× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Είμαστε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι όχι ανακριτές»

Αντιδρά ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην συγκρότηση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/12/2023

«Είμαστε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι όχι ανακριτές»

Όχι στην συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων για τους φοιτητές λέει το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και αρνείται να λάβει μέρος σε αυτή την διαδικασία. Επίσης το Κεντρικό Συμβούλιο σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί «την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου να σταματήσει τη διαδικασία συγκρότησης ΠΣΦ. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, μέλη ΔΕΠ, να μην δεχθούν να συμμετάσχουν στα Πειθαρχικά Συμβούλια Φοιτητών. Τα μέλη ΔΕΠ άλλο ρόλο έχουν μέσα στο πανεπιστήμιο, είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όχι ανακριτές και δικαστές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των πανεπιστημίων, της εγκατάλειψης της φοιτητικής μέριμνας, η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου φαίνεται να έχει στις προτεραιότητές της τη συγκρότηση Πειθαρχικών Συμβουλίων Φοιτητών (ΠΣΦ) σε κάθε Τμήμα του Ιδρύματος. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι το πρώτο ίδρυμα στο σύνολο των ΑΕΙ που προχωράει στην εφαρμογή του Νόμου Κεραμέως σχετικά με τη συγκρότηση των ΠΣΦ.
Το Πειθαρχικό Δίκαιο για τους φοιτητές -υπήρχε στα χρόνια της χούντας- θεσμοθετείται για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια με τον Νόμο Κεραμέως -Χρυσοχοΐδη (Ν. 4777/21 άρθ. 21-32) και ενσωματώνεται στο Νόμο Κεραμέως (Ν. 4957/2022 άρθ. 195-205) με μικρές τροποποιήσεις. Συγκροτείται Πειθαρχικό Δίκαιο για τους φοιτητές που συμπεριλαμβάνει παραπτώματα με πειθαρχικές διώξεις και ποινές, πειθαρχικά όργανα, «καθήκον των οποίων αποτελεί η τιμωρία και η πειθαρχική δίωξη» (Ν. 4957/2022, άρθ.199, παρ. 5) με σημαντικότερο το «Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών» το οποίο μπορεί να επιβάλει μέχρι και την οριστική διαγραφή ενός φοιτητή.
Σύμφωνα με τον Ν. Κεραμέως (άρθ. 199, παρ. 3) το Πειθαρχικό Συμβούλιο Φοιτητών αποτελείται από: α) τον αρμόδιο για τα ακαδημαϊκά θέματα αντιπρύτανη, ως πρόεδρο, με αναπληρωτή του τον αρμόδιο για τα διοικητικά θέματα αντιπρύτανη, β) το αρχαιότερο μέλος της κοσμητείας, με αναπληρωτή του το αμέσως νεότερο μέλος της, γ) δύο μέλη Δ.Ε.Π. του τμήματος με τους αναπληρωτές τους, δ) έναν εκπρόσωπο των φοιτητών με τον αναπληρωτή του.
Ο Νόμος δεν μένει μόνο στο ΠΣΦ αλλά θεσμοθετεί και άλλα πειθαρχικά όργανα που είναι ο πρύτανης, ο αρμόδιος αντιπρύτανης, ο πρόεδρος του τμήματος, ο κοσμήτορας της σχολής σε περιπτώσεις μονοτμηματικών σχολών, οι αναπληρωτές τους (άρθ. 199, παρ.1).
Στα πειθαρχικά παραπτώματα των φοιτητών περιλαμβάνονται από τη διακίνηση ουσιών, την αντιγραφή, τη λογοκλοπή και την ηχορύπανση (άρθ. 197, παρ. 2α´-θ’) μέχρι την «παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του» (άρθ. 197, παρ. 2δ). Δηλαδή η παρέμβαση σε μια συνεδρίαση της Συνέλευσης Τμήματος ή της Συγκλήτου ή μια παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητές ή και τον φοιτητικό σύλλογο στον πρόεδρο, κοσμήτορα ή πρύτανη μπορεί να επιφέρει την οριστική διαγραφή του από το Πανεπιστήμιο.
Σε προηγούμενες ανακοινώσεις του Συλλόγου μας έχουμε επανειλημμένα τοποθετηθεί πάνω σ΄αυτό (βλ. ανακοινώσεις 28/1/2021, 01/02/2021, 22/2/2021, 04/03/2021):
«η συγκρότηση των ΠΣΦ και η θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πειθαρχικού δικαίου στα Πανεπιστήμια δεν αποβλέπουν στην ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά στον περιορισμό κάθε δυνατότητας οργανωμένης και συλλογικής διαμαρτυρίας και στην καταστολή του φοιτητικού και του πανεπιστημιακού κινήματος. Στόχος είναι να εμποδιστεί με κάθε μέσο αλλά και να ποινικοποιηθεί ακόμη και η διαμαρτυρία ενάντια στη συνεχή εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πανεπιστημίου, ενάντια στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε χώρους που λειτουργούν με όρους και κανονισμούς επιχειρήσεων».
Καλούμε την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αιγαίου να σταματήσει τη διαδικασία συγκρότησης ΠΣΦ. Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, μέλη ΔΕΠ, να μην δεχθούν να συμμετάσχουν στα Πειθαρχικά Συμβούλια Φοιτητών. Τα μέλη ΔΕΠ άλλο ρόλο έχουν μέσα στο πανεπιστήμιο, είναι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, όχι ανακριτές και δικαστές.
Τα Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν έχει ανάγκη από ανακριτές και δικαστές των διαμαρτυρόμενων φοιτητών και εν γένει του φοιτητικού κινήματος. Έχει ανάγκη από νέες θέσεις μόνιμου διδακτικού με αξιοπρεπείς απολαβές. Ισχυρή χρηματοδότηση από την Πολιτεία. Θέσεις διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, προσωπικού φύλαξης και καθαριότητας με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υποδομών για φοιτητική μέριμνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση