× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιμένουν οι μεταναστευτικές ροές στη Λέσβο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης σε όλη την Ελλάδα έχουμε μείωση αφίξεων πλην της Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2023

Επιμένουν οι μεταναστευτικές ροές στη Λέσβο
' χρόνος ανάγνωσης

Μόνο στη Λέσβο επιμένει η μεταναστευτική πίεση σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, στην οποία σημειώνεται ότι σε όλη την Ελλάδα μειώνονται οι ροές και μάλιστα σε Σάμο και Έβρο παρατηρείται μεγάλη διαφορά συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες. 

Αναφέρεται μεταξύ άλλων: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Νέα σημαντική μείωση κατέγραψαν οι παράνομες αφίξεις στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, κατά 33,2%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τον Οκτώβριο του 2023. Ο αριθμός των παράνομων αφίξεων έφθασε τις 4.584 τον Νοέμβριο έναντι 6.863 τον Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο είχε σημειωθεί μείωση 40,2% στις παράνομες αφίξεις σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η συνολική μείωση μεταξύ Νοεμβρίου και Σεπτεμβρίου 2023 αγγίζει το 60%.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεγαλύτερη μείωση τον Νοέμβριο σημειώθηκε στη Σάμο, όπου ξεπέρασε το 87% σε σχέση με τον Οκτώβριο και το 95% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023. Αντίθετα, η μεταναστευτική πίεση δείχνει να επιμένει στη Λέσβο ενώ είναι σημαντικά μειωμένη σε όλο το υπόλοιπο Ανατολικό Αιγαίο και ελάχιστη στον Έβρο.*Η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη αν στα στοιχεία του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου δεν συμπεριλαμβάνονταν και οι καταγραφές παράτυπων μεταναστών στη Ρόδο που αφορούν προγενέστερες αφίξεις.  

Πιο αναλυτικά, οι ροές παράτυπων μεταναστών άρχισαν να αυξάνονται από τα μέσα του 2022, μετά τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν σε όλη τη διάρκεια του 2021. Η πρώτη κορύφωσή τους σημειώθηκε τον μήνα Νοέμβριο του 2022. Ανοδική πορεία ακολούθησαν εκ νέου από τον φετινό Ιούνιο και κορυφώθηκαν τον φετινό Σεπτέμβριο. 

Από το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η σταδιακή και επιταχυνόμενη αποκλιμάκωσή τους. Η αποκλιμάκωση των ροών οφείλεται στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων από την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό και στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποκλιμάκωση των ροών είναι προϊόν μιας ολοκληρωμένης και πολύ-επίπεδης στρατηγικής αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης. Είναι δε αξιοσημείωτη αν συγκριθεί με την έξαρση του φαινομένου που παρατηρείται αλλού, όπως στην Ιταλία, την Κροατία αλλά και στην Ισπανία (Κανάρια Νησιά). 

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει λιγότερες αφίξεις από τις περισσότερες χώρες-μέλη της ΕΕ στη νότια και την ανατολική εξωτερική περίμετρο της ζώνης Σένγκεν. Τις δε αφίξεις που έχει, τις διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, μέσα σε οργανωμένες δομές. 

Παράλληλα, συνεχίζεται η αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου καθώς γίνονται συνεχείς μεταφορές καταγεγραμμένων αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα. Σημειώνεται ότι τα νησιά έχουν ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό από την κεντρική υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EUAA) και τον FRONTEX. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό καταγραφής και ταυτοποίησης των νέο-εισερχόμενων, προς όφελος της εθνικής και ευρωπαϊκής ασφάλειας, μέσα από μια αξιόπιστη και γρήγορη διαδικασία ασύλου που έχει επαινεθεί διεθνώς. 

Σήμερα, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης και της παράνομης διακίνησης καιπρωταγωνιστεί στη διαμόρφωση της νέας κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με τις αρχές ασφαλείας της χώρας, τα συναρμόδια υπουργεία αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους Ευρωπαίους εταίρους μας, βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για την αντιμετώπιση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάθε τυχόν έκτακτης κατάστασης που μπορεί να προκύψει από τις διεθνείς εξελίξεις». 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Καμπανάκι κινδύνου για σχολεία της Λήμνου

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου ζητά άμεση αποκατάσταση ζημιών και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα πριν την επόμενη κακοκαιρία
Καμπανάκι κινδύνου για σχολεία της Λήμνου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα της Κίνησης Μνήμη και Δράση για τη συγκέντρωση της 28ης Φλεβάρη

Στις 12:00 στην Πλατεία Σαπφούς η κινητοποίηση με αιχμή τα Τέμπη, τα ναυάγια, τις κοινωνικές αδικίες και το αίτημα για δικαιοσύνη και αλληλεγγύη
Κάλεσμα της Κίνησης Μνήμη και Δράση για τη συγκέντρωση της 28ης Φλεβάρη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Έρχεται το πρώτο Λεσβιακό Μαθητικό Φεστιβάλ στο 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Μαρτίου από τις 8.00 ως τη 13.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων και στον αύλειο χώρο του σχολείου
Έρχεται το πρώτο Λεσβιακό Μαθητικό Φεστιβάλ στο 2ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου στον δρόμο για τα Τέμπη

Στις 12:00 στην Πλατεία Σαπφούς η κινητοποίηση για τα τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών με αίτημα δικαιοσύνη και ασφάλεια
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου στον δρόμο για τα Τέμπη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη το μήνυμα παραμένει ζωντανό

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου 28/2 στην Πλατεία Σαπφούς
Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη το μήνυμα παραμένει ζωντανό
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση της 28ης Φεβρουαρίου

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης δηλώνει δυναμική παρουσία στην πλατεία Σαπφούς στις 12.00 το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από την τραγωδία στα Τέμπη
Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση της 28ης Φεβρουαρίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από τις Αλυκές στο λιμάνι της Πέτρας με επιστημονικά εργαλεία πεδίου

Εφαρμογές παρατήρησης εκβολικών συστημάτων, καταγραφή ρύπανσης και μελέτη φέρουσας ικανότητας παραλίας
Από τις Αλυκές στο λιμάνι της Πέτρας με επιστημονικά εργαλεία πεδίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Οι πανεπιστημιακοί του Αιγαίου ενώνουν τη φωνή τους για τα 57 θύματα των Τεμπών

Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού συμμετέχει στις διαμαρτυρίες του Σαββάτου 28 Φεβρουαρίου
Οι πανεπιστημιακοί του Αιγαίου ενώνουν τη φωνή τους για τα 57 θύματα των Τεμπών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ποδοσφαιρικό ταλέντο από την ομάδα του ΕΠΑΛ Καλλονής

Ο νεαρός αθλητής Ορέστης Νέντια, όπως αναφέρει ο προπονητής της ομάδας Απόστολος Αλατζάς με το ήθος και την παρουσία του έχει συμβάλει στις μεγάλες επιτυχίες της ομάδας
Ποδοσφαιρικό ταλέντο από την ομάδα του ΕΠΑΛ Καλλονής
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Τρία χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα»

Στη Μυτιλήνη η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι από το Εργατικό Κέντρο στην Πλατεία Σαπφούς
«Τρία χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη με κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα»
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Μυτιλήνη πρότυπο νησιωτικής συμπερίληψης»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου συναντήθηκε με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κυψέλης και συνεχάρη τα μέλη για την εκλογή τους
«Η Μυτιλήνη πρότυπο νησιωτικής συμπερίληψης»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Τρία χρόνια από τα Τέμπη αγωνιστικό διήμερο από την ΕΛΜΕ Λέσβου

άλεσμα σε μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς για μαζική παρουσία σε Κεντρικά Λύκεια και Πλ. Σαπφούς
Τρία χρόνια από τα Τέμπη αγωνιστικό διήμερο από την ΕΛΜΕ Λέσβου