× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μπορούμε να φανταστούμε το ΚΕΘΕΑ χωρίς πρόληψη και θεραπεία;

Μιλήσαμε με την υπεύθυνη της δομής στη Λέσβο, Αθηνά Παραστατίδου για το νομοσχέδιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 6/12/2023

Μπορούμε να φανταστούμε το ΚΕΘΕΑ χωρίς πρόληψη και θεραπεία;
' χρόνος ανάγνωσης

Με αφορμή τα ομόφωνα ψηφίσματα που εκδόθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενάντια στην ενοποίηση των δομών πρόληψης και απεξάρτησης που προβλέπει το νομοσχέδιο ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, μιλήσαμε με την υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ στη Λέσβο, Αθηνά Παραστατίδου στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm  και την εκπομπή «Ανθέων 99».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Παραστατίδου εξήγησε αρχικά ότι οι δομές που ενοποιούνται και οι εκπρόσωποί τους, δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα ή δεν έχουν κληθεί προς συζήτηση σε σχέση με τα σχεδιαζόμενα του νομοσχεδίου, γεγονός που παραβλέπει την ίδια την επιστημονική έρευνα και τα συμπεράσματα που έχει στη διάθεσή του τόσο το ΚΕΘΕΑ, όσο και άλλοι φορείς από χρόνια εμπειρίες. Εξήγησε εξάλλου ότι οι εν λόγω δομές δεν ασχολούνται μόνο με τα ναρκωτικά, αλλά μέχρι και τις πιο σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων. Η Α. Παραστατίδου υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αγνοεί ή εν συμπεριλαμβάνει πτυχές των δομών που σχετίζονται τόσο με την πρόληψη, όσο και με τη θεραπεία, παρατείνοντας για παράδειγμα τη δραστήρια κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ μόνο μέχρι το τέλος του 2024. Ή αντικαθιστώντας τις θέσεις θεραπείας με «κλίνες», αλλάζοντας ουσιαστικά την προσέγγιση των ατόμων με εξαρτήσεις.

Ας σημειωθεί ότι Ανοικτό Συνέδριο με θέμα «H αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, σήμερα, αύριο» συνδιοργανώνεται από επιστημονικό προσωπικό των φορέων πρόληψης και απεξάρτησης, την Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ (ΟΣΟΚΕΘΕΑ), τον Σύλλογο Γονέων και Φίλων ΔΙΑΠΛΟΥΣ, τον Σύλλογο Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 3, 09.00΄-18.00΄, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αίθουσα Μελίνα Μερκούρη. Συμμετέχουν, επίσης, ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και το Σωματείο Εργαζομένων Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Δηλώστε ηλεκτρονικά τη συμμετοχή σας εδώ: https://forms.gle/D7adytpQbQ6AjpNd7. Για περισσότερες πληροφορίες: anoixtosynedrio@gmail.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στη Μυτιλήνη

Κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου την Κυριακή 24 Αυγούστου στην πλατεία Σαπφούς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στη Νησιώπη

Καθημερινά δρομολόγια από τις 10:30 όλο το καλοκαίρι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα παιδιά εκθέτουν τα έργα τους στο Παλαιοχώρι

Έκθεση στο μουσείο για το χωριό τους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Λαϊκό γλέντι του ΚΚΕ στην Ερεσό

Την Κυριακή 17 Αυγούστου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με κατάνυξη η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μιστεγνά

Τίμησαν τη γιορτή και την παράδοση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Παναγιούδα γιορτάζει την ιστορία και την παράδοσή της

Βραδιά πολιτισμού, μουσικής και μνήμης στις 23 Αυγούστου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησε η ανακαίνιση του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής

Παρεμβάσεις και σε άλλα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο «μύθος» της Νυφίδας στον Πολιχνίτο

Ο Οικολογικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Νυφίδας Πολιχνίτου προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες σε μια ξεχωριστή βραδιά σήμερα, Πέμπτη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βοήθεια σε παιδιά της Χίου, με πρόσκληση της Περιφέρειας

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι ψυχολογικές συνέπειες της πυρκαγιάς στους ανήλικους κατοίκους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνελήφθη 21χρονος στη Λήμνο για ναρκωτικά

Μετέφερε κάνναβη και κοκαΐνη έναντι αμοιβής, σύμφωνα με την Αστυνομία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το τελευταίο αντίο σε έναν αλύγιστο αγωνιστή

Έφυγε πλήρης ημερών ο Γρηγόρης Καραγιάννης από την Κάπη -Κατοχή και Αντίσταση, Εμφύλιος και σύγχρονη Ελλάδα — έζησε και έδρασε με ανιδιοτέλεια, αφήνοντας πίσω του μια βαριά παρακαταθήκη μνήμης και αξιοπρέπειας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τραυματίστηκε οδηγός μοτοσικλέτας

Τροχαίο ατύχημα στον δρόμο Πέτρας – Μολύβου