Πανελλαδική κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών
Με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις ελαιοπαραγωγών σε πολλές περιοχές της χώρας για την υπεράσπιση του εισοδήματος τους
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/12/2023
Κάλεσμα στους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς ολόκληρης της χώρας να συμμετάσχουν μαζικά, την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, στις κινητοποιήσεις έξω από τα διοικητήρια των Περιφερειών και να υπερασπιστούν το εισόδημα και τη ζωή τους, απευθύνει Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ). Στην Μυτιλήνη έχει προγραμματισθεί κινητοποίηση από την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στη Πλατεία του ΙΚΑ με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Μανταμάδου.
Στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων τονίζει:
«Την Κυριακή 26 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε μετά από απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων η πανελλαδική συνάντηση για την ακαρπία στην ελιά αλλά και τις γενικότερες αρνητικές εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, στην Σκάλα Αταλάντης, με την συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.
Η συζήτηση που έγινε ανέδειξε ότι το πρόβλημα με την ακαρπία είναι συνολικό, δεν αφορά μόνο κάποιες περιοχές, όπως συνολικά είναι και όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν και διαμορφώνουν όρους υποβάθμισης της ελαιοπαραγωγής και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα, όπως και τα άλλα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα, η κερδοσκοπία βιομηχάνων και μεγαλεμπόρων πάνω στον δικό μας κόπο και ιδρώτα, η παντελής έλλειψη προστασίας της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου, η μηδενική κρατική χρηματοδότηση για έργα υποδομής όπως εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων, αρδευτικά αποστραγγιστικά έργα κλπ, ακόμα και στοιχειώδη έργα που αφορούν την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας.
Η ελαιοκαλλιέργεια στη χώρα μας έχει βαθιές ιστορικές ρίζες, χιλιάδες αγροτικές οικογένειες και ολόκληρες περιοχές στην χώρα μας, έχουν επιβιώσει, έχουν βιοποριστεί και έχουν ευδοκιμήσει από την καλλιέργεια της ελιάς διαχρονικά. Η ελιά και το ελαιόλαδο είναι συνυφασμένα με την διατροφή του λαού μας, καθώς επίσης και προϊόντα με σημαντικό ισοζύγιο εξαγωγών για την χώρα μας.
Φέτος που εξελίσσεται μια από τις δυσκολότερες χρονιές όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια λόγω της ακαρπίας, υπολογίζουμε την μείωση στα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών πανελλαδικά σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στο σύνολο των ελαιοπαραγωγών.
Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης, η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά, και η ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.
Για τον λόγο αυτό συζητήσαμε και αποφασίσαμε κοινό πανελλαδικό αίτημα αναπλήρωσης του εισοδήματος μας, όπως επίσης και κοινή συντονισμένη κινητοποίηση στις Περιφέρειες όλης της χώρας την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη.
Είμαστε χιλιάδες, έχουμε την δύναμη μέσα από τον αγώνα μας να επιβάλουμε στην κυβέρνηση να μας σεβαστεί και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας ώστε να παραμείνουμε στον τόπο μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στις 7 Δεκέμβρη στις κινητοποιήσεις έξω από τις Περιφέρειες, ώστε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι είμαστε πολλοί, είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το εισόδημα μας και την ζωή μας στην ύπαιθρο».
Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτει η Επιτροπή έχει ως εξής:
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία στην ελιά για όλους τους ελαιοπαραγωγούς σε όλες τις περιοχές που υπάρχει το πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα.
- Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το κράτος και τις Περιφέρειες για την δακοκτονία.
-Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από το κράτος ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους και την ακαρπία. Να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο».