× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προσωρινή βίζα για τους Τούρκους στα νησιά του Αιγαίου;

Πράσινο φως από την Κομισιόν προς την Ελλάδα

Δημοσίευση 6/12/2023

Προσωρινή βίζα για τους Τούρκους στα νησιά του Αιγαίου;
' χρόνος ανάγνωσης

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χορηγώντας τους μια προσωρινή βίζα, ανέφεραν στο Bloomberg πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Η πρωτοβουλία μάλιστα, η οποία όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, «θα αναζωογονήσει μια προηγούμενη διαδικασία», ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα την Πέμπτη για το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, ανέφεραν ακόμα οι πηγές στο Bloomberg, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καζάν-καζάν και win-win δεν έλεγε τις προάλλες ο Ερντογάν μιλώντας για την επίσκεψή του στην Ελλάδα; Μόνο που έρχεται για να τα πάρει όλα, χωρίς να δώσει το παραμικρό ο Τούρκος Πρόεδρος…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) ενέκρινε αυτή την απόφαση της Αθήνας να χορηγήσει την προσωρινή βίζα, πρόσθεσε μία από τις πηγές, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του Bloomberg, γεγονός το οποίο είχαν βέβαια φροντίσει από χθες Δευτέρα να προαναγγείλουν τόσο ο Βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, με σχετική ανάρτηση από το νησί της μαστίχας, όσο και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Ανέφερε ο κ.Μηταράκης:

«Θετική αναμένεται η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα της Ελλάδος για πιλοτικό πρόγραμμα visa για Τούρκους επισκέπτες, για ολιγοήμερη παραμονη, προς συγκεκριμένα ελληνικά νησιά. Ιδιαίτερα σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη της Χίου».

«Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία πηγαίνει πολύ καλά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε από την πλευρά για το θέμα, ο Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια πήγε να… χρυσώσει το χάπι: «Δεν είναι θέμα συμφωνίας με την Τουρκία. Είναι απόφασή μας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ανήκουμε στη Σένγκεν», σχολίασε, αναφερόμενος στη ζώνη χωρίς έλεγχο των συνόρων του μπλοκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Στο 5’30” οι σχετικές αναφορές:

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, «η αναβίωση του προσωρινού μέτρου για την έκδοση θεωρήσεων, θα δώσει ώθηση στον τουριστικό τομέα στα ελληνικά νησιά και θα ενθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών. Δείχνει επίσης ότι η Τουρκία και η Ελλάδα σταδιακά αφήνουν πίσω τους την περίοδο της αυξημένης έντασης που τους έφερε κοντά στον πόλεμο το 2020».

Το Bloomberg αναφέρεται και σε μια ελληνοτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ελέγχου των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, οι γειτονικές χώρες συμφώνησαν επίσης να διορίσουν έναν Έλληνα αξιωματούχο της ακτοφυλακής στη Σμύρνη της Τουρκίας και έναν Τούρκο αξιωματούχο στο ελληνικό νησί της Λέσβου, είπε επίσης ο Δημήτρης Καιρίδης».

Το δημοσίευμα στέκεται ακόμα στο ότι οι σχέσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν «έχουν εκτονωθεί από τον Ιούλιο, καθώς οι δύο τους συναντήθηκαν δύο φορές και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια πιο ήρεμη σχέση παρά τις διαφορές που έχουν σε μια σειρά σημαντικά ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων».

Αναφορά γίνεται και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας: «Συμφώνησαν να αναβιώσουν το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο. Το συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων μεταξύ υπουργών, είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων στις τουρκοελληνικές σχέσεις. Ξεκίνησε το 2010, αλλά η τελευταία του συνεδρία ήταν το 2016».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καταρροϊκός πυρετός πλήττει τα κοπάδια στην ηπειρωτική Ελλάδα

Τριπλός κίνδυνος για την κτηνοτροφία της Λέσβου και της Λήμνου: αφθώδης πυρετός, ευλογιά των προβάτων και τώρα καταρροϊκός πυρετός – Άμεση ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών με κτηνιάτρους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκινά η τρίτη διαβροχή κατά του δάκου στη Λέσβο

Από τις 25 Αυγούστου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία της ελαιοπαραγωγής
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από τον Μανταμάδο έως το Μόλυβο για βουτιές, εξερεύνηση, διάβασμα, μεζέδες και ύπνο

Βουνό… γιαλό πηγαίνουμε κι όλο ομορφιές γευόμαστε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή κρασιού στον Αγιο Δημήτριο Λήμνου

Την Δευτέρα 18 Αυγούστου στις 9.00 το βράδυ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 22 Αυγούστου

Θα καταβληθούν 53,68 εκατ. ευρώ σε 67.677 δικαιούχους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σκάλα Ερεσού «εκτός δικτύου» στην καρδιά της τουριστικής σεζόν

Ο Περιβαλλοντικός Κοινωνικός Σύλλογος ζητά άμεσες παρεμβάσεις από Δήμο, Περιφέρεια, Εισαγγελία και παρόχους – 61 επιχειρήσεις συνυπογράφουν το αίτημα
ΕΛΛΑΔΑ

Τί ισχύει για τις κατασχέσεις μετά από ρύθμιση χρεών

Νέα δεδομένα δημιουργεί η εγκύκλιος που εξέδωσε η ΑΑΔΕ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Αυγουστιάτικη ελαφρά ανάκαμψη στις τιμές του ελαιολάδου

Η ανακοίνωση των αποθεμάτων της Ισπανίας δίνει τον τόνο στην αγορά που κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΕΟΣ Σάμου: Πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών στο οινοποιείο Καρλοβάσου

Ο Συνεταιρισμός ζητά από τους παραγωγούς μέλη του να παραδίδουν σταφύλια με βαθμό γλυκύτητας άνω των 14,0 Be (μπομε) για την καλύτερη οινοποίηση των γλυκών οίνων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νησιώτης; Ναι. Δικαιούχος; Μόνο αν δεν πας μακριά!

Καταγγελία του Δημήτρη Μάντζαρη για μη χορήγηση του Μεταφορικού Ισοδύναμου