× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που ξεχώρισα και επέλεξα για το τέλος της φετινής χρονιάς

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΟΥ*

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/12/2023

Βιβλία που ξεχώρισα και επέλεξα για το τέλος της φετινής χρονιάς
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Απίστευτο μου φαίνεται! Πέρασε ακόμα ένας ολόκληρος χρόνος! Τα εκατοντάδες βιβλία που γνωρίσαμε μαζί από αυτή τη στήλη δεν με άφησαν να το συνειδητοποιήσω! Τι όμορφα που περνά τελικά ο χρόνος με τα βιβλία! Και να που φτάσαμε στις τελευταίες βιβλιοπροτάσεις μου για σας για το 2023! Ελπίζω και εύχομαι να σας φανούν με ευχάριστο τρόπο ‘χρήσιμες’!

Εσύ να με φωνάζεις Εμπενίζερ, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που έκανε και φέτος το θαύμα του στις γιορτές και μοιράζεται μαζί με το αναγνωστικό του κοινό, τούτο το ξεχωριστό βιβλίο! Το προτείνω σε όλους όσους δεν χαίρονται όταν έρχονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά! ‘’Αφιερώνω’’ την βιβλιοπρόταση μου σε όλους όσους κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να τους αλλάξουν γνώμη και διάθεση! Γιατί «[…] τα Χριστούγεννα είναι χαρά»! Η εικονογράφηση είναι της Ντανιέλα Σταματιάδη! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης. Για παιδιά από 4 ετών και πάνω.
Περιγραφή: Δεν ήξερα το όνομά του, γι’ αυτό τον είπα Χ. Ταξίδευε ασταμάτητα και σκόρπιζε χαρά. Με επισκέφτηκε ένα βράδυ που ήμουν θλιμμένος και είχα δηλώσει στη μαμά μου ότι φέτος δεν ήθελα να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Μου ζήτησε επίμονα να παίξουμε. Με παρακίνησε και επιδιορθώσαμε σπασμένα ξύλινα στολίδια. Τελικά ο Χ τα κατάφερε! Με έπεισε πως τα Χριστούγεννα είναι χαρά. Αυτή είναι η ιστορία της γνωριμίας μου με τον Εμπενίζερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξετάσεις για την ΑΪ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, σε κείμενο του Αντώνη Παπαθεοδώρου, με πολύ χιούμορ γραμμένο, πραγματικά με έκανε να γελάσω! Με ξάφνιασε ευχάριστα η τελική ανατροπή και με ευχαρίστησε συνάμα! Αλήθεια, εσύ, μικρέ ή μεγάλε αναγνώστη των προτάσεων μου, «Θα έκανες τα πάντα για να είναι όλα τα παιδιά του κόσμου ευτυχισμένα;». Αυτή η ερώτηση είναι η αγαπημένη μου τούτου του βιβλίου! (Την δική μου απάντηση την ξέρετε όσοι με ξέρετε!). Την επιτυχημένη εικονογράφηση έχει κάνει η Μυρτώ Δεληβοριά, δίνοντας μας άλλη μια απόλυτα ταιριαστή συνεργασία των δύο και μάλιστα για ακόμη μια φορά σε χριστουγεννιάτικο βιβλίο! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, για παιδιά από 4 ετών.
Περιγραφή: Συγχαρητήρια που διάλεξες Αϊ Βασίλης να σπουδάσεις! Καλή επιτυχία εύχομαι ολόκαρδα στις εισαγωγικές σου εξετάσεις!

ΆΛΦΙ ο τάρανδος, της Δέσποινας Πετρή, σε εικονογράφηση Ρ.Κ., μια υπέροχη ιστορία για την μεγάλη αξία και σημασία που έχει η πίστη στα όνειρα μας και η προσήλωση στον στόχο μας! Ναι, όταν κάτι το θέλουμε πολύ και προετοιμαζόμαστε γι αυτό με υπομονή και επιμονή αλλά και πίστη στον εαυτό και στις ικανότητές μας, τελικά το καταφέρνουμε, όπως ο ήρωας του βιβλίου! Διότι, «[…] όταν κάποιος θέλει κάτι πραγματικά και το πιστεύει βαθιά, πάντα το πετυχαίνει». Θα έρθει η στιγμή του! Όπως μας λέει η συγγραφέας μέσω του Άγιου Βασίλη! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Περιγραφή: Ο Άλφι πίστευε και πάντα είχε µια κρυφή επιθυμία, να ταξιδέψει μαζί µε τον Άγιο Βασίλη. Η πίστη µας τελικά κάνει πραγματικότητα τα όνειρά µας; Είναι µια απάντηση που θα πάρει ο μικρός τάρανδος μέσα από την ιστορία αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έρχονται Χριστούγεννα Πρωτοχρονιά & Φώτα, της Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη και του Παντελή Ζούρα, σε εικονογράφηση της Πέγκυ Φούρκα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που τα περιέχει όλα όσα θέλουμε για τις γιορτές! Χωρισμένο σε τρεις ενότητες, περιλαμβάνει διηγήματα στο πνεύμα του Δωδεκαημέρου, κάλαντα, ύμνους, έθιμα, παιχνίδια ως και συνταγές! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΑΜΑ.
Περιγραφή: Το εξαιρετικό βιβλίο της Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη και του Παντελή Ζούρα, επανακυκλοφορεί μετά από πολλά χρόνια, με πλήρως ανανεωμένη εικονογράφηση αλλά και προσαρμογή της θεματολογίας του. Ζήστε το Δωδεκαήμερο “Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά-Φώτα” μέσα από ιστορίες, έθιμα, παραδόσεις και κυρίως την οικογενειακή θαλπωρή και την εκκλησιαστική κατάνυξη, όπως ταιριάζει στις τόσο σημαντικές αυτές ημέρες του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Χαρά και χαμόγελα για μικρούς και μεγάλους. Στολίδια, λαμπιόνια, δώρα, γλυκά, κάλαντα, εκκλησιά και έθιμα, όλα μαζί γίνονται στην καρδιά μας οι αναμνήσεις που θα μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή.
Χρώματα, μυρωδιές και ήχοι μπερδεύονται σε ένα πανηγύρι χαράς, που, αν και είναι το ίδιο για όλους, γίνεται ξεχωριστό για τον καθένα μας. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως όλοι είμαστε ξεχωριστοί, όπως και τα στολίδια του δέντρου, όπως τα γλυκίσματα σε μια στολισμένη βιτρίνα ή τα αναμμένα κεριά στα μανουάλια της εκκλησίας.

Η Βασίλισσα του Χιονιού, του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν, μια λατρεμένη και πασίγνωστη χριστουγεννιάτικη ιστορία, από την σειρά Ιστορίες για τα Χριστούγεννα! Διασκευή Valentina Deina, η παραμυθένια εικονογράφηση είναι της Daniela Volpari. Που αξίζει να μοιραστείτε με τους μικρούς βιβλιόφιλους για να τους μιλήσετε για την δύναμη της αγάπης! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις χάρτινη πόλη!
Περιγραφή: Μια φορά κι έναν καιρό... ένα κομματάκι γυαλιού από έναν μαγικό καθρέφτη μπήκε στο μάτι του Κάι και τον άλλαξε. Άρχισε να φέρεται άσχημα ακόμα και στην αγαπημένη του φίλη, την Γκέρντα. Όταν εμφανίστηκε μπροστά του η Βασίλισσα του Χιονιού, τον μάγεψε και τον πήρε μαζί της στο παγωμένο παλάτι της. Τότε, η Γκέρντα αποφάσισε να ξεκινήσει ένα τολμηρό ταξίδι για να τον αναζητήσει...

Είναι γιορτές, έχουμε αργίες και την ευκαιρία να περάσουμε περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο με αυτούς που αγαπάμε πίοτερο, τα παιδιά και κάποιοι ακόμα πιο τυχερή τα εγγόνια μας! Ευκαιρία να μπούμε σε ‘περιπέτειες’, να κάνουμε όμορφα πράγματα μαζί, όπως μαγειρέματα! Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη και την παρέα του συνταγές για μικρά χεράκια! Η συγγραφέας του, η Ελένη Κατσούλη, έκανε το ‘μαγείρεμα’ για μας, μικρούς και μεγάλους, διασκεδαστικό μα και εύκολο! Η εικονογράφος η Σάντρα Ελευθερίου, το έκανε ευχάριστο και πολύ δελεαστικό θα έλεγα! Οι δύο τους μου άνοιξαν την όρεξη για μαγείρεμα και διάβασμα, αφού εδώ έχουμε ιστορίες μαγειρεμάτων μιας παρέας, αυτή του Πάρη! Φαντάζομαι το ίδιο θα συμβεί και σε σας! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας!

Περιγραφή: Ένα πρωτότυπο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας με 8 απολαυστικές συνταγές-ιστορίες. Ο ήρωας των ιστοριών, ο μικρός Πάρης, συνεργάζεται με τους φίλους και τις φίλες του και την απαραίτητη βοήθεια κάποιου ενήλικα εκτελούν τη συνταγή δείχνοντας πώς η μαγειρική μπορεί να γίνει η αγαπημένη απασχόληση κάθε παιδιού.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΛΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη μέσα από ψηφιακά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια – Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης
Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, έργο περίπου 2 εκατ. ευρώ με αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη και χώρους φιλοξενίας
Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Χορωδιακά εργαστήρια για παιδιά στη Μυτιλήνη

Το Φεστιβάλ Χορωδιών Μυτιλήνης γιορτάζει τα δέκα χρόνια του με δράσεις για παιδιά από 8 έως 17 ετών και συναυλία λήξης στο Δημοτικό Θέατρο
Χορωδιακά εργαστήρια για παιδιά στη Μυτιλήνη
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αφιέρωμα στον Αλέν Ντελόν στις Αποθήκες Σαπλιτζά

Η «Μαύρη Τουλίπα» προβλήθηκε στο πλαίσιο των Βραδιών Γαλλικού Κινηματογράφου στη Μυτιλήνη
Αφιέρωμα στον Αλέν Ντελόν στις Αποθήκες Σαπλιτζά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου δεν σταματούν να παίζουν

Νέα εμφάνιση στις 4 Οκτωβρίου στα Πηγαδάκια μαζί με το Χορευτικό Τμήμα Ενηλίκων – Ολοκληρώθηκε ένας πλούσιος κύκλος καλοκαιρινών δράσεων
Τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου δεν σταματούν να παίζουν
ΜΟΥΣΙΚΗ

Νέα χορευτική και χορωδιακή χρονιά για τους «Αιολείς»

Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές και τα μαθήματα παραδοσιακού χορού και τραγουδιού στη Μυτιλήνη
Νέα χορευτική και χορωδιακή χρονιά για τους «Αιολείς»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Δωρεάν μαθήματα μουσικής από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λήμνου

Ξεκινούν οι εγγραφές για μαθητές από 8 ετών στα τμήματα πνευστών οργάνων και θεωρίας μουσικής
Δωρεάν μαθήματα μουσικής από τη Δημοτική Φιλαρμονική Λήμνου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μουσικό «αποκαλοκαίρισμα» στην αγορά της Στύψης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στύψης υποδέχεται το φθινόπωρο με ζωντανή μουσική από τους Manifesto, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου
Μουσικό «αποκαλοκαίρισμα» στην αγορά της Στύψης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο μαέστρος που έμαθε στη Λέσβο να τραγουδά μαζί

Μαθητές και συνεργάτες τίμησαν τον Νίκο Τσιριγώτη σε μια συνάντηση γεμάτη συγκίνηση, αναμνήσεις και ευγνωμοσύνη για τη διαδρομή του στη μουσική ζωή του νησιού
Ο μαέστρος που έμαθε στη Λέσβο να τραγουδά μαζί
ΧΩΡΙΑ

Μια παλιά αγάπη για το σύκο ρίζωσε ξανά στο Ίππειος

Η 12η Γιορτή Σύκου γέμισε το χωριό κόσμο, γεύσεις και αναμνήσεις από μια εποχή που ο καρπός της συκιάς είχε ξεχωριστή θέση στη ζωή του τόπου
Μια παλιά αγάπη για το σύκο ρίζωσε ξανά στο Ίππειος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γέμισε το πολύκεντρο Πολιχνίτου για το «ΧΟ.Ρ.Ο.Σ.»

Ελλάδα, Τουρκία και Αλβανία συναντήθηκαν σε μια βραδιά πολιτιστικού διαλόγου – Σήμερα η παρέλαση, η μουσικοχορευτική συνάντηση και το μεγάλο παραδοσιακό γλέντι
Γέμισε το πολύκεντρο Πολιχνίτου για το «ΧΟ.Ρ.Ο.Σ.»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Νέα μουσική χρονιά για την ANIMATO με χορωδίες και γιουκαλίλι

Τμήματα για παιδιά, νέους και ενήλικες με ανανεωμένο πρόγραμμα και πλούσιο ρεπερτόριο
Νέα μουσική χρονιά για την ANIMATO με χορωδίες και γιουκαλίλι