× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μισθός και επίδομα ανεργίας για 140.000 ανέργους

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της ρύθμισης του ψηφισθέντος ασφαλιστικού νόμου που επιτρέπει στους επιδοτούμενους ανέργους να απασχολούνται ως 12 μέρες τον μήνα χωρίς να κόβεται όλο το επίδομα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/12/2023

Μισθός και επίδομα ανεργίας για 140.000 ανέργους
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά δυνητικά 140.000 ανέργους που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ. Η υλοποίηση της νέας διάταξης θα είναι στα πρότυπα της απασχόλησης των συνταξιούχων, με τη διαφορά ότι οι άνεργοι δε θα μπορούν να υπερβούν τις 12 ημέρες απασχόλησης τον μήνα ενώ θα κόβεται το επίδομα μόνον για τις μέρες της απασχόλησής τους.
Η νέα ρύθμιση ευνοεί τις συμβάσεις κατά παραγγελία, ή αλλιώς τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών» που προβλέπει ο εργασιακός νόμος 5053/2023, καθώς διευκολύνει ανέργους που θέλουν να εργαστούν τα Σαββατοκύριακα, και με το καθεστώς που ίσχυε πριν τον νόμο, είτε θα έπρεπε να απασχοληθούν αδήλωτοι, είτε καθόλου γιατί αν δήλωναν την εργασία τους θα έχαναν όλο το επίδομα.
Με τη νέα διάταξη επιτρέπεται σε ανέργους της ΔΥΠΑ που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας να εργάζονται από 1 ως 3 ημέρες την εβδομάδα και κατ' ανώτατο όριο 12 ημέρες τον μήνα, με ημερήσιες συμβάσεις εργασίας, λαμβάνοντας κατά τις μέρες που θα απασχοληθούν τις αποδοχές εργασίας και όχι το επίδομα. Για τις ημέρες που δε θα απασχοληθούν θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά το επίδομα ανεργίας.
Το κείμενο της διάταξης αναφέρει ότι "δεν εφαρμόζεται η αναστολή της επιδότησης σε επιδοτούμενους ανέργους, στην περίπτωση απασχόλησης με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μίας ημέρας που αναγγέλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, εφόσον η απασχόληση δεν υπερβαίνει σωρευτικά τις τρεις ημέρες εβδομαδιαίως και τις δώδεκα μηνιαίως, αφαιρουμένων από την τακτική επιδότηση ισαρίθμων με τις ημέρες απασχόλησης ημερησίων επιδομάτων".

Για παράδειγμα, ένας άνεργος που παίρνει επίδομα, αν εργαστεί επτά μέρες για τρεις εβδομάδες μέσα στον μήνα (τρεις μέρες την πρώτη εβδομάδα, τρεις την δεύτερη και μια μέρα την τρίτη εβδομάδα) θα στερηθεί τη ημερήσιο επίδομα για επτά μέρες αλλά θα κερδίσει περισσότερα από την αμοιβή που θα πάρει ως εργαζόμενος.
Από τη νέα ρύθμιση προκύπτει κέρδος για τους ανέργους, ακόμη και αν απασχοληθούν με 4ωρα αντί 8ωρα.
Για παράδειγμα:
*Ανεργος με επίδομα 19,16 ευρώ τη μέρα για όλο τον μήνα παίρνει 479 ευρώ (25Χ19,16=479). Με την νέα διάταξη αν απασχοληθεί για 12 μέρες, τότε θα αφαιρεθούν 12 ημερήσια επιδόματα, δηλαδή θα αφαιρεθούν 229,92 ευρώ και το επίδομα ανεργίας θα μειωθεί στα 249 ευρώ. Αν οι μονοήμερες συμβάσεις εργασίας με τις οποίες θα απασχοληθεί, προβλέπουν αμοιβή ίση με το κατώτατο ημερομίσθιο για πλήρη απασχόληση, ίση δηλαδή με 34,84 ευρώ, τότε για τις 12 ημέρες που θα απασχοληθεί θα πληρωθεί με 418 ευρώ. Ο τελικός λογαριασμός βγάζει κέρδος για την τσέπη του καθώς με εργασία 12 ημερών θα πάρει 418 ευρώ μισθό και άλλα 249 ευρώ από το επίδομα, δηλαδή συνολικά από εργασία και επίδομα θα εισπράξει 667 ευρώ. Χωρίς τη ρύθμιση θα έμενε με τα  479 ευρώ του επιδόματος ανεργίας.
*Ανεργος που εργαζόταν με αποδοχές μερικής απασχόλησης λαμβάνει επίδομα ανεργίας 14,37 ευρώ και για όλο τον μήνα παίρνει 359 ευρώ (25Χ14,37=359). Με την νέα διάταξη αν απασχοληθεί για 12 μέρες, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης θα αφαιρεθούν 12 ημερήσια επιδόματα, δηλαδή θα αφαιρεθούν 172,44 ευρώ και θα του μείνουν από το επίδομα ανεργίας 186 ευρώ . Από την 12ήμερη εργασία θα κερδίσει 418 ευρώ, οπότε ο τελικός λογαριασμός, με επίδομα και ημερομίσθιο βγαίνει υπέρ του ανέργου καθώς από μισθό και επίδομα θα πάρει 590 ευρώ ενώ χωρίς τη ρύθμιση θα έμενε με τα 359 ευρώ του επιδόματος.
Κέρδος προκύπτει ακόμη και στην περίπτωση που ο άνεργος λαμβάνει το ημερήσιο επίδομα ανεργίας μερικής απασχόλησης (14,37 ευρώ) και εργαστεί με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς η αμοιβή από την εργασία του, θα είναι στα 17 ευρώ τη μέρα.
Προσοχή: Δε συμφέρει η μερική απασχόληση όταν ο άνεργος λαμβάνει το πλήρες επίδομα  ανεργίας των 19,16 ευρώ τη μέρα καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πάρει τα 17 ευρώ της 4ωρης απασχόλησης τη μέρα, και θα χάσει τα 19 ευρώ του επιδόματος.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Ως την Παρασκευή λύσεις, οκτώ μήνες κοροϊδίας φτάνουν»

Σκληρό μήνυμα των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων προς την κυβέρνηση μετά την παρέλαση – Καταλογίζουν στους πολιτικούς την καθυστέρηση, καταγγέλλουν την απόσυρση του στρατού και απαιτούν πληρωμές, σφαγεία και σχέδιο για την επόμενη ημέρα
«Ως την Παρασκευή λύσεις, οκτώ μήνες κοροϊδίας φτάνουν»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»

Δήλωση από τον Θωμά Μόσχο, εκπρόσωπο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΛΑΣ, για τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην εξέδρα των επισήμων και τον αγώνα των οικογενειών τους να παραμείνουν στη Λέσβο
«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα

Μαθητές και πολιτικά τμήματα τίμησαν την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, χωρίς τη συμμετοχή του στρατού, αφού το Υπουργείο απέσυρε την άδειά του – Οι κτηνοτρόφοι και τα παιδιά των κοπαδιών που θανατώθηκαν στη θέση των επισήμων, κοντά τους ο δήμαρχος.
Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο

Οκτώ μήνες κρίσης έγιναν κραυγή διαμαρτυρίας στην προκυμαία – Η ένταση για την παρουσία των πολιτικών επισήμων, οι μαρτυρίες των παραγωγών και η παρέλαση με τους κτηνοτρόφους και τα παιδιά τους στη θέση των επισήμων
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων

Χωρίς πολιτικούς επισήμους στην εξέδρα, μετά την καθυστέρηση και την αντιπαράθεση – Μαζί με τους κτηνοτρόφους η δημοτική αρχή
Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη

Αδιέξοδο με την επιμονή των πολιτικών να ανέβουν στην εξέδρα. Οι κτηνοτρόφοι δέχονται να γίνει η παρέλαση με την παρουσία στρατιωτικών και του δημάρχου Μυτιλήνης
Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με σημαίες και πανό απέναντι από τους επισήμους οι κτηνοτρόφοι

Από την Περιφέρεια στον χώρο της παρέλασης η διαμαρτυρία – Ζητούν ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου
Με σημαίες και πανό απέναντι από τους επισήμους οι κτηνοτρόφοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους

Εκκρεμότητες στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2025 και καθυστερήσεις σε μέτρα του Πυλώνα ΙΙ τέθηκαν σε συνάντηση στη ΓΔΕΛΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε εδώ πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ