηφοδελτίων της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια – Αναλυτικά οι υποψηφιότητες για ΠΥΣΠΕ Λέσβου και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου
ΑΣΕ: «Οι ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών μπροστά» στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»

Η παράταξη συμμετέχει στις εκλογές αιρετών εκπροσώπων στα ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ Βορείου Αιγαίου, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου
Με 22 υποψηφίους η «Συλ‑Λογική Εκπαιδευτικών»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή

Το Επιμελητήριο Λέσβου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΕΕΔΕΓΕ με εκπρόσωπο τη Βάλια Μπαρμπατιώτη – Σχεδιάζονται συναντήσεις με γυναίκες επιχειρηματίες σε Λέσβο και Λήμνο για την καταγραφή προβλημάτων και προτάσεων
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα της Λέσβου αποκτά πιο δυνατή φωνή
ΥΓΕΙΑ

Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς
Συλλαλητήριο για τη δημόσια υγεία στη Λέσβο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι

Διήμερο σεμινάριο για ενήλικες στις 21 και 22 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη από το «Μικρό Ροκέ», με εισηγητή τον έμπειρο προπονητή Δημήτρη Μαυρέα
Από τον Μεσαίωνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με όχημα το σκάκι