× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η καλλιέργεια της ελιάς ποτέ δεν πρόδωσε την Λέσβο

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης καλεί τους ελαιοπαραγωγούς να επιστρέψουν στους ελαιώνες και να τους καλλιεργήσουν ξανά

Δημοσίευση 7/12/2023

Η καλλιέργεια της ελιάς ποτέ δεν πρόδωσε την Λέσβο

Συνέντευξη στο ρ/σ του «Ν» 99 FM και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» παραχώρησε ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης και μίλησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της ελαιοκομίας και της κτηνοτροφίας στην Λέσβο, τις παρεμβάσεις που γίνονται από την πλευρά του ΓΕΩΤΕΕ. Επίσης προέτρεψε τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου να καλλιεργήσουν τους ελαιώνες τους υπογραμμίζοντας πως το δέντρο της ελιάς πάντα ανταμείβει τον παραγωγό που το φροντίζει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ακόμη χρονιά ο ελαιώνας της Λέσβου αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ακαρπίας, τόνισε ο κ. Κατσαβέλλης, και πρόσθεσε πως πρόκειται για έναν ελαιώνα γερασμένο, ακαλλιέργητο και παράλληλα έναν ελαιώνα που δεν λαμβάνει την αναγκαία θρέψη. Επιπρόσθετο πρόβλημα είναι η κλιματική κρίση. Αναφερόμενος στην επίδραση των κλιματολογικών συνθηκών στην παραγωγή καρπού ο κ. Κατσαβέλλης σημείωσε πως, την φετινή χρονιά, η παραγωγή εντοπίζεται στις περιοχές της Βόρειας Λέσβου και Κεντρικής Λέσβου, ενώ είναι πολύ μικρή στις νότιες περιοχές του νησιού. Βάζοντας και μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα της καρποφορίας σημείωσε πως καλή καρπόδεση είχε η ζώνη όπου επικρατεί η ποικιλία της Αδραμυτινής ελιάς, ενώ ήταν πολύ περιορισμένη η καρπόδεση στις περιοχές που επικρατεί η ποικιλία της Κολοβής ελιάς.

Αναφερόμενος στις περιορισμένες αποδόσεις του καρπού σε ελαιόλαδο την φετινή χρονιά ο κ. Κατσαβέλλης σημείωσε πως πρόκειται για ένα ακόμη πρόβλημα που είναι αποτέλεσμα των κλιματολογικών συνθηκών. Παρά τα προβλήματα και τις συνεχόμενες χρονιές με ακαρπία ο κ. Κατσαβέλλης προέτρεψε τους ελαιοπαραγωγούς να επιστρέψουν στα χωράφια τους και να κάνουν τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες υπογραμμίζοντας πως «η καλλιέργεια της ελιάς δεν πρόδωσε ποτέ την οικονομία του νησιού. Περνάμε μια άσχημη συγκυρία, την οποία θα την ξεπεράσουμε, αν δώσουμε στο δέντρο της ελιάς την φροντίδα που χρειάζεται. Κακά τα ψέματα δεν καλλιεργούμε τους ελαιώνες μας έτσι όπως πρέπει. Απλά απαιτούμε από την ελιάς να μας δώσει παραγωγή χωρίς να την καλλιεργούμε. Οι ελαιοπαραγωγοί που κάνουν τις αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες έχουν και το ανάλογο αποτέλεσμα».

Δεν περισσεύουν βοσκοτόπια στη Λέσβο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2013 ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η τεχνική λύση για να μπορέσουν να πάρουν τις επιδοτήσεις τους οι κτηνοτρόφοι, σημείωσε ο κ. Κατσαβέλλης κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο πρόβλημα των βοσκοτόπων και την ανάγκη να ολοκληρωθούν, επιτέλους, τα διαχειριστικά σχέδια για αυτούς. Επίσης σημείωσε πως ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση προκειμένου τα διαχειριστικά σχέδια να εκπονηθούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η εκπόνηση τους από τις Περιφέρειες δεν έχει προχωρήσει.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της έλλειψης βοσκοτόπων που αντιμετωπίζει η Λέσβος ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου σημείωσε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε εκτάσεις βόσκησης. Είμαστε ένας νομός που είναι τρίτος στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος και ένα νησί με μεγάλη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και το μοναδικό νησί με τόσο μεγάλο αριθμό προβάτων και πολύ μεγάλη πυκνότητα των κτηνοτροφικών μονάδων. Γι' αυτό και είναι ανάγκη να ολοκληρωθούν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Στην αναφορά του στα προβλήματα που δημιουργούν οι εξωτικές ζωονόσοι, όπως είναι η ευλογιά των προβάτων και ο καταρροϊκός πυρετός ο κ. Κατσαβέλλης σημείωσε: «πρέπει να ληφθούν περισσότερα προληπτικά μέτρα για να θωρακίσουμε όσο περισσότερο μπορούμε την άμυνα μας απέναντι σε αυτά τα νοσήματα» και πρόσθεσε «ορισμένα πράγματα μπορούμε να τα προλάβουμε και ορισμένα άλλα μπορούμε να τα αποφύγουμε». Θύμισε πως το 2017 33 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της Λέσβου με περισσότερα από 5.000 πρόβατα είχαν υποχρεωθεί να θανατώσουν όλα τα εκτρεφόμενα ζώα και να προχωρήσουν σε υγειονομική ταφή τους. «Ευτυχώς, μέχρι τώρα, φαίνεται πως αυτό τον κίνδυνο τον αποφύγαμε» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ σημείωσε πως είναι σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη προκειμένου να βρεθούν τα κονδύλια για να παρασχεθούν στους κτηνοτρόφους τα αναγκαία μέσα μείωσης και αποφυγής του κινδύνου εξάπλωσης του καταρροϊκού πυρετού. Κι υπογράμμισε πως τα μέτρα πρόληψης πρέπει να εφαρμοστούν από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο σε όλες τις περιοχές που γειτνιάζουν με τα Τουρκικά παράλια. Επίσης είπε πως κρούσματα καταρροϊκού πυρετού έχουν εντοπισθεί και στην Σάμο και στην Κω.

Σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων που πλήττονται από τον καταρροϊκό πυρετό σημείωσε πως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει η δυνατότητα παροχής άμεσων αποζημιώσεων. Ο κ. Κατσαβέλλης υποστήριξε πως θα μπορούσε να δοθούν αποζημιώσεις με έμμεσο τρόπο (π.χ. χορήγηση δωρεάν υλικών προστασίας των κοπαδιών, φοροαπαλλαγές κλπ).

 Δείτε εδώ το βίντεο της συνέντευξης:

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ένα συνέδριο για το πρόγραμμα Leader

Εσπερίδα με θέμα: «Χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027»
ΕΛΛΑΔΑ

Προς σιωπηρή παράταση για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Μέχρι τώρα ολοκληρώνεται ημερησίως η διασύνδεση 4.000 – 5.000 ταμειακών μηχανών με τα POS και σύμφωνα με εκτιμήσεις υπάρχουν περίπου 300.000 υπόχρεοι που πρέπει να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατέλαβαν το δημαρχείο της Λήμνου

Αγρότες στις επάλξεις, έβαλαν φέρετρο στην πόρτα του δημαρχείου
ΑΓΟΡΑ

Καταγραφή αδειούχων πωλητών υπαίθριου εμπορίου

Στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα «Ανοιχτή Αγορά»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Φόβοι για προβλήματα στην ανθοφορία της ελιάς

Ο «ζεστός» χειμώνας πηγή πολλών προβλημάτων για τους ελαιοκαλλιεργητές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Κλιμάκια του ΠΕΚ προπαγανδίζουν την απεργία σε χώρους δουλειάς

Οι συνδικαλιστές του ΠΕΚ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου ATHENA 2024

Θα πραγματοποιηθεί από 25 ως 27 Απριλίου, στην Σπάρτη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και καθηγητές καλούν στην απεργία

Ανακοινώσεις από την ΕΛΜΕ Λέσβου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΕΛΛΑΔΑ

Τα επιδόματα και οι συντάξεις που θα πληρωθούν έως την 1η Μαρτίου

Θα καταβληθούν 2,34 δις ευρώ σε 4.194.373 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Λ. Αυγενάκης: Τα προβλήματα των αγροτών δεν αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικά μέτρα

Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσβλέπει στην συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξης Ελληνικής αγροτικής παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή αύξηση τζίρου για το λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Στις επιχειρήσεις της Αττικής το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του τζίρου για τις λιανεμπορικής επιχειρήσεις το 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ