× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το χριστόψωμο της Μικρασίας

Τρώγονταν το πρωί της μέρας των Χριστουγέννων μετά την εκκλησία με τη πρώτη μπουκιά να βουτιέται σε γλυκό λιαστό κρασί

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/12/2024

Το χριστόψωμο της Μικρασίας
' χρόνος ανάγνωσης

Στον Αδραμμυτινό κόλπο, απέναντι από τη βόρεια και ανατολική Λέσβο «πιάναν» τη μαγιά του καιρό πριν το ζύμωμα με «ροβιθόζουμο» και βασιλικό! Σύμφωνα με καταγραφές από Μικρασιάτες πρόσφυγες στη Λέσβο τα ρεβίθια μουσκεύονταν με αγιασμό και βασιλικό. Στη συνέχεια αφήνονταν για επτά μέρες δίπλα από τα εικονίσματα κι ακολουθούσε το σούρωμα σε ένα τουλπάνι. Ότι περίσσευε δεν πεταγόταν μα «δίνονταν στις όρθες (σσ: στις κότες πάει να πει)».

Ακολουθούσε το πρώτο ζύμωμα με λίγο αλεύρι, με σκοπό να γίνει μια μαλακιά και στρωτή ζύμη. Αυτή τη ζύμη τη «σφράγιζαν» με τα χέρια τους και την αφήναν σκεπασμένη σε ένα ζεστό μέρος «να ανεβεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνολικά φούσκωναν με τον ίδιο τρόπο τη ζύμη προσθέτοντας κάθε φορά νερό κι αλεύρι. Την έβδομη φορά προσέθεταν λίγο λάδι, μυρωδικά (μοσχοκάρυδο, κανέλλα) και λίγη ζάχαρη.

Μετά το έβδομο ζύμωμα η ζύμη στολίζονταν με καρύδια και σουσάμι ενώ στα νοτιότερα τμήματα του Αδραμμυτινού κόλπου κοντά στο Αιβαλί σφραγίζονταν και με τα «αιτέλια», μια ξύλινη στρογγυλή σφραγίδα με το δικέφαλο αετό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τρώγονταν το πρωί της μέρας των Χριστουγέννων μετά την εκκλησία με τη πρώτη μπουκιά να βουτιέται σε γλυκό λιαστό κρασί.

Μέχρι την τελευταία του μπουκιά στο Χριστόψωμο δεν μπήγονταν μαχαίρι και τα όποια ψίχουλα πήγαιναν και αυτά «στις όρθες»!Το Μικρασιάτικο αυτό έθιμο τηρείται και σήμερα σε πολλά σπίτια της Λέσβου κυρίως σε αυτά με κατοίκους προσφυγικής καταγωγής.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΑΞΙΔΙΑ

Τα δικαιώματά μας όταν έχει καθυστέρηση η πτήση

Δείτε αναλυτικά τι ισχύει και μετά από πόσες ώρες καθυστέρηση
ΑΤΖΕΝΤΑ

Λεσβιακή γευσιγνωσία με άρωμα ελιάς και ιστορίας στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Γευσιγνωσία ελαιόλαδου με τη σφραγίδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άντισσας και τοπικές γαστρονομικές δημιουργίες στο Σίγρι
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Hola» για μια κράτηση ξαπλώστρας στην παραλία των Βατερών

Ο Στέφανος Καραβίδας ιδιοκτήτης του δημοφιλούς beach bar–restaurant μιλά για τις επιχειρηματικές προκλήσεις και τις καινοτομίες του καταστήματος που διευκολύνουν τη ζωή των επισκεπτών
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Καλοκαιρινή συνάντηση με την τέχνη στη μαρίνα Μυτιλήνης

Η ομάδα «Εικαστική Παρέμβαση» προσκαλεί το κοινό της Μυτιλήνης και τους επισκέπτες της πόλης σε μια ξεχωριστή εικαστική έκθεση
ΑΤΖΕΝΤΑ

Θρησκευτικό πανηγύρι στον Προφήτη Ηλία Μόριας

Το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιουλίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Tετραήμερο εργαστήριο φωνητικής εξερεύνησης και χορωδιακής πρακτικής

Aπό τον Δήμο Μυτιλήνης στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του 2ου Μουσικού Φεστιβάλ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Το 9ο Φεστιβάλ Αμπελουργίας Ανεμώτιας καλεί ξανά σε γιορτή

Με σύνθημα «Οίνος Αρχέγονος – της Λέσβου Τέχνες» ετοιμάζεται να μας φιλοξενήσει από 16 έως 18 Αυγούστου 2025
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στη Νησιώπη

Καθημερινά δρομολόγια από τις 10:30 όλο το καλοκαίρι
ΓΕΥΣΗ

Los Amigos Cafe Bar: Η καθημερινή συνήθεια στη Σκάλα Ερεσού

Από το πρωινό μέχρι το βραδινό ποτό, το σταθερό σημείο συνάντησης στη Σκάλα Ερεσού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γεύσεις παράδοσης στην καρδιά της Αγιάσου

Το 1ο Λεσβιακό Φεστιβάλ Μυτιληνιάς Γαστρονομίας είναι γεγονός!-Με πρωταγωνιστές τα αυθεντικά «Πτάρια» και τα λαχταριστά «Γιαπράκια», ο Κήπος της Παναγίας φιλοξενεί μια γιορτή γεύσης, διαγωνισμού και μουσικής
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πανελλήνιος Πρωταθλητής Enduro για το 2025 ο Λευτέρης Τιτιρέκης

Νέα διάκριση για τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γευσιγνωσία με χάχλες από τον Συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας την Τετάρτη 16 Ιουλίου από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι