× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στο Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ παραχώρησε ψηφιοποιημένα τεκμήρια (παλιές εφημερίδες) του 19ου και του 20ου αιώνα με σημείο αναφοράς την μαύρη σταφίδα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/12/2023

Στο Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ

Σε εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 συμμετείχε το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, εκφράζοντας έμπρακτα το πνεύμα συνεργασίας του με φορείς που στηρίζουν την παράδοση και τον πολιτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ παραχώρησε ψηφιοποιημένα τεκμήρια (παλιές εφημερίδες) του 19ου και του 20ου αιώνα με σημείο αναφοράς την μαύρη σταφίδα, διοργάνωσε από κοινού με το Φεστιβάλ Πριμαρόλια 2023 έκθεση με δημοσιεύματα εποχής που δείχνουν τις σημαντικές εξελίξεις στην χώρα λόγω της σταφίδας (άνοδος, πλουτισμός, κρίση, χρεωκοπία), και εκπροσωπήθηκε σε στρογγυλά τραπέζια.

- Ειδικότερα, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου ο γενικός γραμματέας του Μουσείου Τύπου, Γιώργος Ηλιόπουλος, και η υπεύθυνη ξεναγήσεων, Κατερίνα Τσίρου, έλαβαν μέρος σε συζήτηση με θέμα την αξία των τεκμηρίων και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της μαύρης σταφίδας.

- Ο Γ. Ηλιόπουλος επέλεξε ορισμένα χαρακτηριστικά φύλλα που αναφέρονται σε όλο το φάσμα της σταφιδικής παραγωγής: από την ακμή μέχρι και το σοβαρό σταφιδικό ζήτημα. Ανάτρεξε σε φύλλα εφημερίδων του 19ου και του 20ου αιώνα μέσα από τα οποία οι παριστάμενοι πληροφορήθηκαν για τις –τότε- κυβερνητικές προσπάθειες να συγκρατηθούν οι τιμές σταθερές, για τις παράνομες πρακτικές που κάποιοι έμποροι ακολούθησαν προσπαθώντας να πουλήσουν πρώιμη σταφίδα στις αγορές του εξωτερικού αλλά και τι σήμαινε για τις κοινωνίες το συγκεκριμένο προϊόν. Χαρακτηριστική ήταν η δίκη, έπειτα από την παραπομπή γνωστών εμπόρων του Αιγίου το 1897, κατηγορούμενοι για νοθεία, καθώς πωλούσαν ως σταφίδα παραγόμενη στο Αίγιο, προϊόν που είχε παραχθεί σε Ηλεία, Κορινθία και Πάτρα και στα κιβώτια είχαν τοποθετήσει τη λέξης Βοστίτσα ή BOST. Οι ποινές ήταν πολύμηνες φυλακίσεις και χρηματικά πρόστιμα υψηλά για την εποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Η Κ. Τσίρου εστίασε στη μελέτη του Τύπου, του 19ου αιώνα, που ωθεί τον ερευνητή να συνειδητοποιήσει ότι όλα κινούνταν τότε γύρω από την σταφίδα: Διαφημίσεις στις εφημερίδες για σταφιδόπανα, κιβώτια συσκευασίας, μηχανές «μάκινες» για το διαχωρισμό του καρπού από το σκληρό τσαμπί, πρακτορεία εισιτηρίων όπως και δρομολόγια πλοίων, μας δίνουν πληροφορίες για την εμπορική και οικονομική δραστηριότητα. «Η κοινωνική διάσταση του φαινομένου «σταφίδα» είναι κάτι που όσοι μελετούν τη νεότερη ιστορία, δε γίνεται να αγνοήσουν. Ο πλούτος, η ακμή και η παρακμή, η φορολογία, το παρακράτημα, η Σταφιδική τράπεζα έχουν απασχολήσει και τους ιστορικούς και τις κυβερνήσεις» ανάφερε για τον 20ο αιώνα, ο οποίος αποδείχθηκε  δύσκολος οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και πολιτικά για την Ελλάδα.

- Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, Μιχάλης Βασιλάκης, συμμετείχε σε ημερίδα – συνάντηση φορέων με γνώμονα νέες αναπτυξιακές, πολιτιστικές και ερευνητικές αναγνώσεις του κώδικα της μαύρης σταφίδας και της ταυτότητας του τόπου. Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων για την ανάδειξη του αναπτυξιακού δυναμικού της μαύρης σταφίδας ως πολιτιστικού, επιχειρηματικού και τουριστικού εργαλείου. Στο πλαίσιο αυτό ο Μ. Βασιλάκης αναφέρθηκε στο πως τα έντυπα τεκμήρια για την μαύρη σταφίδα που ανήκουν στη συλλογή του Μουσείου Τύπου μπορούν να αποτελέσουν δεσμό συνεργασίας του φορέα της ΕΣΗΕΠΗΝ και του Φεστιβάλ Πριμαρόλια, με στόχο την γνωριμία του κοινού με την παράδοση και την συνέχιση της ιστορικής έρευνας. Είναι ενδεικτικό ότι το λήμμα «σταφίδα» στην αναζήτηση του ψηφιακού αποθετηρίου του Μουσείου Τύπου περιλαμβάνει 2.166 τεκμήρια, τα οποία προσφέρονται για περαιτέρω έρευνα και ανάδειξη.

Τις εκδηλώσεις που συνδιοργάνωσε το Μουσείο Τύπου παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών της ΕΣΗΕΠΗΝ, Θανάσης Μπαμπανέβας, και ο γενικός γραμματέας του ΤΕΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κώστας Θεοδωρόπουλος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Kαι οι Προοδευτικές Γυναίκες στην υποδοχή Γεωργιάδη

Καλούν σε συμπόρευση με το Εργατικό Κέντρο, την Ενωση Γιατρών ΕΣΥ και τα σωματεία την Τρίτη 30 Απριλίου
ΥΓΕΙΑ

Στάση εργασίας για την επίσκεψη Γεωργιάδη

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τραγικός θάνατος για πρόσφυγα‑ πεζό που παρασύρθηκε σε τροχαίο στην Παναγιούδα

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα προς την Κυριακή σημειώθηκε το τροχαίο δυστύχημα με αγροτικό, τρεις επιβαίνοντες και δύο πεζούς
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη