× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τις φετινές γιορτές, θα τις πληρώσουμε ακριβά!

Τεράστιες αυξήσεις στα προϊόντα που συνθέτουν το γιορτινό τραπέζι. Χρυσά μελομακάρονα προς 17,50 ευρώ το κιλό και γαλοπούλα κατά 1 ευρώ και κάτι πιο ακριβή. Δείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/12/2023

Τις φετινές γιορτές, θα τις πληρώσουμε ακριβά!

Χρυσό θα πληρώσουν φέτος το εορταστικό τραπέζι οι καταναλωτές αφού η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών που σημειώθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες σε όλα τα προϊόντα και στα είδη πρώτης ανάγκης αποτυπώνεται πλήρως στις τιμές των κρεάτων, των γλυκισμάτων και των φρούτων και λαχανικών που θα αγοράσει κανείς για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δύο συγκριτικοί πίνακες με τις τιμοληψίες που πραγματοποίησαν τα στελέχη του Τμήματος Εμπορίου της Λέσβου το 2023 και το 2022 δείχνουν ξεκάθαρα την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά και την μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούμε τις ημέρες αυτές.

Ειδικότερα μεγάλη αύξηση παρατηρείται στις τιμές όλων των κρεατικών και των πουλερικών. Για παράδειγμα στην γαλοπούλα η μέση τιμή φέτος είναι στα 9,61 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν στα 8,52 ευρώ το κιλό.

Ακόμη πιο ακριβό είναι το αρνί και το κατσικάκι όπου έχουμε αύξηση τουλάχιστον 1 ευρώ στη μέση τιμή. Το αρνί πωλείται προς 11,74 από 10,31 το 2022 ενώ το κατσίκι πωλείται προς 12,07 από 10,91 πέρυσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα υψηλές τιμές έχουμε και στα χοιρινά που στα νησιά μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για το μαγείρεμα του παραδοσιακού σελινάτου. Ειδικότερα το ντόπιο χοιρινό το αγοράζει κανείς προς 8,04 ευρώ το κιλό από 6,90 που ήταν πέρυσι. Λίγο πιο οικονομικό το χοιρινό εισαγωγής το οποίο το βρίσκεις και με 7,47 ευρώ το κιλό.

Το πιο ακριβό ωστόσο κρέας είναι το μοσχαράκι ντόπιο ή εισαγώμενο το οποίο έχει ξεφύγει στα 12,70 ευρώ το κιλό από 11,81 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι. Να θυμίσουμε ότι πριν την κρίση ακρίβειας  η τιμή του βόειου κρέατος δεν ξεπερνούσε τα 9,50 ευρώ το κιλό.

Πιο ακριβά πωλούνται και τα λουκάνικα, που είναι λαχταριστός μεζές για το γιορτινό τραπέζι. Πέρυσι για ένα κιλό λουκάνικα πληρώναμε 7,95 ευρώ το κιλό ενώ φέτος πληρώνουμε 9,11 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα ύψη και οι τιμές των γλυκών και μάλιστα παρατηρούμε τεράστια αύξηση στις ανώτερες τιμές των μελομακάρονων, των κουραμπιέδων και στις βασιλόπιτες.

Ειδικότερα φέτος η τιμή στα μελομακάρονα μπορεί να αγγίξει και τα 17,50 ευρώ το κιλό, όπως και η τιμή του κουραμπιέ. Πέρυσι η ανώτατη τιμή στα μελομακάρονα και στους κουραμπιέδες ήταν 15 ευρώ το κιλό. Όσο για την βασίλισσα του Πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού, την βασιλόπιτα, η μέση τιμή της εκτοξεύτηκε στα 12,18 ευρώ το κιλό από 10,86 που ήταν πέρυσι.

Αντίστοιχες αυξήσεις παρατηρούνται στα σε όλα τα φρούτα και λαχανικά. Τα μήλα για παράδειγμα τα βρίσκουμε προς 2,20 ευρώ το κιλό από 1,74 ενώ τα μανταρίνια τα βρίσκουμε προς 2,05 από 1,78 ευρώ το κιλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν υπολογίσει κανείς το κόστος του Χριστουγεννιάτικου ή πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού με μία γαλοπούλα 5 κιλών, 3 κιλά χοιρινό και 3 κιλά αρνί, μαζί με γλυκίσματα φρούτα και λαχανικά η τιμή αγγίζει τα 195 με 200 ευρώ. Σε αυτή φυσικά δεν περιλαμβάνεται η τιμή των αλκοολούχων και αναψυκτικών ούτε και η τιμή των τυροκομικών προϊόντων. Με λίγα λόγια για να καθίσει κανείς φέτος στο γιορτινό τραπέζι θα πρέπει προηγούμενων να έχει βγάλει από το πορτοφόλι του τουλάχιστον 300 ευρώ.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με την τιμοληψία του 2022 και του 2023 από το Τμήμα Εμπορίου για τα προϊόντα που συνθέτου το γιορτινό τραπέζι

2022

2023

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Εφτασαν οι πρώτοι Ολλανδοί στη Λέσβο

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ της TUI στο Αεροδρόμιο Οδυσσέας Ελύτης
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Τέσσερεις θέσεις υδρονομέων στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 2 Μαίου η υποβολή των αιτήσεων
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταδίκες αγροτών για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου καταγγέλλει τις καταδίκες αγροτών σε ποινές φυλάκισης 15 μηνών για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Γενάρη του 2020
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πέρασε από την Ευρωβουλή η πρώτη αναθεώρηση της ΚΑΠ

Οι αναθεωρημένες διατάξεις θα εφαρμοστούν το 2024 σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης