× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συμφωνία για βίζα «εξπρές» σε Τούρκους πολίτες στα νησιά του Αιγαίου

Με την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα θα υπογραφεί και η σχετική συμφωνία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/12/2023

Συμφωνία για βίζα «εξπρές» σε Τούρκους πολίτες στα νησιά του Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης αποκάλυψε ότι αύριο, Πέμπτη (7/12) Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για ταχεία χορήγηση βίζας προς Τούρκους πολίτες σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού» επισήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Δημήτρης Καιρίδης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για συμφωνία η οποία γίνεται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα ζητάει παρέκκλιση από τη Σένγκεν για χάρη της Τουρκίας

«Η Ελλάδα είναι χώρα του Σένγκεν και ζητάει μια “παρέκκλιση” από το Σένγκεν, ώστε να μπορούν πιο εύκολα Τούρκοι πολίτες να επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει, λόγω Πύλου, (…) η γραμμή ήταν να τα αντιμετωπίσουμε και να εμβαθύνουμε αυτή τη συνεργασία, η οποία εκφράζεται και με περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό εδώ, στη Frontex, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (…) και με πρόσθετη χρηματοδότηση και βεβαίως με το ζήτημα της βίζας. Να θυμίσω ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι η μοναδική εξαίρεση στη ζώνη Σένγκεν, δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοια διευκόλυνση. Είναι κάτι το οποίο το θέλουν πολύ οι Τούρκοι βεβαίως και το θέλουνε πάρα πολύ οι νησιώτες μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ Καιρίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Τα 10 νησιά που αφορά η βίζα για Τούρκους πολίτες

Όπως είπε ο κ. Καιρίδης, αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά.

«Αφορά νησιά τα οποία δεν έχουν τον τουρισμό της Ρόδου. Και η Ρόδος θα συμπεριλαμβάνεται, αλλά νησιά που δεν έχουν τα τσάρτερς, που δεν έχουν τις διεθνείς πτήσεις, που δεν έχουν παρά μόνο έναν μικρό οικογενειακό τουρισμό τον Αύγουστο, όπως η Λέσβος για παράδειγμα, έχουν πάρα πολλά να ωφεληθούν» επισήμανε ο κ. Καιρίδης, αναφέροντας ονομαστικά τα νησιά που αφορά η συμφωνία. Πρόκειται -όπως είπε- για τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα έχει διαβεβαιώσει για την ορθή εφαρμογή του μέτρου από την Ελληνική Αστυνομία, διότι, όπως εξήγησε, πάλι θα δίνεται βίζα, πάλι θα γίνεται έλεγχος, απλώς θα γίνεται επιτόπου στα ελληνικά νησιά.

«Ο Ερντογάν είναι στη γραμμή, μια στο καρφί και μια στο πέταλο»

Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου στην Καθημερινή (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), παραμονή της άφιξης της τουρκικής αποστολής στην Αθήνα, όπου έκανε λόγο για «πολλά θέματα αλληλένδετα με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που πρέπει να λυθούν», ο κ. Καιρίδης είπε χαρακτηριστικά «ο Ερντογάν είναι στη γραμμή, μια στο καρφί και μια στο πέταλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από τη μια δείχνει μια φιλική διάθεση, καμία σχέση με το παρελθόν, το πρόσφατο. Φανταστείτε τώρα τον Σοϊλού να έρχεται μαζί με τον αρχηγό της τουρκικής αστυνομίας, ακτοφυλακής και Λιμενικού να συζητήσει με μένα για το μεταναστευτικό. Θα ήταν εκτός τόπου. Από εκεί και πέρα, επί της ουσίας η Τουρκία εμμένει στις θέσεις της, δεν αλλάζει και στην ουσία δεν θέλει τη Χάγη και την τορπιλίζει τη Χάγη, γιατί δεν μπορεί να το πει ανοιχτά και ξεκάθαρα, να βγει και να πει στη διεθνή κοινότητα ότι εγώ δεν θέλω τον διεθνή νόμο, δεν θέλω το διεθνές δικαιοδοτικό όργανο. Προσπαθεί να την τορπιλίσει βάζοντας πάρα πολλά θέματα και θέματα κυριαρχίας» προσέθεσε ο υπουργός.


«Αυτή είναι η τακτική της Τουρκίας από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το ζήτημα. Διότι γνωρίζει η Τουρκία, ξέρουν γράμματα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ξέρουν να διαβάζουν δηλαδή τις διεθνείς συνθήκες. Γνωρίζει η Τουρκία ότι έχει αδύναμη θέση, ότι η Χάγη θα αποφασίσει ως επί το πλείστον, για να είμαι απολύτως ακριβής, για να μην προκαταλαμβάνουμε, ως επί το πλείστον όμως, θα αποφασίσει υπέρ των ελληνικών θέσεων και προκειμένου να το αποφύγει, επιχειρεί να θέσει θέμα κυριαρχίας των νησιών γκρίζοποίηση, αποστρατικοποίηση και ούτω καθεξής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες για να διατηρούμε την ένταση χαμηλά» συμπλήρωσε.

«Στα δύσκολα θέματα δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος αν πρώτα δεν ξεκαθαρίσει η Τουρκία τη θέση της στον κόσμο» τόνισε ο Υπουργός, σημειώνοντας πάντως πως «τα ήρεμα νερά, από μόνα τους, είναι καλά». «Δημιουργούν δε, ένα κεκτημένο για το μέλλον. Διότι η Ελλάδα μπορεί πάντοτε να επικαλείται προς τη διεθνή κοινότητα ότι όταν η Τουρκία θέλει, μπορεί» σημείωσε.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Ως την Παρασκευή λύσεις, οκτώ μήνες κοροϊδίας φτάνουν»

Σκληρό μήνυμα των εκπροσώπων των κτηνοτρόφων προς την κυβέρνηση μετά την παρέλαση – Καταλογίζουν στους πολιτικούς την καθυστέρηση, καταγγέλλουν την απόσυρση του στρατού και απαιτούν πληρωμές, σφαγεία και σχέδιο για την επόμενη ημέρα
«Ως την Παρασκευή λύσεις, οκτώ μήνες κοροϊδίας φτάνουν»
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»

Δήλωση από τον Θωμά Μόσχο, εκπρόσωπο Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΛΑΣ, για τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην εξέδρα των επισήμων και τον αγώνα των οικογενειών τους να παραμείνουν στη Λέσβο
«Οι πρόγονοί μας δεν αγωνίστηκαν για τους επισήμους»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα

Μαθητές και πολιτικά τμήματα τίμησαν την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, χωρίς τη συμμετοχή του στρατού, αφού το Υπουργείο απέσυρε την άδειά του – Οι κτηνοτρόφοι και τα παιδιά των κοπαδιών που θανατώθηκαν στη θέση των επισήμων, κοντά τους ο δήμαρχος.
Η παρέλαση έγινε με ευθύνη Χριστόφα, η κυβέρνηση επέμενε να ανέβει στην εξέδρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο

Οκτώ μήνες κρίσης έγιναν κραυγή διαμαρτυρίας στην προκυμαία – Η ένταση για την παρουσία των πολιτικών επισήμων, οι μαρτυρίες των παραγωγών και η παρέλαση με τους κτηνοτρόφους και τα παιδιά τους στη θέση των επισήμων
«Θέλουμε τη ζωή μας πίσω», οι κτηνοτρόφοι στην εξέδρα, η αγωνία της Λέσβου σε πρώτο πλάνο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων

Χωρίς πολιτικούς επισήμους στην εξέδρα, μετά την καθυστέρηση και την αντιπαράθεση – Μαζί με τους κτηνοτρόφους η δημοτική αρχή
Ξεκίνησε η παρέλαση στη Μυτιλήνη, κτηνοτρόφοι και παιδιά στη θέση των επισήμων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη

Αδιέξοδο με την επιμονή των πολιτικών να ανέβουν στην εξέδρα. Οι κτηνοτρόφοι δέχονται να γίνει η παρέλαση με την παρουσία στρατιωτικών και του δημάρχου Μυτιλήνης
Στον αέρα η παρέλαση στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με σημαίες και πανό απέναντι από τους επισήμους οι κτηνοτρόφοι

Από την Περιφέρεια στον χώρο της παρέλασης η διαμαρτυρία – Ζητούν ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία της Λέσβου
Με σημαίες και πανό απέναντι από τους επισήμους οι κτηνοτρόφοι
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»

Άμεσες αποζημιώσεις, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών ζητά η Ανεξάρτητη Γεωτεχνική Ενότητα Αιγαίου, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους παραγωγούς της Λέσβου
«Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της κρίσης»
ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους

Εκκρεμότητες στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του 2025 και καθυστερήσεις σε μέτρα του Πυλώνα ΙΙ τέθηκαν σε συνάντηση στη ΓΔΕΛΕΠ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Μενέλαο Γαρδικιώτη.
ΓΕΩΤ.Ε.Ε.: Κοντά στις πληρωμές για τους γεωργικούς συμβούλους
ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Δείτε εδώ πότε θα γίνει η πρώτη πληρωμή
Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται

Μήνυμα συμπαράστασης στους κτηνοτρόφους της Λέσβου και κάλεσμα στη συγκέντρωση της Κυριακής, στις 10:00, έξω από την Περιφέρεια, στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Κίνηση Μνήμη και Δράση: Πολιτισμός χωρίς γη και ανθρώπους δεν γίνεται
ΕΛΛΑΔΑ

64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από τις 9 έως τις 13 Νοεμβρίου και αφορούν εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, άδειες μητρότητας και προγράμματα απασχόλησης
64,5 εκατ. ευρώ σε 59.600 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ