ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η καλλιέργεια της ελιάς ποτέ δεν πρόδωσε την Λέσβο
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να επιστρέψουν στους ελαιώνες και να τους καλλιεργήσουν ξανά
Δημοσίευση 7/12/2023
Συνέντευξη στο ρ/σ του «Ν» 99 FM και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» παραχώρησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης και μίλησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της ελαιοκομίας και της κτηνοτροφίας στην Λέσβο, τις παρεμβάσεις που γίνονται από την πλευρά του ΓΕΩΤΕΕ. Επίσης προέτρεψε τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου να καλλιεργήσουν τους ελαιώνες τους υπογραμμίζοντας πως το δέντρο της ελιάς πάντα ανταμείβει τον παραγωγό που το φροντίζει.
Για ακόμη χρονιά ο ελαιώνας της Λέσβου αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ακαρπίας, τόνισε ο κ. Κατσαβέλλης, και πρόσθεσε πως πρόκειται για έναν ελαιώνα γερασμένο, ακαλλιέργητο και παράλληλα έναν ελαιώνα που δεν λαμβάνει την αναγκαία θρέψη. Επιπρόσθετο πρόβλημα είναι η κλιματική κρίση. Αναφερόμενος στην επίδραση των κλιματολογικών συνθηκών στην παραγωγή καρπού ο κ. Κατσαβέλλης σημείωσε πως, την φετινή χρονιά, η παραγωγή εντοπίζεται στις περιοχές της Βόρειας Λέσβου και Κεντρικής Λέσβου, ενώ είναι πολύ μικρή στις νότιες περιοχές του νησιού. Βάζοντας και μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα της καρποφορίας σημείωσε πως καλή καρπόδεση είχε η ζώνη όπου επικρατεί η ποικιλία της Αδραμυτινής ελιάς, ενώ ήταν πολύ περιορισμένη η καρπόδεση στις περιοχές που επικρατεί η ποικιλία της Κολοβής ελιάς.
Αναφερόμενος στις περιορισμένες αποδόσεις του καρπού σε ελαιόλαδο την φετινή χρονιά ο κ. Κατσαβέλλης σημείωσε πως πρόκειται για ένα ακόμη πρόβλημα που είναι αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών. Παρά τα προβλήματα και τις συνεχόμενες χρονιές με ακαρπία ο κ. Κατσαβέλλης προέτρεψε τους ελαιοπαραγωγούς να επιστρέψουν στα χωράφια τους και να κάνουν τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες υπογραμμίζοντας πως «η καλλιέργεια της ελιάς δεν πρόδωσε ποτέ την οικονομία του νησιού. Περνάμε μια άσχημη συγκυρία, την οποία θα την ξεπεράσουμε, αν δώσουμε στο δέντρο της ελιάς την φροντίδα που χρειάζεται. Κακά τα ψέματα δεν καλλιεργούμε τους ελαιώνες μας έτσι όπως πρέπει. Απλά απαιτούμε από την ελιάς να μας δώσει παραγωγή χωρίς να την καλλιεργούμε. Οι ελαιοπαραγωγοί που κάνουν τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες έχουν και το ανάλογο αποτέλεσμα».
Δεν περισσεύουν βοσκοτόπια στη Λέσβο
Το 2013 ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η τεχνική λύση για να μπορέσουν να πάρουν τις επιδοτήσεις τους οι κτηνοτρόφοι, σημείωσε ο κ. Κατσαβέλλης κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο πρόβλημα των βοσκοτόπων και την ανάγκη να ολοκληρωθούν, επιτέλους, τα διαχειριστικά σχέδια για αυτούς. Επίσης σημείωσε πως ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου τα διαχειριστικά σχέδια να εκπονηθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η εκπόνηση τους από τις Περιφέρειες δεν έχει προχωρήσει.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της έλλειψης βοσκοτόπων που αντιμετωπίζει η Λέσβος ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου σημείωσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε εκτάσεις βόσκησης. Είμαστε ένας νομός που είναι τρίτος στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος και ένα νησί με μεγάλη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και το μοναδικό νησί με τόσο μεγάλο αριθμό προβάτων και πολύ μεγάλη πυκνότητα των κτηνοτροφικών μονάδων. Γι' αυτό και είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Στην αναφορά του στα προβλήματα που δημιουργούν οι εξωτικές ζωονόσοι, όπως είναι η ευλογιά των προβάτων και ο καταρροϊκός πυρετός ο κ. Κατσαβέλλης σημείωσε: «πρέπει να ληφθούν περισσότερα προληπτικά μέτρα για να θωρακίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την άμυνα μας απέναντι σε αυτά τα νοσήματα» και πρόσθεσε «ορισμένα πράγματα μπορούμε να τα προλάβουμε και ορισμένα άλλα μπορούμε να τα αποφύγουμε». Θύμισε πως το 2017 33 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Λέσβου με περισσότερα από 5.000 πρόβατα είχαν υποχρεωθεί να θανατώσουν όλα τα εκτρεφόμενα ζώα και να προχωρήσουν σε υγειονομική ταφή τους. «Ευτυχώς, μέχρι τώρα, φαίνεται πως αυτό τον κίνδυνο τον αποφύγαμε» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ σημείωσε πως είναι σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη προκειμένου να βρεθούν τα κονδύλια για να παρασχεθούν στους κτηνοτρόφους τα αναγκαία μέσα μείωσης και αποφυγής του κινδύνου εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού. Κι υπογράμμισε πως τα μέτρα πρόληψης πρέπει να εφαρμοστούν από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο σε όλες τις περιοχές που γειτνιάζουν με τα Τουρκικά παράλια. Επίσης είπε πως κρούσματα καταρροϊκού πυρετού έχουν εντοπισθεί και στην Σάμο και στην Κω.
Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τον καταρροϊκό πυρετό σημείωσε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα παροχής άμεσων αποζημιώσεων. Ο κ. Κατσαβέλλης υποστήριξε πως θα μπορούσε να δοθούν αποζημιώσεις με έμμεσο τρόπο (π.χ. χορήγηση δωρεάν υλικών προστασίας των κοπαδιών, φοροαπαλλαγές κλπ).
Δείτε εδώ το βίντεο της συνέντευξης: